Sophiahemmet

Sjukvård, råd och hälsa

Sjukvård, Okt 29, 2024

Patienter från hela landet får hjälp med ryggproblemen

Många svenskar – upp mot 80 procent - får ont i ryggen någon gång under livet. För vissa blir värken så påtaglig att jobbet, träningen och vardagen påverkas negativt. Ryggkirurgiskt Centrum vid Sophiahemmet hjälper årligen tusentals människor att vinna tillbaka livskvaliteten.

Sjukvård, Sep 19, 2024

Bättre syn på 10 minuter

Allt fler väljer att operera bort sitt synfel för att slippa ha glasögon och linser. På Capio Ögon vid Sophiahemmet utförs ett hundratal synfelsoperationer och cirka 4000 gråstarrsoperationer varje år. Dessutom är det den enda privata kliniken i Sverige som genomför mer avancerad ögonsjukvård.

Sjukvård, Sep 10, 2024

”Sara behandlades som en prinsessa”

Att patienter kommer till Sophiahemmet från utlandet är ovanligt och än mer sällan att det är ett barn som behöver vård. Men nyligen kom sjuåriga Sara från Island för att operera sitt korsband på Capio Artro Clinic vid Sophiahemmet.

Sjukvård, Aug 29, 2024

Win-win med utbyte av ryggkirurger

Det råder brist på ryggkirurger. Därför har två ortopeder på Ryggkirurgiskt centrum vid Sophiahemmet och Karolinska Universitetssjukhuset bytt plats med varandra. Målet är att öka kompetensen och inspirera nyblivna ortopeder att utbilda sig till ryggkirurger.

Sjukvård, Jul 4, 2024

Urininkontinens – ett vanligt och begränsande problem

Urininkontinens är ett vanligt och ganska stort problem för många, framför allt kvinnor. En halv miljon personer i Sverige lider av urininkontinens och bara hälften av dem söker vård. Katarina Brywe, gynekolog på Carlakliniken vid Sophiahemmet inger ändå hopp för de som drabbats.

Sjukvård, Jun 18, 2024

Så varvar du ned inför semestern

Sommarmingel, deadlines och semesterplanering... Tiden innan sommaren är ofta hektisk, både på jobbet och privat. Hur får du till ett bra avslut, så att du kan varva ner inför ledigheten och koppla av i sommar? Här är psykologens tips – och jo, den här texten hinner du läsa!

Sjukvård, Maj 2, 2024

Tar husläkarmottagningen in i framtiden

En stor och fin verksamhet med hållbar arbetsmiljö, nöjd personal och välmående patienter. Så vill verksamhetschefen Andreas Erlandsson se Husläkarmottagningen Sophiahemmet expandera i framtiden.

Sjukvård, Feb 16, 2024

Ny metod för upptäckt av nervskador

Sophiahemmet är den första privata vårdgivaren i Sverige som använder Diabetes Foot Screening - en helt ny teknik för att upptäcka tidiga förändringar av känseln i fötterna hos personer med diabetes. Metoden gör det möjligt att snabbare sätta in förebyggande behandling för att undvika komplikationer som nervskador i fötterna kan föra med sig, såsom exempelvis fotsår med i värsta fall amputation som följd.

Sjukvård, Jan 9, 2024

Hon har ett unikt öga för glas

Ann-Charlotte Müller-Uri är femte generationens okularist. Hon är den enda i Sverige som tillverkar ögonproteser av glas. I år firar verksamheten, som idag finns på Sophiahemmet, 100 år.

Sjukvård, Nov 7, 2023

Vaccinationsdags – med TRE möjliga sprutor!

I dag startar årets vaccinationskampanj – med möjlighet att ta vaccination mot influensa, lunginflammation och covid-19. Sofie Andersson, distriktssjuksköterska på Husläkarmottagningen Sophiahemmet reder ut vad som gäller kring de olika vaccinen.

Sjukvård, Okt 2, 2023

134 år av förstklassig vård

Mycket har hänt sedan Sophiahemmet Sjukhus grundades 1889. Då liksom nu strävar vi efter att ge alla våra patienter förstklassig vård, bland annat på vår fina vårdavdelning!

Sjukvård, Sep 14, 2023

Nöjd patient sedan 40 år

Under förra året byttes Claes Zettermarcks utslitna knä ut mot en protes och han opererades för gråstarr på båda ögonen. Som mångårig patient på Hälsocentralen Sophiahemmet vet han att han snabbt får god och adekvat vård när han behöver.

Sjukvård, Sep 5, 2023

Fysioterapeut i VM-fotbollens hetluft

Annica Näsmark är inte bara fysioterapeut på Capio Artro Clinic. Hon är också fysioterapeut för damlandslaget i fotboll. Under fotbolls-VM var hon på plats för att hjälpa spelarna till bästa form.

Sjukvård, Aug 24, 2023

Behåll semesterlugnet för en bra jobbstart

Hur behåller du sommarens lugn och inspiration och får till en stressfri start på hösten, full av positiv energi och kraft? Här är psykologens tips.

Sjukvård, Aug 22, 2023

Mandometerkliniken gav mig livet tillbaka

Problemen med maten började när Paula var 13 år – sen blev det bara värre. Men efter år av hetsätning och anorexi är hon nu äntligen frisk. Något som hon har Mandometerkliniken att tacka för.

Sjukvård, Jun 20, 2023

”Tryggt operera sonen på Sophiahemmet”

Petters tvåårige son hade en körtel bakom näsan som behövde tas bort. Han fick snabbt tid för operation på Öron-näs-halskliniken vid Sophiahemmet. I dag sover sonen bättre och har inte varit förkyld på länge. Här är pappans berättelse om operationen.

Sjukvård, Utbildning, Maj 12, 2023

”Bästa jobbet och arbetsplatsen”

Efter tretton år som sjuksköterska vid Sophiahemmet är 38-årige Gustav Westöö fortfarande lika nöjd över sitt yrkesval. Jobbet är givande och meningsfullt och han stortrivs med sina kollegor. Det bästa jobb man kan ha, tycker han.

Sjukvård, Apr 12, 2023

Ultraljud räddade livet på Finn

En rutinmässig hälsokontroll och en ultraljudsundersökning på eHeart vid Sophiahemmet räddade livet på Finn Rosenqvist som skickades han in akut för hjärtoperation. Om kärlens åderförkalkning inte upptäckts i tid hade hans framtid varit oviss...

Sjukvård, Jan 11, 2023

”På Vikthälsa pratar de så jag förstår”

För två år sedan kom Oliver och hans mamma till Martina Centrum för Vikthälsa vid Sophiahemmet. Behandlingen har gett resultat. I dag är familjen mer medveten om hur viktigt det är med bra kost och regelbunden träning. Och Oliver har skaffat gymkort.

Sjukvård, Jan 4, 2023

Vardagsmotion boostar hälsan

Aldrig har svenskarna varit så väl insatta i hälso- och kostfrågor. Samtidigt är vi mer stillasittande än någonsin och matvanorna är långtifrån bra. – Det nya, moderna levernet är livsfarligt, säger livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellenius vid en föreläsning på Sophiahemmet Högskola.

Sjukvård, Dec 29, 2022

Ett val hur vi åldras

Att åldras är en process – och en ofrånkomlig del av att leva. Men hur vi åldras är något vi själva väljer. Det budskapet ger författaren och terapeuten Patricia Tudor Sandahl vid sina uppskattade föreläsningar, bland annat på Sophiahemmet, om åldrande.

Sjukvård, Nov 25, 2022

”Sök psykologhjälp när hela livet påverkas”

Om du känt dig nedstämd en längre tid, har svårt att sova eller befinner dig i en livskris kan du behöva professionell hjälp. Therese Norman, psykolog på Hälsocentralen Sophiahemmet, svarar på frågor om när det är lämpligt att söka psykologhjälp och vad hon kan bidra med.

Sjukvård, Nov 22, 2022

Robotkirurgi räddningen för Jonas

– Sök läkare, det finns hjälp att få mot prostataförstoring, säger Jonas som i höstas opererades med hjälp av robotkirurgi. I dag är besvären helt borta och han kan leva som vanligt igen.

Sjukvård, Okt 18, 2022

Carlakliniken – efterfrågat tillskott i Stockholms gynekologi

På bara tre år har den privata gynekologiska kliniken Carlakliniken vid Sophiahemmet vuxit sig stor. Men grundarna känner sig inte klara än. Målet är att ta emot långt fler patienter än vad man gör idag.

Sjukvård, Okt 14, 2022

EKG kan rädda hälsa och liv

EKG - elektrokardiogram – är en undersökningsmetod där hjärtats elektriska aktivitet registreras med hjälp av elektroder. Det kan bland annat användas för att upptäcka förmaksflimmer och med det rädda liv.

Sjukvård, Okt 5, 2022

Win-win för norrländsk vård och Sophiahemmet

Sedan ett år tillbaka har Sophiahemmets öronklinik tagit emot blivande specialister från Norrland och deras patienter för dagkirurgiska operationer. Tanken är att hjälpa till att kapa vårdköerna i norr och samtidigt utbilda blivande kirurger.

Sjukvård, Sep 28, 2022

Bäst på obesitasbehandling

Martina Centrum för Vikthälsa vid Sophiahemmet lyckas bättre med behandlingen av barnfetma jämfört med sedvanlig vård. Det visar en färsk forskningsstudie från Karolinska Institutet.

Sjukvård, Sep 21, 2022

”Skickade mig till akuten direkt”

Lena hade svårt att få en snabb läkartid på vårdcentralen. Då tog hon kontakt med Hälsocentralen Sophiahemmet och fick komma dit redan dagen därpå. Det visade sig vara i grevens tid.

Sjukvård, Aug 18, 2022

Fotsjukvård nu på Sophiahemmet

Nu erbjuds fotsjukvård på Sophiahemmet till både husläkarmottagningens listade patienter och privat betalande kunder. Monica Stahl heter Sophiahemmets nytillträdda fotterapeut.

Sjukvård, Jun 16, 2022

Sommarens måste i semesterapoteket

Sommaren är äntligen här och med den kommer semestern. Claes Wirgin, allmänspecialist på Sophiahemmet Sjukhus tipsar om vad som bör finnas i hemmaapoteket och vad du ska ta med dig på resan.

Sjukvård, Jun 2, 2022

Hälsoundersökningar får nya namn

Nu byter Hälsocentralen Sophiahemmet namn på sina hälsoundersökningar. Tanken är att deras koncept ska särskiljas från andra aktörer på marknaden. Nämligen kompetens, kontinuitet och kvalitet.

Sjukvård, Apr 7, 2022

Nästa generations operationsrobotar snart här

Robotkirurgin har gett mer precisa prostataoperationer, inneburit mindre risk för infektion och snabbare återhämtning för patienten. Nu är de snart dags för nästa generations högteknologiska operationsrobotar.

Sjukvård, Mar 22, 2022

Distansarbete för en hållbar arbetsplats

Med larmet från New Dehlis gator utanför fönstret sköter chefsjuksköterskan Charlotte Arnör sitt arbete på Sophiahemmet i Stockholm. Ett upplägg som blev en förutsättning för henne att stanna kvar på arbetsplatsen och en möjlighet för Sophiahemmet att behålla en kompetent medarbetare.

Sjukvård, Mar 17, 2022

Psykologens råd i oroliga tider

Kriget i Ukraina dominerar nyhetsflödet och nyheterna väcker oro inom många områden. Situationen kan förändras snabbt och det är många som upplever en stor otrygghet. Hur ska jag tänka och agera för att må lite bättre mitt i all ovisshet? Här är några råd.

Sjukvård, Mar 8, 2022

Ny teknik för snabbare hjälp vid hjärtstopp

Drönare som levererar hjärtstartare och nya riktlinjer för hjärt-lungräddning (HLR) av vuxna. Det är några av de senaste nyheterna på området. Gustav Westöö, HLR-koordinator och sjuksköterska på Sophiahemmet, ger oss en uppdatering.

Sjukvård, Mar 2, 2022

Sjukvårdsmaterial skickas till Ukraina

Många av Sophiahemmets verksamheter och vårdgivare donerar nu lagrat sjukvårdsmaterial i form av till exempel skyddskläder, sprutor, kanyler, förband, handskar, syrgasslangar och desinfektionsmedel. Två fullastade lastbilar är nu på väg mot Ukraina.

Sjukvård, Dec 29, 2021

Patientenkäter gör hälsocentralen bättre

Digitala patientenkäter är ett effektivt sätt att ta reda på vad kunderna tycker. – Svaren hjälper oss att bli bättre, säger Madeleine Lempke, verksamhetschef för Hälsocentralen Sophiahemmet.

Sjukvård, Okt 15, 2021

HLR räddade Alf

Att tidig hjärt-lungräddning är avgörande för att överleva vid ett plötsligt hjärtstopp fick Sophiahemmets medarbetare Pia Hultkrantz uppleva när hon var med och räddade livet på en man som drabbades. Här är hennes berättelse.

Sjukvård, Okt 8, 2021

Hälsorådet hjälper vid prediabetes

Allt fler människor riskerar att insjukna i en av våra stora folksjukdomar - diabetes typ-2. På Hälsocentralen Sophiahemmet jobbar läkare och diabetessjuksköterskor aktivt för att undvika detta.

Sjukvård, Aug 27, 2021

Vårdsverige behöver en tydligare vägledning

I onsdags bjöd socialminister Lena Hallengren och jämställdhetsminister Märta Stenevi in vårdens fack och arbetsgivarorganisationer till ett möte om rasism i vården.

Sjukvård, Jun 15, 2021

Toppresultat för Sophiahemmet i hygienmätning

På Sophiahemmet följs basala hygien- och klädregler till punkt och pricka. Det visar vårens nationella mätning i efterlevnad av reglerna. Bakom det fina resultatet ligger ett ständigt pågående förbättringsarbete.

Sjukvård, Mar 19, 2021

Knepen som får dig att sova bättre

Snurrar du runt timmar i sängen utan att kunna somna? Vad vi gör innan och efter vi går till sängs påverkar oss mer än vi tror. – Ibland kan det vara bättre att gå upp en stund än att ligga kvar och kämpa för att somna, säger Fredrik Rickardson, psykolog vid Sophiahemmet Rehab Center.

Sjukvård, Jan 7, 2021

Så får du in mer rörelse under arbetsdagen

Långa pass framför datorn, hemmajobb med nya rutiner och stillasittande kan påverka vår hälsa både på kort och lång sikt, menar Tobias Croner, specialistfysioterapeut hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Sjukvård, Dec 8, 2020

Arcademy först med ny operationsmetod

Arcademy vid Sophiahemmet är först i Skandinavien med en ny, högteknologisk operationsmetod för svåra fotledsskador. Efter svensk premiär står flera patienter på tur för att ta del av den avancerade operationen.

Sjukvård, Maj 5, 2020

Hälsoundersökning viktigare än någonsin

– Skjut inte upp din hälsoundersökning. I pandemitider är det viktigare än någonsin att ha koll på sin hälsostatus, säger Mia Granberg-Stånge, specialist i allmänmedicin vid Hälsocentralen Sophiahemmet.

Sjukvård, Mar 11, 2020

Handsprit på rätt sätt

Handsprit är ett bra komplement när det inte finns tillgång till tvål och vatten. Bäst effekt blir det om du spritar på rätt sätt!

Sjukvård, Mar 9, 2020

Handtvätt på rätt sätt

Att tvätta händerna är viktigt för att undvika smitta. Men det måste göras noga och på rätt sätt.

Sjukvård, Sep 26, 2019

Arcademy – ny klinik vid Sophiahemmet

Arcademy vid Sophiahemmet är en klinik där högspecialiserad hand- och fotkirurgi genomförs av de främsta kirurgerna på området.

Sjukvård, Sep 23, 2019

Fint pris till tv-aktuella Anders Hansen

Anders Hansen, författare och läkare vid Sophiahemmet, har just fått 1,6 miljonersklubbens ”Årets Hälsopris 2019”. I kväll gör han tv-debut med ett program om hur hjärnan fungerar.

Sjukvård, Aug 15, 2019

Specialproteser förändrar Kaspers liv

Kasper Bjerka föddes utan vänsterhand men kan ändå göra i stort sett vad han vill. Hjälpen får han på Camp Pro Ortopedteknik vid Sophiahemmet.

Sjukvård, Jun 26, 2019

Frisk från anorexi med Mandometermetoden

Som 15-åring blev Frida Johansson sjuk i anorexi. Ändlösa samtal inom psykiatrin ledde ingenstans. Först när hon fick behandling med Mandometermetoden vände det. Nu, nio år senare, lever hon ett aktivt liv med jobb, träning och vänner.

Sjukvård, Maj 22, 2019

Effektiv behandling av ätstörningar nu på Sophiahemmet

För 25 år sedan tog Cecilia Bergh emot sin första anorexipatient. I dag är hennes metod den behandling som visat sig vara mest effektiv vid ätstörningar. 75 procent av patienterna blir symtomfria. Nu öppnar Mando en klinik vid Sophiahemmet.

Sjukvård, Sophiahemmet, Maj 7, 2019

Rena händer räddar liv

God handhygien är det bästa och enklaste sättet att minska spridning av infektioner. På Sophiahemmet gör sjukhusledning och medarbetare allt för att uppmärksamma hygienrutinerna och undvika smitta.

Sjukvård, Mar 21, 2019

Tickande klockor byttes ut

När patienterna tyckte att klockorna på vårdavdelningen tickade för högt byttes den ut direkt. Bara ett av flera exempel där Sophiahemmet lyssnar på patienterna för att göra omvårdnaden ännu bättre.

Sjukvård, Mar 21, 2019

Anette vill påverka vården

Anette Natanaelsson, som är kund på Hälsocentralen Sophiahemmet sedan åtta år, är en av patienterna som svarat på Sophiahemmets patientenkät.

Sjukvård, Mar 14, 2019

Ett dygn på Sophiahemmets vårdavdelning

Följ med till vårdavdelningen på Sophiahemmet. Hit kommer patienter från vårdgivare som finns på sjukhusområdet, men även från andra delar av landet.

Sjukvård, Feb 22, 2019

Ny behandling för barn med övervikt

Att behandla fetma hos barn och ungdomar kräver något alldeles extra. Nu erbjuds den mycket svårbehandlade patientgruppen hjälp i form av en helt ny delvis digital behandlingsmetod på Barnsjukhuset Martina.

Sjukvård, Jan 18, 2019

”Vården måste bli mer attraktiv”

Med hjälp av modernt ledarskap, bättre arbetsmiljö och möjlighet till karriärutveckling kan vården göras mer attraktiv. Det framhöll Sophiahemmets vd Peter Seger vid ett seminarium om kompetensförsörjningen inom vården och bristen på specialistsjuksköterskor.

Sjukvård, Utbildning, Dec 12, 2018

Studenter ger handledare högsta betyg

Engagemang, intresse, planering och inte minst tid är viktiga ingredienser för god handledning. Det här är personalen på Husläkarmottagningen Sophiahemmet väl medvetna om och får nu diplom för föredömlig handledning av läkarstudenter.

Fråga specialisten

Sjukvård, Nov 14, 2024

Viktigt att vårda diabetesfoten

Patienter med diabetes löper en ökad risk att drabbas av allvarliga fotsår. Därför är det viktigt att de väljer fotriktiga skor och är extra uppmärksamma på sina fötter.

Sjukvård, Okt 16, 2024

Smärtan kan vara artros!

Har du ont i ett knä, i höften eller i någon annan led? Då kan det vara artros - en ledsjukdom som kan drabba alla. Men genom att undvika övervikt och styrketräna kan besvären hållas i schack. Erik Rönnblad, ortoped och vd för Capio Artro Clinic vid Sophiahemmet, rätar ut frågetecknen om en våra vanliga folksjukdomar.

Sjukvård, Jul 23, 2024

Framfall – så känsligt att många inte söker hjälp

Framfall innebär att delar av slidmynningen buktar ut. Något som för många är både obehagligt och pinsamt. Saskia Eklind, gynekolog på Carlakliniken vid Sophiahemmet, uppmanar de som drabbats att ta tag i problemet och söka vård.

Sjukvård, Jun 11, 2024

Nya migränmediciner ger hopp

Migränanfall med pulserande smärta, illamående och synförändringar kan plötsligt förstöra vardagen. Men nu finns det nya och effektiva mediciner som kan göra livet lättare för de omkring 1,4 miljoner svenskar som är drabbade.

Sjukvård, Maj 21, 2024

Sola säkert och kolla prickarna!

Med våren och sommaren kommer det efterlängtade ljuset och värmen. Men solens värmande strålar kan också vara skadliga. Därför är det viktigt att vistas i solen på ett säkert sätt för att inte drabbas av elakartade hudförändringar.

Sjukvård, Apr 16, 2024

Högt blodtryck en varningsklocka

Högt blodtryck är en allvarlig hälsorisk, men går att behandla. Det bästa är att kombinera läkemedel med olika typer av livsstilsförändringar enligt Johan Friberg, specialist i allmänmedicin och internmedicin, på Hälsocentralen på Sophiahemmet.

Sjukvård, Jan 16, 2024

Så undviker du vinterkräksjukan

Att drabbas av vinterkräksjuka är påfrestande och något man helst vill slippa. Andreas Erlandsson, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef för Husläkarmottagningen Sophiahemmet, berättar om virussjukdomen och hur den kan undvikas.

Sjukvård, Jan 3, 2024

Onormala blödningar kan ha många orsaker

Att plötsligt få en blödning mitt i menstruationscykeln klassas som avvikande och kan ha många olika orsaker. Blödningarna kan till exempel orsakas av en infektion, en könssjukdom eller cellförändringar. Muskelknutor i livmodern kan vara en bakomliggande orsak liksom cancer. Många kvinnor får ofrivilliga blödningar någon gång, men om de är återkommande bör man söka vård för att få diagnos och rätt behandling.

Sjukvård, Utbildning, Dec 5, 2023

Kikhosta ökar i samhället – gravida rekommenderas vaccin

Kikhosta kan vara en livshotande sjukdom för de minsta. Därför rekommenderas gravida att vaccinera sig mot kikhosta för att ge det nyfödda barnet skydd mot sjukdomen.

Sjukvård, Nov 16, 2023

”Människor måste sluta se sig som trasiga”

Psykiatrikern Anders Hansens mission är att sprida kunskap om hjärnan. Genom att vårda våra relationer, motionera, sova ordentligt och dra ned på skärmtiden kan vi enligt honom må mycket bättre!

Sjukvård, Nov 14, 2023

Så minskar du risken för diabetes

Diabetes typ 2, står i dag för 90 procent av alla diabetessjukdomar och är den sjukdom som ökar mest i världen. Sjukdomen kan föra med sig en rad olika komplikationer men den drabbade kan själv kan påverka förloppet.

Sjukvård, Okt 31, 2023

Covid-19, vad gäller nu?

Från och med den 7 november kan alla över 65 år och personer som tillhör riskgrupper vaccinera sig med ett uppdaterat covidvaccin. Helena Hervius Askling, vaccinforskare vid Karolinska Institutet och infektionsläkare på Karolinska Universitetssjukhuset, reder ut vad som gäller.

Sjukvård, Okt 17, 2023

”Benskörhet en dold folksjukdom”

Benskörhet eller osteoporos gör inte ont eller ger symptom förrän den dagen man får en fraktur. Därför kan den ses som en dold folksjukdom. Christina Rönnmark, specialist i allmänmedicin, berättar mer om sjukdomen.

Sjukvård, Apr 18, 2023

Pollenallergi vårens baksida

Nu är det högsäsong för pollen som sprider sig med vinden när alla växter och träd slår ut. För många allergiska är det här en tuff period – men det finns hjälp att få. Mohanna Alavi, specialist i allergisjukdomar på Hjärt-lung-allergimottagningen vid Sophiahemmet, svarar på frågor om pollenallergi.

Sjukvård, Mar 8, 2023

”Klimakteriet är ingen sjukdom”

Alla kvinnor hamnar förr eller senare i klimakteriet – ändå har många bristfälliga kunskaper om denna period i livet. Katarina Brywe, gynekolog och överläkare på Carlakliniken, svarar på frågor om vad klimakteriet innebär och vad man kan göra för att må bra.

Sjukvård, Nov 9, 2022

Långa vårdrelationer en vinst för alla

Att patienter återkommande träffar samma läkare är värdefullt för både patient och läkare. Elias Engström, specialist i allmänmedicin på Hälsocentralen Sophiahemmet förklarar vad kontinuitet i vården innebär och varför det är viktigt.

Sjukvård, Nov 1, 2022

Många fördelar med teledermatoskopi

Rad Moezzi, specialist i allmänmedicin på Husläkarmottagningen Sophiahemmet, svarar på frågor om teledermatoskopi, som innebär att hudläkare granskar misstänkta hudförändringar på distans.

Sjukvård, Aug 9, 2022

Viktigast vara aktiv i vardagen

Under semestern är det många som tränar som vanligt medan andra tar en paus och behöver komma i gång igen. Maria Hagströmer, gästprofessor vid Sophiahemmet Högskola och fysioterapeut, ger tips på hur vi tar upp träningen och svarar på frågor om fysisk aktivitet.

Sjukvård, Jun 28, 2022

Skydd mot TBE med vaccin

TBE är en sjukdom som kan te sig som en övergående influensa – men som kan få ett långt värre sjukdomsförlopp. Vaccination är det bästa sättet att skydda sig mot detta. Cecilia Bergsten, allmänspecialist på Sophiahemmet Sjukhus, svarar på frågor om fästingburen TBE.

Sjukvård, Mar 1, 2022

Kalium – livsviktigt för god hälsa

Maarit Korkeila Lidén, specialist i njur- och internmedicin samt verksamhetschef på Försäkringsmottagningen Sophiahemmet, svarar på frågor om kalium och dess inverkan på kroppen.

Sjukvård, Dec 6, 2021

Influensavaccinering extra viktig i år

Christina Rönnmark, läkare och specialist i allmänmedicin vid Husläkarmottagningen Sophiahemmet, förklarar hur vaccin fungerar, varför vissa bör ta influensavaccin och varför det är extra viktigt denna säsong.

Sjukvård, Okt 26, 2021

”Kvinnor – sänk kraven och gå på kontrollerna”

Eva Steinkeller, allmänläkare och företagsläkare på Hälsocentralen Sophiahemmet, ger kvinnor råd om sin hälsa.

Sjukvård, Apr 30, 2021

Vaccination – säker väg ur pandemin

Att vaccineras sig mot covid-19 är mänsklighetens chans att bekämpa pandemin och de vaccin som används är säkra. Det säger Helena Hervius Askling - vaccinforskare vid Karolinska Institutet och infektionsläkare på Karolinska Universitetssjukhuset samt ämnesansvarig och huvudföreläsare i Sophiahemmet Högskolas utbildning Covidvaccinering i praktiken.

Sjukvård, Apr 14, 2021

Viktigt vårda din diabetes

Det är viktigt att en person med diabetes tar hand om sin sjukdom på bästa sätt. Stefan Sjöberg, specialist i diabetologi, internmedicin och endokrinologi vid Försäkringsmottagningen Sophiahemmet berättar varför.

Sjukvård, Dec 15, 2020

Undvik psykisk ohälsa genom balans

Lena Jarheim, specialist i psykiatri vid Försäkringsmottagningen Sophiahemmet, svarar på frågor om psykisk ohälsa:

Sjukvård, Sep 10, 2020

Digitala tandavtryck förbättrar vården

Knut Moldenes, ST-tandläkare i oral protetik på GHP Specialisttandläkarna vid Sophiahemmet, svarar på frågor om den nya skanningstekniken som ska underlätta för både patienter och vårdgivare.

Sjukvård, Aug 25, 2020

Ultraljud reumatologens nya hjälpmedel

Erik af Klint, reumatolog vid Försäkringsmottagningen Sophiahemmet, svarar på frågor om ultraljudsdiagnostik som är ett nytt hjälpmedel vid diagnos och behandling av reumatiska sjukdomar.

Sjukvård, Mar 13, 2020

Vanliga myter om sömn

Linda Gellerstedt, biträdande lektor och forskare vid Sophiahemmet Högskola, tar hål på några myter kring sömn.

Sjukvård, Mar 11, 2020

Alternativ när handtvätt inte är möjligt

Caroline Lagerman, kvalitetsutvecklare på Sophiahemmet svarar på frågor om handsprit.

Sjukvård, Mar 9, 2020

Handtvätt minskar risken för smitta

Caroline Lagerman, kvalitetsutvecklare på Sophiahemmet svarar på frågor om varför det är viktigt att tvätta händerna.

Utbildning, Feb 19, 2020

”Sjuksköterskor med specialistkompetens i palliativ vård behövs”

Annette Alvariza, professor i palliativ vård berättar varför det behövs specialistsjuksköterskor. Sedan hösten 2019 ger Ersta Sköndal Bräcke högskola ett samordnat program med inriktning palliativ vård tillsammans med Sophiahemmet Högskola.

Sjukvård, Feb 4, 2020

Fler fall men färre dör i bröstcancer

Docent Nils Wilking, verksam vid Christinakliniken vid Sophiahemmet svarar på frågor om bröstcancer.

Sjukvård, Jan 21, 2020

Enklare och säkrare med robotassisterad titthålskirurgi

Saskia Eklind, överläkare på Carlanderska sjukhusets kvinnoklinik och som gör kirurgiska ingrepp vid Sophiahemmet, svarar på frågor om robotassisterad titthålskirurgi.

Sjukvård, Dec 10, 2019

Hälsoundersökning för ett friskt liv

Mia Granberg-Stånge, specialist i allmänmedicin vid Hälsocentralen Sophiahemmet, svarar på frågor om vikten av att göra regelbundna hälsoundersökningar:

Utbildning, Nov 20, 2019

Unga idrottare behöver balans

Fredrik Johansson, naprapat och forskare på Sophiahemmet Högskola, svarar på frågor om unga och träning.

Utbildning på Sophiahemmet Högskola

Forskning, Nov 7, 2024

Lyssna och fråga – vägen till god cancervård

Genom att lyssna och ställa frågor till patienter som fått en cancerdiagnos undviks missförstånd och vården blir bättre. Ny forskning från Sophiahemmet Högskola visar att personcentrerad vård är vägen framåt.

Forskning, Okt 24, 2024

Sophiahemmets första promovering!

140 år efter att Drottning Sofia startade Sophiahemmets sjuksköterskeskola skriver Sophiahemmet Högskola historia då de första doktorerna promoveras. En historisk händelse som firas med pompa och ståt i Stockholms stadshus.

Utbildning, Okt 14, 2024

Sjuksköterska – viktigt yrke med många möjligheter!

Ett yrke som sjuksköterska är en dröm som snart blir sann för studenten Sonia Eidem. Efter snart fem terminer på sjuksköterskeprogrammet kan hon absolut rekommendera andra att söka sig till Sophiahemmet Högskola.

Utbildning, Sep 26, 2024

Drömmen sann för ukrainska läkaren Nataliia

Den ukrainska läkaren Nataliia Petryk som flydde till Sverige efter krigsutbrottet i Ukraina, har nu nått sitt första delmål. Bara ett halvår efter avslutad Förberedande kurs för ukrainska läkare på Sophiahemmet Högskola har hon klarat det nationella kunskapsprovet för läkare med legitimation utanför EU/EES. Det betyder att Nataliia nu kan ansöka om en svensk läkarlegitimation och börja arbeta som gynekolog i Sverige.

Utbildning, Sep 3, 2024

Silviasjuksköterska med värdefull kunskap

För exakt ett år sedan diplomerades Malin Lindberg som Silviasjuksköterska med inriktning på demenssjukdomar. Precis som i år delade H.M. Drottning Silvia ut diplomen vid en ceremoni på Drottningholms Slottsteater.

Utbildning, Aug 19, 2024

Högskolan satsar på krisberedskap

Sophiahemmet Högskola anpassar sin katastrofutbildning för ambulanssjuksköterskor. Tillsammans med sjukvårdare från försvarsmakten och ledningspersonal från Region Stockholm, förbereder sig studenterna för särskilt prövande händelser med många skadade. Allt i linje med Sveriges beredskapsplan.

Utbildning, Feb 21, 2024

Ny professor forskar om män med prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män. Tack vare bättre behandlingar lever fler allt längre med sjukdomen. Men hur upplever de med obotlig prostatacancer sin situation? Det ska Sophiahemmet Högskolas nya professor Agneta Wennman-Larsen ta reda på med hjälp av ett nytt forskningsbidrag på tre miljoner kronor.

Utbildning, Feb 15, 2024

Katastrofövar för framtida utmaningar

Ett sprängattentat har inträffat på en gymnasieskola i Stockholm med många skadade och ambulanspersonal är på plats… Nej - det är inte på riktigt! Det hela är en katastrofövning för ambulansstudenter på Sophiahemmet Högskola.

Sjukvård, Utbildning, Dec 5, 2023

Kikhosta ökar i samhället – gravida rekommenderas vaccin

Kikhosta kan vara en livshotande sjukdom för de minsta. Därför rekommenderas gravida att vaccinera sig mot kikhosta för att ge det nyfödda barnet skydd mot sjukdomen.

Sjukvård, Utbildning, Maj 12, 2023

”Bästa jobbet och arbetsplatsen”

Efter tretton år som sjuksköterska vid Sophiahemmet är 38-årige Gustav Westöö fortfarande lika nöjd över sitt yrkesval. Jobbet är givande och meningsfullt och han stortrivs med sina kollegor. Det bästa jobb man kan ha, tycker han.

Utbildning, Maj 2, 2023

”Arbetet i studentkåren berikar mitt studentliv”

24-åriga sjuksköterskestudenten Hanna Svedin går sitt andra år på Sophiahemmet Högskola och är ny ordförande för högskolas studentkår. Ett arbete som hon tycker har berikat hennes studentliv på många sätt.

Forskning, Utbildning, Apr 24, 2023

Halvtid i sina doktorandstudier

Halvvägs in i sina doktorandstudier är det dags för Sophiahemmet Högskolas Sara Heldring att hålla ett halvtidsseminarium. Det innebär att hon ska hålla en presentation på engelska och att en halvtidsnämnd och personer i publiken får ställa frågor om Saras forskning.

Utbildning, Apr 4, 2023

Kommunikation på schemat

Sophiahemmet Högskola satsar stort på kommunikation i sjuksköterskeprogrammet, och ägnar en hel vecka i utbildningen åt samtalsmetodik. Eleni Siouta, lärare som leder undervisningen, har överväldigats av responsen från studenterna.

Utbildning, Mar 15, 2023

Jobbet på museet inspirerade till sjuksköterskestudier

Efter nitton år på Nobelmuseet valde 50-åriga Åsa Husberg att skola om sig till sjuksköterska vid Sophiahemmet Högskola. Intresset för människor och kunskaperna i medicin och kemi har hon med sig i sin nya yrkesroll.

Utbildning, Feb 15, 2023

Ambulanssjuksköterska – tufft men givande jobb

Vill du bringa ordning i kaos och samtidigt ge god vård? Då kan det vara en god idé att söka in på specialistsjuksköterskeprogrammet inriktning ambulanssjukvård vid Sophiahemmet Högskola. Att arbeta i en ambulans är både meningsfullt och givande.

Forskning, Utbildning, Jan 18, 2023

Doktorand på resande fot

Att vara doktorand innebär datainsamling och mycket skrivarbete på egen hand, men också om att ta sig ut i världen för att presentera sin forskning och knyta nya kontakter. Sara Heldring har rest till Barcelona där hon presenterar sin poster på en vetenskaplig konferens.

Utbildning, Dec 15, 2022

Utbildning för ukrainsk vårdpersonal

Nu har 44 läkare och sjuksköterskor från Ukraina avslutat utbildningen Introduktion till svensk hälso- och sjukvård vid Sophiahemmet Högskola. En utbildning som leder till att deltagarna lättare kan komma in i det svenska sjukvårdssystemet.

Utbildning, Dec 2, 2022

Unga intresserade av högskolan

Sophiahemmet Högskola är äntligen på SACO studentmässa igen efter uppehållet under pandemin. Intresset är stort och många gymnasieelever vill veta mer om högskolans utbildningar.

Utbildning, Aug 31, 2022

”Sophiahemmet fick mig att ta steget”

Efter en framgångsrik men påfrestande karriär inom reklambranschen kände Charlotte att hon ville göra skillnad på riktigt och ringde Sophiahemmet. I dag har hon hittat en balans i livet och stortrivs som sjuksköterska inom psykiatrin.

Utbildning, Aug 16, 2022

Vårdpersonal utbildas inför säsongens covid-19-vaccinering

Nu startar Sophiahemmet Högskola ytterligare en vaccinationsutbildning för legitimerade sjuksköterskor och läkare. En utbildning där deltagarna förbereds för den fortsatta vaccinationsinsatsen med de nya covid-19-vaccinerna. Allt för att garantera högsta möjliga patientsäkerhet.

Utbildning, Jun 14, 2022

Sjuksköterskor utbildas i avancerad akut hjärtsjukvård

Vården behöver fler sjuksköterskor som har kunskap inom akut hjärtsjukvård. Det vill Sophiahemmet Högskola bidra med och ger därför en skräddarsydd utbildning i akut hjärtsjukvård.

Utbildning, Jun 13, 2022

En utbildning för medicinska fotterapeuter

Självständigt arbete i primärvården ställer allt högre krav på medicinska fotvårdsterapeuter. På Sophiahemmet Högskola utbildas de för att kunna vårda och vägleda sina patienter på bästa sätt.

Utbildning, Jun 7, 2022

”Rekommenderar verkligen kursen i demensvård”

– Efter utbildningen har biståndshandläggarna blivit mer flexibla och säkra i sina uppdrag. Det tycker Linda Arvidsson, utvecklingssekreterare i Malmö stad, som låtit några av sina medarbetare gå en utbildning om demensvård anordnad av Sophiahemmet Högskola.

Utbildning, Jun 24, 2021

Biståndshandläggare utbildas i demenssjukvård

Biståndshandläggare kan nu söka sig till Sophiahemmet Högskolas och Silviahemmets skräddarsydda utbildning om demenssjukvård. En utbildning skapad för att handläggarna ska få bättre möjligheter att på bästa sätt hjälpa patienter som drabbats av demenssjukdom.

Utbildning, Mar 17, 2021

Nu behövs fler medicinska fotvårdsterapeuter

Nästa år ska vårdcentraler och husläkarmottagningar i Region Stockholm erbjuda patienterna medicinsk fotvård. Med det ökar behovet av medarbetare med rätt kompetens. Därför startar Sophiahemmet Högskola nu en högskolekurs i fotsjukvård.

Utbildning, Feb 12, 2021

Utbildning för ny yrkesroll

I våras tog Christine Rommedal examen som specialistsjuksköterska med inriktning hjärtsjukvård vid Sophiahemmet Högskola. Nu är hon tillbaka i jobbet på hjärtvårdsavdelningen i Jönköping, men i en ny roll och med större ansvar än tidigare.

Utbildning, Jan 21, 2021

Start för massutbildning av vaccinationspersonal

Nu startar Sophiahemmet Högskolas vaccinationsutbildning för legitimerade sjuksköterskor och läkare. En utbildning som kan leda till att fler kommer att bli vaccinerade fortare. Intresset har varit stort med över 1 200 deltagare anmälda.

Utbildning, Dec 2, 2020

Premiär för högskolan på stor jobbmässa

För första gången finns Sophiahemmet Högskola med som utställare på Bazaren, Sveriges största jobb-, utbildnings- och starta eget-mässa som genomförs i digital form med start i morgon.

Utbildning, Nov 5, 2020

Utbildning för ökat studentinflytande

Studentkåren är navet som länkar samman högskolans medarbetare med studenterna. Deras inflytande är viktigt för att utbildningarna ska bli ännu bättre. Men hur arbetar en representant på studentkåren? Vad har de för rättigheter och skyldigheter? Allt detta lärs ut i en årlig studentkårsutbildning.

Utbildning, Aug 31, 2020

Utbildning vägen till svensk legitimation

Idag välkomnar Sophiahemmet Högskola 13 sjuksköterskor och 20 läkare som ska gå utbildningen Introduktion till svensk hälso- och sjukvård. En kurs som hjälpt många kollegor från länder utanför EU/EES att komma in på den svenska arbetsmarknaden.

Utbildning, Maj 28, 2020

Fördelar med digital utbildning

I juni tar Christine Rommedahl examen som specialistsjuksköterska med inriktning hjärtsjukvård. Då är två års distansstudier på halvfart vid Sophiahemmet Högskola avklarade. Sedan i mars sker utbildningen helt och hållet digitalt.

Utbildning, Maj 26, 2020

Utbildning för kabinpersonal blir högskolekurs

Introduktionsutbildningen inom hälsa, vård och omsorg vid Sophiahemmet Högskola är en stor succé. Nu blir utbildningen en sommarkurs - öppen för alla med högskolebehörighet.

Utbildning, Apr 17, 2020

Rekordmånga söker till Sophiahemmet Högskola

Anmälningarna till sjuksköterskeutbildningen skjuter i höjden. Det gäller inte minst för Sophiahemmet Högskola där de till höstterminen 2020 ökat med hela 38 procent jämfört med förra året.

Utbildning, Mar 4, 2020

Kognitiv sjukdom kräver specialistutbildad personal

Antalet drabbade av kognitiv sjukdom kommer med stor sannolikhet att öka de närmaste åren. Därför är det viktigt att vårdpersonalen har rätt kunskaper för att kunna ge den omvårdnad som behövs.

Forskning, Utbildning, Dec 11, 2019

Forskarutbildning på Sophiahemmet Högskola

Nu är forskarutbildningen på Sophiahemmet Högskola i full gång. Nio doktorander har startat sina projekt och Sara Heldring är en av dem.

Utbildning, Dec 5, 2019

Introduktionsutbildning i svensk hälso- och sjukvård ger hopp

Att komma som utländsk läkare, sjuksköterska eller barnmorska till Sverige och vilja jobba inom sitt yrke är inte lätt. Vägen är för många lång och komplicerad för att till slut kunna få en svensk legitimation. Men en skräddarsydd introduktionsutbildning i svensk hälso- och sjukvård ger hopp. 

Utbildning, Dec 5, 2019

Lösningar för framtidens kompetensförsörjning inom vården

Det behövs fler insatser framöver för att lyckas med att säkra framtidens kompetensförsörjning inom vården. Bland annat krävs ökade synergieffekter mellan myndigheter, effektivare utbildning, tydligare språkstöd och nätverksmöjligheter för nyanlända. Det är några förslag på lösningar som kom fram under en konferens om framtidens kompetensförsörjning inom vården.

Utbildning, Okt 29, 2019

Matilda Ernkrans ger Sophiahemmet vitsord

– Här på Sophiahemmet Högskola finns ett brinnande engagemang och riktigt bra utbildningar, vilket sprider sig och gör att studenter söker sig hit. Det sa Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, vid sitt besök på Sophiahemmet.

Forskning, Utbildning, Sep 12, 2019

Nu startar forskarutbildningen!

I dag är det en historisk dag på Sophiahemmet Högskola. Det är premiär för forskarutbildningen och åtta förväntansfulla doktorander samlas för första gången.

Utbildning, Sep 10, 2019

Ny utbildning för framtidens palliativa vård

Nu engageras den främsta kompetensen inom palliativ vård i en unik specialistutbildning för sjuksköterskor. Tanken är att bidra med kunskaper för framtidens palliativa vård.

Sophiahemmet, Utbildning, Jun 17, 2019

Grattis till alla nyexaminerade studenter!

Examen vid Sophiahemmet Högskola. Stort grattis och lycka till!

Utbildning, Apr 24, 2019

Alumner ger högskolan bra betyg

En ny enkätundersökning bland tidigare studenter vid Sophiahemmet Högskola visar att många är nöjda med utbildningen och är kliniskt verksamma inom hälsa, vård och omsorg.

Forskning, Utbildning, Mar 15, 2019

Högskolan startar forskarutbildning

I höst startar Sophiahemmet Högskola forskarutbildning inom området Människan i sjukdom vård och hälsa. Initialt rekryteras sju doktorander till lika många forskningsprojekt som ska bedrivas under en fyraårsperiod.

Utbildning, Aug 20, 2018

Utbildning för nyanlända sjuksköterskor

För första gången börjar idag två nyanlända sjuksköterskor Sophiahemmet Högskolas skräddarsydda introduktionsutbildning i svensk hälso- och sjukvård. Vid de tidigare utbildningsomgångarna har enbart läkare deltagit i kursen men nu är den alltså öppen även för sjuksköterskor.

Att arbeta på Sophiahemmet

Sophiahemmet, Aug 14, 2024

Sophiahemmet – en attraktiv arbetsplats

Sophiahemmet strävar efter att vara en hälsosam och hållbar arbetsplats som vill bidra till att medarbetarna utvecklas och mår bra. Här arbetar en mängd olika proffessioner som finns till för våra studenter och patienter. Många medarbetare stannar länge hos oss - och flera har återvänt efter att ha testat andra arbetsgivare. Här möter du några av våra kollegor!

Sjukvård, Sophiahemmet, Feb 6, 2024

”På Sophiahemmet är vi som en familj”

Efter elva år på fastighetsavdelningen bytte Saadiye Shaaban karriär inom Sophiahemmets väggar sedan hon blivit headhuntad av Capio Ögon. I dag är hon glad att hon hade modet att ta ett nytt steg i livet.

Sjukvård, Jun 7, 2023

”Vi valde Sophiahemmet”

Sophiahemmet är för många en attraktiv arbetsplats. Det visar inte minst det stora antalet sökande till lediga tjänster. Gott rykte, fint bemötande och trevliga kollegor är några av skälen.

Sjukvård, Utbildning, Maj 12, 2023

”Bästa jobbet och arbetsplatsen”

Efter tretton år som sjuksköterska vid Sophiahemmet är 38-årige Gustav Westöö fortfarande lika nöjd över sitt yrkesval. Jobbet är givande och meningsfullt och han stortrivs med sina kollegor. Det bästa jobb man kan ha, tycker han.

Sjukvård, Mar 22, 2022

Distansarbete för en hållbar arbetsplats

Med larmet från New Dehlis gator utanför fönstret sköter chefsjuksköterskan Charlotte Arnör sitt arbete på Sophiahemmet i Stockholm. Ett upplägg som blev en förutsättning för henne att stanna kvar på arbetsplatsen och en möjlighet för Sophiahemmet att behålla en kompetent medarbetare.

Forskning

Utbildning, Nov 12, 2024

Frågor ger bättre vård i livets slutskede

Ny forskning från Sophiahemmet Högskola visar att en enkel fråga från vårdpersonalen och att samarbete i team kan vara det bästa sättet att identifiera och bemöta patienter som närmar sig livets slut.

Utbildning, Nov 6, 2024

3 miljoner till forskning om säkrare förlossningar

Helena Lindgren, barnmorska och professor vid Sophiahemmet Högskola, har fått tre miljoner kronor i forskningsanslag av Vetenskapsrådet för sitt projekt om barnmorskeledd förlossning i Etiopien.

Utbildning, Okt 3, 2024

Livet efter transplantation måste förberedas

Vården av patienter som genomgått allogen stamcellstransplantation – där stamceller transplanterats från en donator – är på en hög medicin-teknisk nivå. Forskning visar att patienterna är väl förberedda inför transplantationen, men har sämre beredskap för livet efter.

Utbildning, Aug 22, 2024

Så påverkar levnadsvanor ungas hälsa

Unga som slarvar med mat och är fysiskt inaktiva har en ökad risk för rygg- och nackbesvär och idrottsskador. Det konstaterar Clara Onell, doktorand vid Sophiahemmet Högskola. Hennes avhandling baseras på enkäter med universitetsstudenter och unga handbollsspelare.

Utbildning, Maj 7, 2024

Ljusning för patienter med kronisk bihåleinflammation

Ny forskning från Sophiahemmet Högskola visar att specifika inflammatoriska ämnen bidrar till kronisk bihåleinflammation. Tidig upptäckt av sjukdomen kan leda till att patienter får rätt medicinsk behandling, innan tillståndet förvärras.

Utbildning, Feb 21, 2024

Ny professor forskar om män med prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män. Tack vare bättre behandlingar lever fler allt längre med sjukdomen. Men hur upplever de med obotlig prostatacancer sin situation? Det ska Sophiahemmet Högskolas nya professor Agneta Wennman-Larsen ta reda på med hjälp av ett nytt forskningsbidrag på tre miljoner kronor.

Forskning, Utbildning, Jan 30, 2024

Flera orsaker till studenters psykiska ohälsa

Den psykiska ohälsan bland studenter ökar. Enligt ny forskning från Sophiahemmet Högskola kan sexuella trakasserier, sexuellt våld och prokrastinering vara några av orsakerna. Den psykiska ohälsan låg däremot stabil under covid-19-pandemin, vilket överraskade forskarna.

Utbildning, Nov 30, 2023

Tre miljoner till forskning om hälso- och välfärdsteknik

Sophiahemmet Högskola har fått tre miljoner i forskningsanslag och ska i ett internationellt forskningsprojekt studera hur hälso- och välfärdsteknik kan lösa utmaningen med en åldrande befolkning.

Utbildning, Nov 23, 2023

Enzym kan förutspå Alzheimer

Ny forskning från Sophiahemmet Högskola befäster kopplingen mellan diabetes och Alzheimers sjukdom genom enzymet IDE. Ett blodprov som visar på sjunkande IDE skulle kunna fånga upp Alzheimer i ett mycket tidigt skede och leda till effektivare behandling av sjukdomen.

Utbildning, Okt 26, 2023

Psykologiskt stöd hjälper personer med diabetes

Psykologiskt stöd förbättrar förutsättningarna för det psykiska välmåendet för personer med diabetes typ 1. Det visar ny forskning från Sophiahemmet Högskola

Utbildning, Sep 29, 2023

Stegräknare motiverar till ökad rörelse

Det är välkänt att fysisk aktivitet kan ge stora hälsovinster. Trots det har hälso- och sjukvården svårt att stödja patienter till att röra sig. I sin avhandling konstaterar Kristina Larsson att stegräknare kan vara ett sätt att motivera till mer rörelse.

Utbildning, Sep 28, 2023

Personlig vinst med självständigt arbete

Sjuksköterskestudenter upplever det självständiga arbetet under studierna som positivt. De känner sig mer delaktiga och har ett mer akademiskt förhållningssätt till den egna professionen. Det visar ny forskning från Sophiahemmet Högskola.

Utbildning, Sep 19, 2023

Historisk dag för Sophiahemmet Högskola

Nu är det äntligen dags för Sophiahemmet Högskolas första disputation. En historisk händelse och frukten av en lång och målmedveten satsning på forskning och kvalitet.

Utbildning, Apr 28, 2023

Studenter vill pröva sina vingar

Sjuksköterskestudenters upplevelse av utbildningen är viktig för deras framtida arbete. Det visar en färsk doktorsavhandling om vad studenter vid Sophiahemmet Högskola tycker om utbildningens teoretiska och praktiska moment.

Forskning, Mar 28, 2023

Pris till svensk tennis och Sophiahemmet

Tennisforskaren Fredrik Johansson och professor Eva Skillgate, som arbetar på Sophiahemmet Högskola, har fått utmärkelsen ”Best international paper” för en av sina artiklar om Smash-studien.

Utbildning, Mar 21, 2023

Att skjuta upp saker kan vara dåligt för hälsan

Mår vi dåligt för att vi inte utför saker som vi planerat? Eller skjuter vi upp saker för att vi mår uselt? Svenska forskare har försökt bena ut vad som är hönan eller ägget när det kommer till att prokrastinera.

Utbildning, Dec 9, 2022

Smärta efter förlossning tas inte på allvar

Smärta efter graviditet och förlossning innebär en risk att utveckla långvarig smärta som kan bli bestående. Men den trivialiseras ofta av vården visar Beata Molins avhandling där hon kartlagt kvinnors upplevelser av smärta och hur den hanteras av vården.

Utbildning, Dec 1, 2022

21 miljoner till forskarutbildning

Sophiahemmet Högskola har, tillsammans med tre andra lärosäten, beviljats 21 miljoner kronor i forskningsanslag från Vetenskapsrådet. Uppdraget är att bedriva forskarskola för lärare inom hälso- och sjukvårdsutbildningar.

Utbildning, Nov 29, 2022

Livsförlängande behandling av prostatacancer en balansgång

Möjligheterna till livsförlängande behandling för män med spridd prostatacancer har ökat det senaste decenniet. Dock saknas det fortfarande kunskap om deras erfarenheter av beslut kring behandlingen. Det vill Sandra Doveson, som nu disputerar i ämnet, ändra på.

Sjukvård, Sep 28, 2022

Bäst på obesitasbehandling

Martina Centrum för Vikthälsa vid Sophiahemmet lyckas bättre med behandlingen av barnfetma jämfört med sedvanlig vård. Det visar en färsk forskningsstudie från Karolinska Institutet.

Forskning, Maj 24, 2022

Hälsoapp för längre och sundare liv

Kan AI hjälpa oss till sundare liv? Det ska Jenny Rossen, forskare på Sophiahemmet Högskola ta reda på med hjälp av en individanpassad livsstilstjänst baserad på artificiell intelligens. Nu startar ett test där 60 personer ska använda och utvärdera tjänsten.

Utbildning, Maj 3, 2022

Sophiahemmet Högskola på World Academic Forum

Nu är det snart dags för Sophiahemmet Högskola att delta i World Academic Forum Stockholm Summit. Ett event där 18 lärosäten i Stockholm tillsammans med Stockholms stad, står värd för forskare och studenter från hela världen som samlas för att manifestera akademins viktiga roll.

Forskning, Mar 31, 2022

Vänlighet grunden för gott bemötande

Kommunikation och bemötande är en förutsättning för bra vård. Det har professor Bjöörn Fossum på Sophiahemmet Högskola kommit fram till efter många års forskning. Nu går han i pension och får därmed titeln professor emeritus.

Forskning, Feb 4, 2022

Vill skapa jämlika villkor för palliativ vård

I vilken utsträckning har olika riktlinjer för palliativ vård haft betydelse för var människor med obotlig cancer dör, och hur ser övergången ut mellan cancer- och palliativ vård? Det vill Cecilia Larsdotter, prefekt vid Sophiahemmet Högskola, ta reda på i sin forskning.

Utbildning, Jan 21, 2022

Rätt kompetens viktig vid kris

Hur förberedd är akutsjukvården i Stockholm inför en kris? Det är den centrala frågan i Jason Murphys doktorsavhandling som visar att det finns förbättringspotential och att utfallet beror på situationen.

Forskning, Jan 4, 2022

Vill förebygga skador bland unga idrottare

Det är relativt vanligt att ungdomar råkar ut för skador som gör att de inte kan fortsätta med sin idrott. Det vill forskaren Martin Asker vid Sophiahemmet Högskola ändra på. Nu utvecklar han en metod som ska förebygga skador hos unga handbollsspelare.

Forskning, Utbildning, Dec 15, 2021

Fysisk aktivitet en hjälp mot smärta

För tjugo år sedan fick kvinnor med långvarig smärta rådet att vila. I dag vet forskarna att det är tvärt om – fysisk aktivitet är en viktig byggsten för att hantera smärtan.

Forskning, Utbildning, Nov 30, 2021

Vill lära ungdomar om fertilitet och livsstil

Ungdomars kunskap om fertilitet och hälsa inför graviditet är ofta bristfällig. Kunskaper som är viktiga för framtida beslut om och i sådana fall när det är dags för barn. Jenny Stern, forskare vid Sophiahemmet Högskola, studerar om en ”reproduktiv livsplan” kan vara en möjlig hjälp.

Forskning, Utbildning, Nov 2, 2021

Samtal över akademiska gränser

Ojämlikhet och dess betydelse för hur enskilda människor mår var något Sophiahemmet Högskolas lärare och forskare Jason Murphy lyfte fram vid Stockholm Explorative Talks. Ett event där 18 forskare från universitet och högskolor i Stockholm diskuterade vår tids globala utmaningar.

Forskning, Utbildning, Okt 5, 2021

Halvtidskontroll – ett steg mot doktorshatten

Om några veckor skapas historia på Sophiahemmet Högskola. Då är det dags för halvtidskontroll för några av högskolans första egna doktorander.

Forskning, Utbildning, Sep 28, 2021

De forskar för folkhälsan

Sex nya doktorander har just påbörjat sin forskarutbildning på Institutionen för hälsofrämjande vetenskap vid Sophiahemmet Högskola. Här berättar de om sig själva och sina forskningsprojekt.

Forskning, Sjukvård, Utbildning, Jun 18, 2021

Kan AI förbättra diabetesvården?

Fakta om glukosnivåer är viktiga för att kunna ge patienter med typ 2-diabetes anpassade livsstilsråd. I en ny forskningsstudie studeras nu om artificiell intelligens kan bidra till en bättre behandling.

Utbildning, Jun 2, 2021

Oförändrad psykisk hälsa hos universitetsstudenter under pandemin

Universitetsstudenter i Stockholm rapporterade inga påtagliga förändringar i depression, ångest eller stress under covid-19-pandemins första månader. Det visar en longitudinell studie vid Sophiahemmet Högskola och Karolinska Institutet som nyligen publicerats i tidskriften Scandinavian Journal of Public Health.

Forskning, Utbildning, Maj 28, 2021

Sociala medier viktig kanal för infertila

Ofrivillig barnlöshet kan orsaka stort lidande för de drabbade och kunskapen om deras livssituation är låg. Ny forskning visar att sociala medier kan vara ett stort stöd.

Forskning, Utbildning, Maj 12, 2021

Övar på katastrof med virtual reality

Nu är det äntligen dags för datainsamling i doktorand Sara Heldrings forskningsprojekt. Det handlar bland annat om att ambulanspersonal och ambulansstudenter använder virtual reality (VR) för att öva på fingerade katastrofsituationer.

Forskning, Apr 6, 2021

Forskning för bättre vård vid blodcancer

Att få blodcancer och gå igenom en stamcellstransplantation är mycket påfrestande. Men information, bra bemötande och goda förberedelser kring processen kan underlätta. Något som Karin Bergkvists forskningsprojekt delvis handlar om och som nyligen tilldelats ett stort externt forskningsanslag.

Forskning, Utbildning, Jun 1, 2020

Doktorandstudier med nya förutsättningar

Sara Heldrings doktorandstudier fortgår - men inte riktigt som vanligt. En av vårens datainsamlingar ställdes in och alla studier sker hemifrån. Sara är noga med social distansering och arbetet som ambulanssjuksköterska sker till stora delar i full skyddsmundering.

Utbildning, Apr 28, 2020

Kunskap i fokus för vår nya professor

Mia Bergenmar har vigt större delen av sitt yrkesliv åt cancervård och cancerforskning och på senare år åt att lära ut sina kunskaper till studenter. Nu befordras hon till professor på Sophiahemmet Högskola.

Forskning, Mar 27, 2020

Ny metod ger säkrare graviditet

En ny metod som går ut på att uppmärksamma fostrets rörelser under graviditeten kan leda till ökat välmående för barnet vid födsel och att risken för kejsarsnitt minskar. Metoden kallas Mindfetalness och Sophiahemmet Högskolas Anna Akselsson presenterar nu studien i sin avhandling.

Forskning, Utbildning, Mar 10, 2020

Sara Heldring – doktorand men också ambulanssjuksköterska

Sara Heldring, är en av doktoranderna som går den nya forskarutbildningen på Sophiahemmet Högskola. Hon har en bakgrund inom akutsjukvården och arbetar fortfarande som specialistsjuksköterska på ambulansen. Med sin forskning tänker hon ta reda på om det med hjälp av virtuell verklighet och artificiell intelligens går att mängdträna olika scenarier på ett mer realistiskt sätt.

Forskning, Mar 6, 2020

Talesperson för människor med kognitiv sjukdom

– Jag hoppas ge röst åt människor som lever med kognitiv sjukdom och deras närstående. Det är viktigt att de får komma till tals så att vården ger dem rätt stöd, säger Marie Tyrrell som i dag lägger fram sin avhandling vid Sophiahemmet Högskola.

Utbildning, Mar 3, 2020

Forskningsfokus – kognitiv sjukdom

Sophiahemmet Högskola lägger nu allt mer fokus på området vård vid kognitiv sjukdom. Detta i takt med att befolkningen blir äldre, fler insjuknar och att behovet av beprövad forskning i ämnet och sjuksköterskor med specialistkunskaper blir allt större.

Forskning, Sep 19, 2019

Världens största studie om studenters psykiska hälsa

Just nu pågår världens största studie om vad som påverkar studenters psykiska hälsa. 5 000 studenter kommer att följas under ett års tid. Bakom studien Sustainable University Life står Sophiahemmet Högskola och Karolinska Institutet.

Forskning, Jun 17, 2019

Sex råd om bättre sömn på sjukhus

Sophiahemmet Högskolas Linda Gellerstedt har ägnat de senaste fem åren åt att forska om patienters sömn när de vårdas på sjukhus. Ett eftersatt område där det finns många förbättringspunkter. Här är Lindas tips för att hantera och förbättra sömnen för inneliggande patienter:

Forskning, Sjukvård, Jun 17, 2019

Fördelar med att föda i vatten

Det finns fördelar med att föda barn i vatten. Det visar studier av Sophiahemmet Högskolas Hanna Ulfsdottir som ägnat de senaste fyra åren åt att forska om vattenförlossningar. I dag disputerar hon och presenterar de första svenska studierna i ämnet.

Forskning, Apr 29, 2019

Studie om livsvillkor vid prostatacancer

Utvecklingen av livsförlängande behandlingsmetoder för män med avancerad prostatacancer går snabbt framåt. Men forskningen om hur männens livskvalitet påverkas har inte hängt med. Det vill Agneta Wennman-Larsen, forskare vid Sophiahemmet ändra på.

Forskning, Sjukvård, Mar 20, 2019

Introduktion ger tryggare sjuksköterskor

Nyutbildade sjuksköterskor behöver bättre introduktion på första arbetsplatsen. Det visar en studie från Sophiahemmet Högskola. För sjuksköterskan Klara Lindqvist var glappet mellan studier och jobb betydligt större än hon hade väntat sig.

Forskning, Feb 22, 2019

Fem professorer till Sophiahemmet

I dag installerades två professorer och för första gången även tre adjungerade professorer vid Sophiahemmet Högskola. Installationen genomfördes under högtidliga former vid den traditionsenliga examenhögtiden i Blå Hallen, Stockholms stadshus.

Forskning, Jan 18, 2019

Yoga förändrar vård av förmaksflimmer

Forskaren och sjuksköterskan Maria Wahlström lägger nu fram sin doktorsavhandling om MediYoga för patienter med förmaksflimmer. Det är den största studie som gjorts i Sverige.

Vlogg: livet som doktorand

Utbildning, Aug 27, 2024

Sara har nått bergets topp

Nu är det bara ett år kvar till Sara Heldrings disputation och hon beskriver det själv som att ha nått bergets topp med bara upploppet kvar. Den sista datainsamlingen till forskningen ska göras och sen är det mest skrivarbete kvar.

Forskning, Utbildning, Apr 24, 2023

Halvtid i sina doktorandstudier

Halvvägs in i sina doktorandstudier är det dags för Sophiahemmet Högskolas Sara Heldring att hålla ett halvtidsseminarium. Det innebär att hon ska hålla en presentation på engelska och att en halvtidsnämnd och personer i publiken får ställa frågor om Saras forskning.

Forskning, Utbildning, Jan 18, 2023

Doktorand på resande fot

Att vara doktorand innebär datainsamling och mycket skrivarbete på egen hand, men också om att ta sig ut i världen för att presentera sin forskning och knyta nya kontakter. Sara Heldring har rest till Barcelona där hon presenterar sin poster på en vetenskaplig konferens.

Forskning, Utbildning, Maj 12, 2021

Övar på katastrof med virtual reality

Nu är det äntligen dags för datainsamling i doktorand Sara Heldrings forskningsprojekt. Det handlar bland annat om att ambulanspersonal och ambulansstudenter använder virtual reality (VR) för att öva på fingerade katastrofsituationer.

Forskning, Utbildning, Jun 1, 2020

Doktorandstudier med nya förutsättningar

Sara Heldrings doktorandstudier fortgår - men inte riktigt som vanligt. En av vårens datainsamlingar ställdes in och alla studier sker hemifrån. Sara är noga med social distansering och arbetet som ambulanssjuksköterska sker till stora delar i full skyddsmundering.

Forskning, Utbildning, Mar 10, 2020

Sara Heldring – doktorand men också ambulanssjuksköterska

Sara Heldring, är en av doktoranderna som går den nya forskarutbildningen på Sophiahemmet Högskola. Hon har en bakgrund inom akutsjukvården och arbetar fortfarande som specialistsjuksköterska på ambulansen. Med sin forskning tänker hon ta reda på om det med hjälp av virtuell verklighet och artificiell intelligens går att mängdträna olika scenarier på ett mer realistiskt sätt.

På plats

Sjukvård, Feb 12, 2020

Lisa Hörnblad snart på skidor igen

Att åka rakt utför fjället i uppåt 100 kilometer i timmen kräver att allt stämmer. För Sveriges snabbaste fartåkare – Lisa Hörnblad – ledde ett felskär till ett fall där korsbandet i höger knä gick rakt av. I dag tillbringar Lisa sina dagar på Capio Artro Clinics rehabgym med fullt fokus att snart stå på skidorna igen.

Sjukvård, Jan 28, 2020

Träningstips från Capio Artro Clinic

Dags att komma igång med träningen? Välkommen till Capio Artro Clinic Rehabgym på Sophiahemmet!

Sjukvård, Utbildning, Aug 27, 2019

Ambulansstudenter övar på skarpt läge

Sophiahemmet Högskolas ambulansstudenter tränas i att hantera trauma och katastrofsituationer. Följ med bakom kulisserna på en övning!

Sjukvård, Aug 15, 2019

Specialproteser förändrar Kaspers liv

Kasper Bjerka föddes utan vänsterhand men kan ändå göra i stort sett vad han vill. Hjälpen får han på Camp Pro Ortopedteknik vid Sophiahemmet.

Sjukvård, Jun 11, 2019

Prinsessan Sofia besöker Mandometerkliniken

Sophiahemmets hedersordförande Prinsessan Sofia besöker den nyöppnade Mandometerkliniken för personer med olika typer av ätstörningar. – Om jag kan göra något för att stötta dem så vill jag gärna göra det, säger Prinsessan.

Forskning, Sjukvård, Apr 30, 2019

Sophiahemmet ger bra introduktion till nyexaminerade

Sophiahemmet sjukhus erbjuder en skräddarsydd inskolning för alla som är nyexaminerade sjuksköterskor. Forskning från Sophiahemmet Högskola visar att det är precis vad nyblivna sjuksköterskor önskar.

Forskning, Sjukvård, Sophiahemmet, Mar 18, 2019

Ryggoperationen ska göra henne smärtfri

En klämd nerv i ryggraden ger Lise-Lott Tronders problem med värk och domningar i benen. I dag ska en operation råda bot på det.

Sjukvård, Mar 14, 2019

Ett dygn på Sophiahemmets vårdavdelning

Följ med till vårdavdelningen på Sophiahemmet. Hit kommer patienter från vårdgivare som finns på sjukhusområdet, men även från andra delar av landet.

Utbildning, Mar 10, 2019

Ambulanssjuksköterskor övar ”på riktigt”

Till dånande technomusik och blinkande diskoljus genomförde 19 blivande ambulanssjuksköterskor sin slutexamination. Men platsen var inte ett diskotek, utan ett industriområde i Solna.

Sjukvård, Utbildning, Dec 4, 2018

Kompetensjakten – så gör Sophiahemmet

Rekordmånga sommarstängda vårdplatser. Strömhopp från akutvården. Brister i patientsäkerheten. Bakom alla svarta vårdrubriker finns ett gigantiskt moment 22 men också nya lösningar och kreativa initiativ.

Mötet

Sjukvård, Sophiahemmet, Feb 6, 2024

”På Sophiahemmet är vi som en familj”

Efter elva år på fastighetsavdelningen bytte Saadiye Shaaban karriär inom Sophiahemmets väggar sedan hon blivit headhuntad av Capio Ögon. I dag är hon glad att hon hade modet att ta ett nytt steg i livet.

Utbildning, Jan 23, 2024

Modigt hopp till Sophiahemmet

Nyfikenhet och mod lockade Mari Lundberg till Sophiahemmet. För tre år sedan flyttade hon från hemstaden Göteborg till Stockholm för att pröva sina vingar i en ny roll som prefekt för Institutionen för hälsofrämjande vetenskap vid Sophiahemmet Högskola.

Sjukvård, Dec 12, 2023

Fastighetschef med sikte på framtiden

Nya affärsområdeschefen Magnus Huss ska se till att Sophiahemmets fastigheter är anpassade för både dagens och framtidens krav. I en ny fastighetsutvecklingsplan drar han nu upp riktlinjerna för vad som ska hända med byggnaderna fram till 2030.

Sjukvård, Jul 25, 2023

Sjukhuschef med fokus på framtiden

Åsa Larsson bryter ny mark utan fruktan. För 24 år sedan utsågs hon till verksamhetschef på Sophiahemmet Sjukhus och en av de första sjuksköterskorna i Sverige på en sådan befattning. I dag är hon biträdande sjukhuschef med uppdraget att rusta sjukhuset för framtiden.

Sjukvård, Sophiahemmet, Jul 4, 2023

Fastighetstekniker med koll på det mesta

Det har gått 46 år sedan Bosse Carlsson började arbeta på Sophiahemmet. Mycket har förändrats, men en hel del är också sig likt. Som fastighetstekniker är hans uppgift att se till att allt i lokalerna fungerar så att verksamheterna helt kan ägna sig åt patienter och studenter.

Sjukvård, Maj 12, 2022

”Vår verksamhet står för god kvalitet”

Under sina 18 år som vd för Sophiahemmet har Peter Seger, tillsammans med sin ledning, tagit Sophiahemmet på en utvecklingsresa av stora mått. Nu tar han över ordförandeposten i Vårdföretagarna.

Utbildning, Apr 13, 2022

31 år i bibliotekets tjänst

Eva Unemo Wahlfridsson såg tidigt behoven och möjligheterna med digitaliseringen. Under sina 31 år som bibliotekschef har hon gett Sophiahemmet Högskola ett modernt bibliotek i framkant.

Sophiahemmet, Okt 21, 2021

Hennes team underhåller 40 000 m² lokaler

Född ”med en hammare i handen” räds hon inte att hugga i. Möt Sophiahemmets tekniska chef Madeleine Wirmark som nyligen fått ett utökat ansvarsområde.

Utbildning, Apr 21, 2021

Stafettpinnen som förvaltningschef lämnas över

I början av mars tog Mårten Jansson över rollen som förvaltningschef efter Liselotte Egeland som snart går i pension. Men vad innebär egentligen jobbet och vilka utmaningar finns?

Sjukvård, Nov 18, 2020

Från sjuksköterska till klinikchef

För tjugo år sedan började Thomas Johansen arbeta som sjuksköterska. Nu är han klinikchef över Art Clinic som i början av året slog upp portarna på Sophiahemmet. Vägen dit har varit både slitsam och rolig.

Sjukvård, Okt 26, 2020

Från Syrien till Sophiahemmet

Många på Sophiahemmet har fått hjälp av Ahmad Alkazem när något krånglar med driften. Men alla vet kanske inte att hans väg till Sverige och jobbet som fastighetsskötare varit både lång och riskfylld.

Utbildning, Sep 22, 2020

Yoga – verktyg i vardagen och vården

Sjuksköterskestudenten och yogainstruktören Hanna Thelander ville hjälpa människor att behålla sina rutiner i vad som blev en annorlunda vardag när pandemin slog till. I fem månader har hon sänt gratis yogapass live på Instagram varje vardagsmorgon. Nu har Hanna börjat sitt sista läsår vid Sophiahemmet Högskola, och yogapassen fortsätter som vanligt.

Utbildning, Sep 15, 2020

Specialistsjuksköterskan bakom omtalad utbildning

För Carola Hellman blev coronautbrottet i Sverige minst sagt speciellt. Över en natt blev hon ansvarig för att på rekordtid utforma den utbildning som skulle ge permitterad SAS-personal kunskaper för att kunna avlasta sjukvården. För några blev detta starten på ett nytt yrkesliv – för högskolan starten på en rad utbildningar i covid-19-pandemins spår.

Sjukvård, Maj 15, 2020

Den moderna sjukvårdens moder

Vem var Florence Nightingale? Inte den ni tror, är det korta svaret. Hösten 1854 blev hon världsberömd över en natt.

Utbildning, Apr 28, 2020

Kunskap i fokus för vår nya professor

Mia Bergenmar har vigt större delen av sitt yrkesliv åt cancervård och cancerforskning och på senare år åt att lära ut sina kunskaper till studenter. Nu befordras hon till professor på Sophiahemmet Högskola.

Utbildning, Mar 17, 2020

Sjuksköterska finaste yrket

Efter ett par år i yrket och en bronsplats i yrkes-VM för undersköterskor har nu Jonna Mjörnell påbörjat sina studier vid Sophiahemmet Högskola för att uppfylla den dröm hon har haft sedan fem års ålder – att få bli sjuksköterska.

Utbildning, Feb 17, 2020

När livet ställs på sin spets

– När en människa lever med obotlig sjukdom, när tiden kvar i livet är kort och döden närmar sig ställs det mesta i livet på sin spets. Därför behövs sjuksköterskor med specialistkompetens i palliativ vård. Det säger Annette Alvariza, professor i palliativ vård vid Ersta Sköndal Bräcke högskola.

Sjukvård, Dec 17, 2019

Ett val hur vi åldras

Att åldras är en process – och en ofrånkomlig del av att leva. Men hur vi åldras är något vi själva väljer. Det budskapet ger författaren och terapeuten Patricia Tudor Sandahl vid sina uppskattade föreläsningar om åldrande. Nu senast på Husläkarmottagningens Äldreträff där hon föreläste på temat ”det livsviktiga åldrandet”.

Forskning, Okt 17, 2019

Eva Skillgate – forskare med passion för folkhälsa

Att hjälpa människor att må bättre - så beskriver professor Eva Skillgate sitt uppdrag på Sophiahemmet Högskola. Här tycker hon att hennes forskningsområde – kopplingen smärta och psykisk ohälsa – får den viktiga uppmärksamhet det förtjänar.

Sjukvård, Sep 20, 2019

Frisk från psykisk ohälsa

Klara har egen erfarenhet av psykisk ohälsa under studietiden. Hon sökte, fick hjälp och i dag är hon frisk. Hennes råd till andra i samma situation är att våga ta tag i problemen med stöd utifrån.

Sophiahemmet, Okt 1, 2018

Sjukvård och samhällsfrågor hör ihop

Nyfiken, vetgirig och solidarisk med människor som har det svårt. Möt Cecilia Håkanson, prefekt vid Sophiahemmet Högskola.

Sjukvård, Aug 20, 2018

En kick att hjälpa människor

Han har gått från fullsatta NHL-arenor till att läka brustna senor, från proffsliv på hockeyrör till en kroppslig inspiratör. Mikael Renberg, fysioterapeut på Capio Artro Clinic på Sophiahemmet, berättar om hur en skada ledde honom till en karriär där lärandet aldrig tar slut.  

Innovation, kvalitet och utveckling

Sophiahemmet, Aug 15, 2024

Två nya drottningar på Sophiahemmet

I juni kom två bikupor på plats vid Sophiahemmet och med dem tusentals nya, surrande hyresgäster. Bina är sjukhusets sätt att bidra till miljön – och en påminnelse om att naturens egna produkter går att utveckla och vårda.

Sjukvård, Dec 12, 2023

Fastighetschef med sikte på framtiden

Nya affärsområdeschefen Magnus Huss ska se till att Sophiahemmets fastigheter är anpassade för både dagens och framtidens krav. I en ny fastighetsutvecklingsplan drar han nu upp riktlinjerna för vad som ska hända med byggnaderna fram till 2030.

Sjukvård, Sep 14, 2022

Nya rutiner för säker läkemedelshantering

Sophiahemmet Sjukhus har just genomfört ett klinikövergripande projekt för att öka säkerheten vid läkemedelshantering. Marie Wickman Chantereau, chefläkare på Sophiahemmet, berättar varför säker läkemedelshantering ständigt är ett prioriterat område.

Sjukvård, Apr 20, 2022

Hög kvalitet och nöjda patienter – trots pandemin

Trots pandemin har Sophiahemmet lyckats behålla kvalitet och patientnöjdhet på samma höga nivå som tidigare. Det visar Sophiahemmets patientsäkerhetsberättelse och kvalitetsredovisning för 2021.

Forskning, Sjukvård, Utbildning, Jun 18, 2021

Kan AI förbättra diabetesvården?

Fakta om glukosnivåer är viktiga för att kunna ge patienter med typ 2-diabetes anpassade livsstilsråd. I en ny forskningsstudie studeras nu om artificiell intelligens kan bidra till en bättre behandling.

Sophiahemmet, Mar 31, 2021

Samarbete framgångsfaktor vid renovering

Bättre arbetsmiljö och fräschare lokaler. Det är några av de förbättringar som ombyggnationen av hus M på Sophiahemmet har inneburit. Allt kom på plats i tid och nyckelorden till framgången är gott samarbete.

Sophiahemmet, Jan 27, 2021

Ny entré med coronasäkra lösningar

Nu är det ännu säkrare för patienter att besöka Sophiahemmet. Den nyrenoverade entrén i O-huset har anpassats för att garantera god hygien och säkra patientflöden.

Utbildning, Dec 22, 2020

Nominerad till kungligt stipendium

Daniela Tapia Medoza, student vid Sophiahemmet Högskola, är nominerad till Queen Silvia Nursing Award. Detta för hennes idé om en röststyrd assistent som ska underlätta för äldre i deras vardag.

Sjukvård, Dec 8, 2020

Arcademy först med ny operationsmetod

Arcademy vid Sophiahemmet är först i Skandinavien med en ny, högteknologisk operationsmetod för svåra fotledsskador. Efter svensk premiär står flera patienter på tur för att ta del av den avancerade operationen.

Sjukvård, Okt 13, 2020

Gamla arbetskläder får nytt liv

När Sophiahemmets arbetskläder behövde bytas ut väcktes en idé. Tanken var att använda de gamla kläderna för att skapa något nytt. Nu cirkulerar ett 100-tal västar som annars hade eldats upp och ökat på växthuseffekten.

Sophiahemmet, Okt 1, 2020

Förenklad parkering på Sophiahemmet

I dag införs en hel del förändringar när det gäller parkeringsmöjligheterna på Sophiahemmet. Syftet är att skapa en säkrare miljö och förenkla för patienter och övriga besökare.

Sjukvård, Jan 21, 2020

Enklare och säkrare med robotassisterad titthålskirurgi

Saskia Eklind, överläkare på Carlanderska sjukhusets kvinnoklinik och som gör kirurgiska ingrepp vid Sophiahemmet, svarar på frågor om robotassisterad titthålskirurgi.

Sjukvård, Aug 15, 2019

Specialproteser förändrar Kaspers liv

Kasper Bjerka föddes utan vänsterhand men kan ändå göra i stort sett vad han vill. Hjälpen får han på Camp Pro Ortopedteknik vid Sophiahemmet.

Sjukvård, Apr 23, 2019

Kvalitetsarbetet som aldrig blir färdigt

Att förenkla och förbättra är målet med den ständiga kvalitetsutvecklingen på Sophiahemmet. Så snart en nivå är nådd höjs ribban och arbetet tar ny fart. Engagemanget bland medarbetarna är stort - alla vill bidra till en ännu bättre verksamhet.

Sjukvård, Mar 21, 2019

Digital e-tjänst höjer säkerheten

Säker överföring och garanterad sekretess är två viktiga ingredienser när Sophiahemmet utvecklar en portal för digital ärendehantering. Först ut är en tjänst där patienter kan lämna klagomål och synpunkter.

Sophiahemmet, Mar 11, 2019

Stöd till läkarbeslut för bättre cancervård

Ett unikt samarbete mellan två konkurrerande IT-leverantörer har lett till en helt ny digital lösning där primärvårdsläkare får stöd i att göra rätt bedömningar vid misstänkt prostatacancer. Nu pilottestas det tekniska systemet på Husläkarmottagningen Sophiahemmet.

Sjukvård, Mar 11, 2019

Samarbete kring digitala journalsystem

Sophiahemmet och Sophiahemmet Rehab Center (SRC) löser nu utmaningarna att dela patientinformation trots olika journalsystem. Detta tack vare ett innovativt samarbete med e-hälsoföretaget FRISQ och leverantören av hälsoinformationssystem Compugroup Medical (CGM). 

Sjukvård, Feb 22, 2019

Ny behandling för barn med övervikt

Att behandla fetma hos barn och ungdomar kräver något alldeles extra. Nu erbjuds den mycket svårbehandlade patientgruppen hjälp i form av en helt ny delvis digital behandlingsmetod på Barnsjukhuset Martina.

Tradition och historia

Sophiahemmet, Maj 15, 2024

På Sophiadagen firas Drottning Sofia

Varje år, den 15 maj, blir det festligheter på Sophiahemmet. Då firar vi vår grundare Drottning Sophias namnsdag!

Sjukvård, Jun 27, 2023

Hus med OS-historia

På Sophiahemmet bedrivs toppmodern medicinsk vård och forskning. Ändå är historien aldrig långt borta. Som i Lill-Janshuset, där flera olympiska medaljörer bott och långt mer än hundratusen barn har fötts.

Sophiahemmet, Maj 31, 2023

Sophiafesten – en högtid för våra alumner

Efter flera års uppehåll var det äntligen dags för Sophiafesten! Ett traditionsenligt firande då vi uppmärksammar Sophiasystrar med 25 år i tjänst.

Sophiahemmet, Feb 7, 2023

Stor chans att få stipendium!

Sophiahemmets stiftelser delar varje år ut ett stort antal bidrag och stipendier som främst kan sökas av studenter på Sophiahemmet Högskola och av Sophiasystrar. – Vi ser gärna att ännu fler söker, säger ekonomichef Jennie Revay.

Sophiahemmet, Maj 16, 2022

En modern och mänsklig drottning

– Drottning Sofia var en kvinna före sin tid som i egenskap av drottning ville göra något gott. Det säger Carin Bergström, som nyligen kommit ut med biografin ”Sofia: En drottnings liv”.

Forskning, Sjukvård, Nov 12, 2021

Ett av medicinhistoriens största genombrott fyller 100

Det är 100 år sedan insulinet upptäcktes och revolutionerade behandlingen av diabetes. En sjukdom som gått från att vara en dödsdom till att bli en kronisk sjukdom som kan behandlas och är fullt möjlig att leva med.

Sophiahemmet, Okt 13, 2021

Kungamedalj till Sophiahemmets tidigare ordförande

I hela 22 år verkade han inom Sophiahemmets styrelser och drev det omfattande förändringsarbete som la grunden till dagens verksamheter inom sjukhuset och högskolan. Nu tilldelas Per Lundberg kungens medalj i 8:e storleken.

Sophiahemmet, Sep 14, 2021

Sophiasystern som skapade historia

Sophiasystern Bertha Wellin är en av kvinnorna som porträtteras i den nya SVT-dokumentären ”Första fem – pionjärerna som tog plats i riksdagen”. Filmen handlar om de i dag ganska bortglömda kvinnorna som kom att förändra vår historia.

Sjukvård, Maj 15, 2020

Den moderna sjukvårdens moder

Vem var Florence Nightingale? Inte den ni tror, är det korta svaret. Hösten 1854 blev hon världsberömd över en natt.

Sjukvård, Feb 26, 2020

Noggrannhet kvalitetsutvecklarens bästa vän

Efter flera år som intensivsjuksköterska tog Caroline Lagerman steget över till mer administrativa uppgifter. I dag är hon kvalitetsutvecklare på Sophiahemmet och verkar för god kvalitet och patientsäkerhet genom att skapa engagemang och delaktighet.

Utbildning, Jan 17, 2020

Dags för examenshögtid!

I dag examineras och diplomeras närmare 130 studenter vid Sophiahemmet Högskola. Ethar Al Shimaysawee är en av de läkare som gått intensivutbildningen Introduktion i svensk hälso- och sjukvård. Grattis till dig och alla andra studenter!

Sophiahemmet, Dec 19, 2019

Tradition och innovation på Sophiahemmet

Vad betyder ordet tradition för medarbetarna och studenterna på Sophiahemmet? – Ständig utveckling, förbättring och innovation. Att utvecklas, förändras och följa med i tiden är några av svaren på den frågan.

Sophiahemmet, Okt 8, 2019

Globala mål för Sophiahemmets hållbarhetsarbete

Fokus på patientsäkerhetsarbete, att förbereda studenterna för ett hållbart arbetsliv och se över fastighetsförvaltningen. Det är bara några av aktiviteterna när Sophiahemmet nu uppdaterar sin hållbarhetsplan. Tanken är att bidra till, och ge samtliga medarbetare kunskap om FN:s globala mål.

Sophiahemmet, Sep 17, 2019

Patientsäkerhetens dag året om på Sophiahemmet

I dag den 17 september är det den internationella patientsäkerhetens dag. För Sophiahemmet är det självklart att uppmärksamma detta, eftersom patientsäkerhet alltid varit och är ett prioriterat område.

Sjukvård, Apr 23, 2019

Kvalitetsarbetet som aldrig blir färdigt

Att förenkla och förbättra är målet med den ständiga kvalitetsutvecklingen på Sophiahemmet. Så snart en nivå är nådd höjs ribban och arbetet tar ny fart. Engagemanget bland medarbetarna är stort - alla vill bidra till en ännu bättre verksamhet.

Sjukvård, Mar 21, 2019

Tickande klockor byttes ut

När patienterna tyckte att klockorna på vårdavdelningen tickade för högt byttes den ut direkt. Bara ett av flera exempel där Sophiahemmet lyssnar på patienterna för att göra omvårdnaden ännu bättre.

Sjukvård, Sophiahemmet, Mar 2, 2019

Strålkniven – en strålande framgång

Strålkniven är en svensk uppfinning. Mer än en miljon patienter världen över har behandlats med tekniken, som gör det möjligt att till exempel operera hjärntumörer utan att skallen behöver öppnas. Den första behandlingen genomfördes för 50 år sedan – på Sophiahemmet

Sophiahemmet, Mar 1, 2019

Sophiasyster med näsa för äventyr

På drygt hundra år hinner man en hel del. Åtminstone om man som Greta Björklund är lite äventyrlig. Hon blev Sophiasyster redan 1941 och var sedan sjuksköterskeyrket trogen till långt efter pensioneringen.

Sophiahemmet och coronapandemin

Sjukvård, Feb 9, 2022

Eldsjälar bakom Sophiahemmets vaccination

I dag hävs de flesta pandemirestriktionerna och vi kan äntligen börja återgå till det normala igen. Tack alla eldsjälar som var med och bidrog till Sophiahemmets vaccinationsmottagning mot covid-19 och alla som arbetat hårt under pandemin!

Sjukvård, Jan 31, 2022

Nicole vaccinerade minst 2000 personer

Blivande sjuksköterskan och medarbetaren på Sophiahemmet Nicole Assine, var en av de som bidrog till att Sophiahemmet kunde vaccinera 37 000 personer mot covid-19. Hennes arbete på vaccinationen var både intensivt och variationsrikt – men mötet med personerna som vaccinerades det viktigaste.

Sjukvård, Dec 21, 2021

”Viktigt att hjälpa till med covid-19 vaccineringen”

Pensionerade sjuksköterskan Catharina Westrin är en av dem som arbetat i Sophiahemmets vaccination. Det är viktigt att kunna hjälpa till tycker hon.

Sjukvård, Nov 24, 2021

”Möttes av en enorm tacksamhet”

När Mikael Horal fick frågan om han kunde vara en av de ansvariga läkarna som arbetade med Sophiahemmets vaccination mot covid-19, tackade han ja direkt. Det kändes både relevant och meningsfullt att få hjälpa att bekämpa pandemin.

Utbildning, Jun 2, 2021

Oförändrad psykisk hälsa hos universitetsstudenter under pandemin

Universitetsstudenter i Stockholm rapporterade inga påtagliga förändringar i depression, ångest eller stress under covid-19-pandemins första månader. Det visar en longitudinell studie vid Sophiahemmet Högskola och Karolinska Institutet som nyligen publicerats i tidskriften Scandinavian Journal of Public Health.

Sjukvård, Maj 31, 2021

Sophiahemmet vaccinerar i fas 4

Nu öppnar Sophiahemmet även för covid-19-vaccinering i fas 4. För alla, inte bara listade patienter vid husläkarmottagningen. Vaccineringen sker i en åldersindelning om femårsintervall och bokas i appen Alltid öppet.

Sjukvård, Apr 30, 2021

Vaccination – säker väg ur pandemin

Att vaccineras sig mot covid-19 är mänsklighetens chans att bekämpa pandemin och de vaccin som används är säkra. Det säger Helena Hervius Askling - vaccinforskare vid Karolinska Institutet och infektionsläkare på Karolinska Universitetssjukhuset samt ämnesansvarig och huvudföreläsare i Sophiahemmet Högskolas utbildning Covidvaccinering i praktiken.

Sjukvård, Mar 24, 2021

Sophiahemmet redo att vaccinera tusentals

Efter månader av förberedelser är nu Husläkarmottagningen Sophiahemmet igång med att vaccinera sina listade patienter. Allt sker enligt den prioritetsordning som Folkhälsomyndigheten satt upp och i takt med att vaccinet levereras.

Sjukvård, Feb 26, 2021

Så använder du munskydd

Alla patienter som besöker Sophiahemmet uppmanas att använda munskydd. Så här gör du det på rätt sätt!

Utbildning, Feb 10, 2021

Examensceremoni i ny tappning

Covid-19-pandemin har medfört att större delen av Sophiahemmet Högskolas verksamhet blivit digital. Så även examensceremonin som i sin digitala version har ambitionen att skapa en värdig inramning för studenterna som normalt firar examen i Stockholms stadshus.

Sjukvård, Feb 4, 2021

Covidvård på Sophiahemmet

På bara dryga två veckor gjorde Ryggkirurgiskt centrum vid Sophiahemmet om sin verksamhet till en vårdavdelning för patienter med covid-19. Allt för att bidra till den hårt belastade akutvården.

Utbildning, Jan 21, 2021

Start för massutbildning av vaccinationspersonal

Nu startar Sophiahemmet Högskolas vaccinationsutbildning för legitimerade sjuksköterskor och läkare. En utbildning som kan leda till att fler kommer att bli vaccinerade fortare. Intresset har varit stort med över 1 200 deltagare anmälda.

Sjukvård, Jan 13, 2021

Tillfällig covidavdelning på Sophiahemmet

Ryggkirurgiskt centrum vid Sophiahemmet är första privata vårdgivaren i regionen som gör om en befintlig avdelning till vård av covidpatienter. Det som ett led i arbetet att avlasta de hårt ansträngda akutsjukhusen.

Sjukvård, Nov 24, 2020

Alla kan hjälpa till

Coronapandemin vägrar släppa taget om oss och vi uppmanas att hålla i, hålla ut och framför allt ta ett eget ansvar. Vad gör du annorlunda för att bidra till att minska smittspridningen?

Sjukvård, Okt 7, 2020

Operationsverksamhet åter till normalläge

Över tjugofem medarbetare från Aleris Operationscentrum bytte tillfälligt arbetsplats för att bidra i intensivvården under covidpandemin. Nu är de tillbaka på sina ordinarie arbeten igen. Omställningen har inte varit enkel, men har gett nya erfarenheter och insikter.

Utbildning, Sep 15, 2020

Specialistsjuksköterskan bakom omtalad utbildning

För Carola Hellman blev coronautbrottet i Sverige minst sagt speciellt. Över en natt blev hon ansvarig för att på rekordtid utforma den utbildning som skulle ge permitterad SAS-personal kunskaper för att kunna avlasta sjukvården. För några blev detta starten på ett nytt yrkesliv – för högskolan starten på en rad utbildningar i covid-19-pandemins spår.

Utbildning, Sep 9, 2020

Jeanettes berättelse från covidvården

Jeanette Wallin är en av Sophiahemmet Högskolas doktorander som arbetat med covid-patienter under våren och sommaren. När pandemin drog in i Sverige återvände hon till sitt tidigare arbete som dialyssjuksköterska bland annat med covidsjuka på intensiven. Här är några av hennes tankar kring det hon varit med om.

Utbildning, Sep 2, 2020

Lukas berättelse från covidvården

Nu börjar högskolans lärare Lukas Berg jobba deltid på ambulansen igen. Han hoppas på färre coronapatienter än i våras då det blev många tuffa arbetspass. Här är några av hans tankar kring arbetet under coronapandemin.

Utbildning, Aug 26, 2020

Filips berättelse från covidvården

Filip Billstedt är en av lärarna på Sophiahemmet Högskola som har deltagit i vården av covidpatienter under våren och sommaren. Här delar han med sig av en upplevelse.

Utbildning, Aug 21, 2020

Lindas berättelse från covidvården

Många av Sophiahemmet Högskolas lärare har deltagit i vården av covidpatienter under våren och sommaren. I några kortare filmer får vi höra deras berättelser om sina erfarenheter. Linda Gellerstedt är en av dem.

Sjukvård, Jun 19, 2020

Dubbel insats av Uroclinic

Uroclinic gör en dubbel insats under Coronapandemin: Avlastar akutsjukhusen med canceroperationer och tar emot studenter från sjuksköterskeutbildningen på Sophiahemmet Högskola. För Victoria Petersson har det blivit en lärorik period på alla sätt.

Sjukvård, Jun 18, 2020

Martina avlastar barnkirugin

Barnsjukhuset Martina hjälper Karolinska Universitetssjukhuset Solna under Coronapandemin med dagkirurgiska operationer. Mycket tyder på att samarbetet kommer att fortsätta även till hösten.

Sjukvård, Jun 17, 2020

Victor fick akut hjälp på Capio Artro Clinic

Under Coronapandemin har mer än 300 patienter överförts till Capio Artro Clinic från Danderyd sjukhus och Södersjukhuset för operation. Många patienter har hand- och fotfrakturer som måste opereras skyndsamt. 32-årige Victor Iusca är en av dem.

Sjukvård, Jun 16, 2020

Lånades ut till intensivvård

Efter tre veckors utlåning till intensivvården för covid-19-patienter har sjuksköterskan Anna Nilsson återkommit till sin ordinarie tjänst på Sophiahemmet. – Jag är imponerad av vad vi kan åstadkomma när vi hjälps åt.

Sjukvård, Jun 11, 2020

Bakgrund som stridspilot en tillgång

Omställningen under coronakrisen har gjort att Ryggkirurgiskt Centrum vid Sophiahemmet nu avlastar akutsjukhusen med rygg- och neurokirurgi. För verksamhetschef Per Svedmark innebär det färre operationer och mer fokus på problemlösning.

Sjukvård, Jun 9, 2020

Bröstcancerpatienter får hjälp på Sophiahemmet

När alla bröstcanceroperationer på Karolinska Universitetssjukhuset ställdes in på grund av coronapandemin flyttades delar av verksamheten till Art Clinic på Sophiahemmet. Kirurgen Irma Fredriksson är mycket nöjd med lösningen.

Sjukvård, Jun 1, 2020

Nya arbetsuppgifter i coronatider

Vardagen på Sophiahemmets vårdavdelning är inte sig lik. Här vårdas nu patienter som opererats för allvarliga cancertillstånd istället för, som annars, relativt friska patienter.

Sjukvård, Utbildning, Maj 26, 2020

Från kabinarbete till covid-vård

Matilda och Filip arbetade som kabinpersonal när de permitterades. Båda gick Sophiahemmets sjukvårdsutbildning och nu är de ute och bidrar med sin arbetskraft i den hårt pressade hälso- och sjukvården.

Utbildning, Apr 15, 2020

Beredskapslyftet på Sophiahemmet

Under en tre dagar lång utbildning lär sig permitterad kabinpersonal allt ifrån att bädda och desinfektera sängar till teoretiska kunskaper om smittspridning, patientsekretess, hygien och omvårdnadsmetoder. Allt för att kunna avlasta vårdpersonal som nu är hårt pressad på grund av den rådande coronapandemin.

Sjukvård, Apr 9, 2020

Sophiahemmet avlastar akutvården

Sophiahemmet ställer nu om verksamheten för att avlasta akutsjukvården under den pågående Coronapandemin. I uppdraget från Region Stockholm ingår bland annat akut frakturkirurgi, bröstcanceroperationer och eftervård av canceropererade patienter.

Sjukvård, Apr 3, 2020

Coronapandemin – tillsammans kan vi minska smittspridningen

Antalet smittade av covid-19 fortsätter att öka och fortfarande är det Stockholm som är hårdast drabbat. Myndigheterna skärper nu reglerna för att minska smittspridningen och för att inte ytterligare belasta en redan hårt pressad sjukvård.

Utbildning, Mar 30, 2020

Vill bidra till sjukvården

I dag startar den uppmärksammade sjukvårdsutbildningen för permitterad SAS-personal som med fördjupade kunskaper ska kunna avlasta sjukvården under den rådande coronapandemin. En av deltagarna är Rasmus Saveman från Uppsala. – Efter utbildningen hoppas jag att kunna vara till hjälp i sjukvården, säger han.

Sjukvård, Mar 26, 2020

Så bekämpar Barnsjukhuset Martina coronaviruset

Barnsjukhuset Martina vid Sophiahemmet inför nu unika rutiner med vårdtält utanför sjukhuset för patienter med luftvägsbesvär, digitala vårdbesök och användande av smarta innovationer. Allt för att bekämpa coronaviruset.

Sjukvård, Mar 20, 2020

Coronapandemin – så här hjälps vi åt!

Stockholm är hårdast drabbat i landet av den rådande coronapandemin. Därför behöver vi hjälpas åt och minska risken för smittspridning genom att begränsa kontakten mellan människor. Detta gäller givetvis alla som arbetar eller söker vård på Sophiahemmet.

Utbildning, Mar 17, 2020

Sophiahemmet Högskola nu digital

Samtliga utbildningsprogram och kurser som ges vid Sophiahemmet Högskola flyttas från och med idag till digitala plattformar. Dessutom arbetar alla högskolans medarbetare hemifrån. Beslutet fattades redan igår och ligger helt i linje med dagens rekommendationer från regeringen att samtliga universitet och högskolor bör ställa om till distansundervisning.

Sjukvård, Mar 6, 2020

Coronaviruset – det här gör Sophiahemmet

Under senaste tiden har covid-19 (coronavirussjukdomen) spridits till flera regioner i Sverige, och regeringen har i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer klassat coronaviruset som en samhällsfarlig sjukdom i Sverige. På Sophiahemmet följer vi ständigt utvecklingen.