Sophiahemmet
Forskning

Halvtidskontroll – ett steg mot doktorshatten

Forskning, Utbildning, Okt 5, 2021

Om några veckor skapas historia på Sophiahemmet Högskola. Då är det dags för halvtidskontroll för några av högskolans första egna doktorander.

2019 startade Sophiahemmet Högskola en forskarutbildning. Nu har de första doktoranderna kommit halvvägs i sin fyraåriga utbildning och det är dags för dem att redovisa vad de har åstadkommit så här långt. Det sker i form av en så kallad halvtidskontroll.

– Syftet är att säkerställa att det blir en bra avhandling som kan godkännas vid disputationen, säger professor Eva Skillgate, studierektor för forskarutbildningen vid Sophiahemmet Högskola.

Erfarna forskare

Vid halvtidskontrollen presenterar doktoranderna sina projekt för en nämnd. Den består av ett antal erfarna forskare som kan det aktuella forskningsområdet, men som inte är inblandade i projektet eller på annat sätt är jäviga.

I höst är tre doktorander aktuella för halvtidskontroll. Ingrid Wijk och Kristina Larsson vars forskningsområden är inriktade på livssituationen för personer med diabetes, och Axel Nordström som forskar om kronisk inflammation i luftvägar.

Doktoranderna får först skicka en skriftlig summering av sitt forskningsprojekt och sedan göra en muntlig presentation vid ett seminarium inför den samlade nämnden – och för publik.

– Det här är en möjlighet för doktoranderna att dels konkretisera, summera och presentera sina projekt, dels få feedback och råd och tips inför fortsättningen, säger Eva Skillgate.

Digitalt och på plats

Höstens halvtidskontrollsseminarier kommer att hållas på plats i högskolans lokaler, men sänds även digitalt.

– Alla är välkomna att lyssna och det kommer även att finnas möjlighet att ställa frågor, säger Eva Skillgate.

Höstens halvtidskontroller

Text: Inger Sundelin
Foto: Pia Hultkrantz