Ryggkirurgiskt centrum vid Sophiahemmet är första privata vårdgivaren i regionen som gör om en befintlig avdelning till vård av covidpatienter. Det som ett led i arbetet att avlasta de hårt ansträngda akutsjukhusen.
Coronapandemin vägrar släppa taget om oss och vi uppmanas att hålla i, hålla ut och framför allt ta ett eget ansvar. Vad gör du annorlunda för att bidra till att minska smittspridningen?
Över tjugofem medarbetare från Aleris Operationscentrum bytte tillfälligt arbetsplats för att bidra i intensivvården under covidpandemin. Nu är de tillbaka på sina ordinarie arbeten igen. Omställningen har inte varit enkel, men har gett nya erfarenheter och insikter.
Sjuksköterskestudenten och yogainstruktören Hanna Thelander ville hjälpa människor att behålla sina rutiner i vad som blev en annorlunda vardag när pandemin slog till. I fem månader har hon sänt gratis yogapass live på Instagram varje vardagsmorgon. Nu har Hanna börjat sitt sista läsår vid Sophiahemmet Högskola, och yogapassen fortsätter som vanligt.
För Carola Hellman blev coronautbrottet i Sverige minst sagt speciellt. Över en natt blev hon ansvarig för att på rekordtid utforma den utbildning som skulle ge permitterad SAS-personal kunskaper för att kunna avlasta sjukvården. För några blev detta starten på ett nytt yrkesliv – för högskolan starten på en rad utbildningar i covid-19-pandemins spår.
Jeanette Wallin är en av Sophiahemmet Högskolas doktorander som arbetat med covid-patienter under våren och sommaren. När pandemin drog in i Sverige återvände hon till sitt tidigare arbete som dialyssjuksköterska bland annat med covidsjuka på intensiven. Här är några av hennes tankar kring det hon varit med om.
Nu börjar högskolans lärare Lukas Berg jobba deltid på ambulansen igen. Han hoppas på färre coronapatienter än i våras då det blev många tuffa arbetspass. Här är några av hans tankar kring arbetet under coronapandemin.
Filip Billstedt är en av lärarna på Sophiahemmet Högskola som har deltagit i vården av covidpatienter under våren och sommaren. Här delar han med sig av en upplevelse.
Många av Sophiahemmet Högskolas lärare har deltagit i vården av covidpatienter under våren och sommaren. I några kortare filmer får vi höra deras berättelser om sina erfarenheter. Linda Gellerstedt är en av dem.
Uroclinic gör en dubbel insats under Coronapandemin: Avlastar akutsjukhusen med canceroperationer och tar emot studenter från sjuksköterskeutbildningen på Sophiahemmet Högskola. För Victoria Petersson har det blivit en lärorik period på alla sätt.
Barnsjukhuset Martina hjälper Karolinska Universitetssjukhuset Solna under Coronapandemin med dagkirurgiska operationer. Mycket tyder på att samarbetet kommer att fortsätta även till hösten.
Under Coronapandemin har mer än 300 patienter överförts till Capio Artro Clinic från Danderyd sjukhus och Södersjukhuset för operation. Många patienter har hand- och fotfrakturer som måste opereras skyndsamt. 32-årige Victor Iusca är en av dem.
Efter tre veckors utlåning till intensivvården för covid-19-patienter har sjuksköterskan Anna Nilsson återkommit till sin ordinarie tjänst på Sophiahemmet. – Jag är imponerad av vad vi kan åstadkomma när vi hjälps åt.
Omställningen under coronakrisen har gjort att Ryggkirurgiskt Centrum vid Sophiahemmet nu avlastar akutsjukhusen med rygg- och neurokirurgi. För verksamhetschef Per Svedmark innebär det färre operationer och mer fokus på problemlösning.
När alla bröstcanceroperationer på Karolinska Universitetssjukhuset ställdes in på grund av coronapandemin flyttades delar av verksamheten till Art Clinic på Sophiahemmet. Kirurgen Irma Fredriksson är mycket nöjd med lösningen.
Vardagen på Sophiahemmets vårdavdelning är inte sig lik. Här vårdas nu patienter som opererats för allvarliga cancertillstånd istället för, som annars, relativt friska patienter.
Matilda och Filip arbetade som kabinpersonal när de permitterades. Båda gick Sophiahemmets sjukvårdsutbildning och nu är de ute och bidrar med sin arbetskraft i den hårt pressade hälso- och sjukvården.
Under en tre dagar lång utbildning lär sig permitterad kabinpersonal allt ifrån att bädda och desinfektera sängar till teoretiska kunskaper om smittspridning, patientsekretess, hygien och omvårdnadsmetoder. Allt för att kunna avlasta vårdpersonal som nu är hårt pressad på grund av den rådande coronapandemin.
Antalet smittade av covid-19 fortsätter att öka och fortfarande är det Stockholm som är hårdast drabbat. Myndigheterna skärper nu reglerna för att minska smittspridningen och för att inte ytterligare belasta en redan hårt pressad sjukvård.
I dag startar den uppmärksammade sjukvårdsutbildningen för permitterad SAS-personal som med fördjupade kunskaper ska kunna avlasta sjukvården under den rådande coronapandemin. En av deltagarna är Rasmus Saveman från Uppsala. – Efter utbildningen hoppas jag att kunna vara till hjälp i sjukvården, säger han.
Barnsjukhuset Martina vid Sophiahemmet inför nu unika rutiner med vårdtält utanför sjukhuset för patienter med luftvägsbesvär, digitala vårdbesök och användande av smarta innovationer. Allt för att bekämpa coronaviruset.
Stockholm är hårdast drabbat i landet av den rådande coronapandemin. Därför behöver vi hjälpas åt och minska risken för smittspridning genom att begränsa kontakten mellan människor. Detta gäller givetvis alla som arbetar eller söker vård på Sophiahemmet.
Under senaste tiden har covid-19 (coronavirussjukdomen) spridits till flera regioner i Sverige, och regeringen har i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer klassat coronaviruset som en samhällsfarlig sjukdom i Sverige. På Sophiahemmet följer vi ständigt utvecklingen.
Långa pass framför datorn, hemmajobb med nya rutiner och stillasittande kan påverka vår hälsa både på kort och lång sikt, menar Tobias Croner, specialistfysioterapeut hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.
Daniela Tapia Medoza, student vid Sophiahemmet Högskola, är nominerad till Queen Silvia Nursing Award. Detta för hennes idé om en röststyrd assistent som ska underlätta för äldre i deras vardag.
Arcademy vid Sophiahemmet är först i Skandinavien med en ny, högteknologisk operationsmetod för svåra fotledsskador. Efter svensk premiär står flera patienter på tur för att ta del av den avancerade operationen.
För första gången finns Sophiahemmet Högskola med som utställare på Bazaren, Sveriges största jobb-, utbildnings- och starta eget-mässa som genomförs i digital form med start i morgon.
Studentkåren är navet som länkar samman högskolans medarbetare med studenterna. Deras inflytande är viktigt för att utbildningarna ska bli ännu bättre. Men hur arbetar en representant på studentkåren? Vad har de för rättigheter och skyldigheter? Allt detta lärs ut i en årlig studentkårsutbildning.
När Sophiahemmets arbetskläder behövde bytas ut väcktes en idé. Tanken var att använda de gamla kläderna för att skapa något nytt. Nu cirkulerar ett 100-tal västar som annars hade eldats upp och ökat på växthuseffekten.
Över tjugofem medarbetare från Aleris Operationscentrum bytte tillfälligt arbetsplats för att bidra i intensivvården under covidpandemin. Nu är de tillbaka på sina ordinarie arbeten igen. Omställningen har inte varit enkel, men har gett nya erfarenheter och insikter.
I dag införs en hel del förändringar när det gäller parkeringsmöjligheterna på Sophiahemmet. Syftet är att skapa en säkrare miljö och förenkla för patienter och övriga besökare.
Sjuksköterskestudenten och yogainstruktören Hanna Thelander ville hjälpa människor att behålla sina rutiner i vad som blev en annorlunda vardag när pandemin slog till. I fem månader har hon sänt gratis yogapass live på Instagram varje vardagsmorgon. Nu har Hanna börjat sitt sista läsår vid Sophiahemmet Högskola, och yogapassen fortsätter som vanligt.
Vården behöver fler sjuksköterskor som behärskar avancerad teknik. Det vill Sophiahemmet Högskola bidra med och startar därför en skräddarsydd utbildning i akut hjärtsjukvård.
Idag välkomnar Sophiahemmet Högskola 13 sjuksköterskor och 20 läkare som ska gå utbildningen Introduktion till svensk hälso- och sjukvård. En kurs som hjälpt många kollegor från länder utanför EU/EES att komma in på den svenska arbetsmarknaden.
I juni tar Christine Rommedahl examen som specialistsjuksköterska med inriktning hjärtsjukvård. Då är två års distansstudier på halvfart vid Sophiahemmet Högskola avklarade. Sedan i mars sker utbildningen helt och hållet digitalt.
Introduktionsutbildningen inom hälsa, vård och omsorg vid Sophiahemmet Högskola är en stor succé. Nu blir utbildningen en sommarkurs - öppen för alla med högskolebehörighet.
– Skjut inte upp din hälsoundersökning. I pandemitider är det viktigare än någonsin att ha koll på sin hälsostatus, säger Mia Granberg-Stånge, specialist i allmänmedicin vid Hälsocentralen Sophiahemmet.
Anmälningarna till sjuksköterskeutbildningen skjuter i höjden. Det gäller inte minst för Sophiahemmet Högskola där de till höstterminen 2020 ökat med hela 38 procent jämfört med förra året.
Sophiahemmet ställer nu om verksamheten för att avlasta akutsjukvården under den pågående Coronapandemin. I uppdraget från Region Stockholm ingår bland annat akut frakturkirurgi, bröstcanceroperationer och eftervård av canceropererade patienter.
En ny metod som går ut på att uppmärksamma fostrets rörelser under graviditeten kan leda till ökat välmående för barnet vid födsel och att risken för kejsarsnitt minskar. Metoden kallas Mindfetalness och Sophiahemmet Högskolas Anna Akselsson presenterar nu studien i sin avhandling.
Samtliga utbildningsprogram och kurser som ges vid Sophiahemmet Högskola flyttas från och med idag till digitala plattformar. Dessutom arbetar alla högskolans medarbetare hemifrån. Beslutet fattades redan igår och ligger helt i linje med dagens rekommendationer från regeringen att samtliga universitet och högskolor bör ställa om till distansundervisning.
Handsprit är ett bra komplement när det inte finns tillgång till tvål och vatten. Bäst effekt blir det om du spritar på rätt sätt!
Att tvätta händerna är viktigt för att undvika smitta. Men det måste göras noga och på rätt sätt.
I dag examineras och diplomeras närmare 130 studenter vid Sophiahemmet Högskola. Ethar Al Shimaysawee är en av de läkare som gått intensivutbildningen Introduktion i svensk hälso- och sjukvård. Grattis till dig och alla andra studenter!
Att komma som utländsk läkare, sjuksköterska eller barnmorska till Sverige och vilja jobba inom sitt yrke är inte lätt. Vägen är för många lång och komplicerad för att till slut kunna få en svensk legitimation. Men en skräddarsydd introduktionsutbildning i svensk hälso- och sjukvård ger hopp.
Det behövs fler insatser framöver för att lyckas med att säkra framtidens kompetensförsörjning inom vården. Bland annat krävs ökade synergieffekter mellan myndigheter, effektivare utbildning, tydligare språkstöd och nätverksmöjligheter för nyanlända. Det är några förslag på lösningar som kom fram under en konferens om framtidens kompetensförsörjning inom vården.
– Här på Sophiahemmet Högskola finns ett brinnande engagemang och riktigt bra utbildningar, vilket sprider sig och gör att studenter söker sig hit. Det sa Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, vid sitt besök på Sophiahemmet.
Arcademy vid Sophiahemmet är en klinik där högspecialiserad hand- och fotkirurgi genomförs av de främsta kirurgerna på området.
Anders Hansen, författare och läkare vid Sophiahemmet, har just fått 1,6 miljonersklubbens ”Årets Hälsopris 2019”. I kväll gör han tv-debut med ett program om hur hjärnan fungerar.
Just nu pågår världens största studie om vad som påverkar studenters psykiska hälsa. 5 000 studenter kommer att följas under ett års tid. Bakom studien Sustainable University Life står Sophiahemmet Högskola och Karolinska Institutet.
I dag den 17 september är det den internationella patientsäkerhetens dag. För Sophiahemmet är det självklart att uppmärksamma detta, eftersom patientsäkerhet alltid varit och är ett prioriterat område.
I dag är det en historisk dag på Sophiahemmet Högskola. Det är premiär för forskarutbildningen och åtta förväntansfulla doktorander samlas för första gången.
Nu engageras den främsta kompetensen inom palliativ vård i en unik specialistutbildning för sjuksköterskor. Tanken är att bidra med kunskaper för framtidens palliativa vård.
Examen vid Sophiahemmet Högskola. Stort grattis och lycka till!
Sophiahemmet Högskolas Linda Gellerstedt har ägnat de senaste fem åren åt att forska om patienters sömn när de vårdas på sjukhus. Ett eftersatt område där det finns många förbättringspunkter. Här är Lindas tips för att hantera och förbättra sömnen för inneliggande patienter:
Sophiahemmets hedersordförande Prinsessan Sofia besöker den nyöppnade Mandometerkliniken för personer med olika typer av ätstörningar. – Om jag kan göra något för att stötta dem så vill jag gärna göra det, säger Prinsessan.
God handhygien är det bästa och enklaste sättet att minska spridning av infektioner. På Sophiahemmet gör sjukhusledning och medarbetare allt för att uppmärksamma hygienrutinerna och undvika smitta.
En ny enkätundersökning bland tidigare studenter vid Sophiahemmet Högskola visar att många är nöjda med utbildningen och är kliniskt verksamma inom hälsa, vård och omsorg.
I höst startar Sophiahemmet Högskola forskarutbildning inom området Människan i sjukdom vård och hälsa. Initialt rekryteras sju doktorander till lika många forskningsprojekt som ska bedrivas under en fyraårsperiod.
I dag installerades två professorer och för första gången även tre adjungerade professorer vid Sophiahemmet Högskola. Installationen genomfördes under högtidliga former vid den traditionsenliga examenhögtiden i Blå Hallen, Stockholms stadshus.
Med hjälp av modernt ledarskap, bättre arbetsmiljö och möjlighet till karriärutveckling kan vården göras mer attraktiv. Det framhöll Sophiahemmets vd Peter Seger vid ett seminarium om kompetensförsörjningen inom vården och bristen på specialistsjuksköterskor.
Engagemang, intresse, planering och inte minst tid är viktiga ingredienser för god handledning. Det här är personalen på Husläkarmottagningen Sophiahemmet väl medvetna om och får nu diplom för föredömlig handledning av läkarstudenter.
För första gången börjar idag två nyanlända sjuksköterskor Sophiahemmet Högskolas skräddarsydda introduktionsutbildning i svensk hälso- och sjukvård. Vid de tidigare utbildningsomgångarna har enbart läkare deltagit i kursen men nu är den alltså öppen även för sjuksköterskor.
Sara Heldrings doktorandstudier fortgår - men inte riktigt som vanligt. En av vårens datainsamlingar ställdes in och alla studier sker hemifrån. Sara är noga med social distansering och arbetet som ambulanssjuksköterska sker till stora delar i full skyddsmundering.
Sara Heldring, är en av doktoranderna som går den nya forskarutbildningen på Sophiahemmet Högskola. Hon har en bakgrund inom akutsjukvården och arbetar fortfarande som specialistsjuksköterska på ambulansen. Med sin forskning tänker hon ta reda på om det med hjälp av virtuell verklighet och artificiell intelligens går att mängdträna olika scenarier på ett mer realistiskt sätt.
Nu är forskarutbildningen på Sophiahemmet Högskola i full gång. Nio doktorander har startat sina projekt och Sara Heldring är en av dem.
Lena Jarheim, specialist i psykiatri vid Försäkringsmottagningen Sophiahemmet, svarar på frågor om psykisk ohälsa:
Kerstin Helmer, leg. ortopedingenjör vid Camp Pro Ortopedteknik Sophiahemmet, svarar på frågor om hur patienter med diabetes ska sköta sina fötter för att undvika allvarliga komplikationer.
Knut Moldenes, ST-tandläkare i oral protetik på GHP Specialisttandläkarna vid Sophiahemmet, svarar på frågor om den nya skanningstekniken som ska underlätta för både patienter och vårdgivare.
Erik af Klint, reumatolog vid Försäkringsmottagningen Sophiahemmet, svarar på frågor om ultraljudsdiagnostik som är ett nytt hjälpmedel vid diagnos och behandling av reumatiska sjukdomar.
Linda Gellerstedt, biträdande lektor och forskare vid Sophiahemmet Högskola, tar hål på några myter kring sömn.
Caroline Lagerman, kvalitetsutvecklare på Sophiahemmet svarar på frågor om handsprit.
Caroline Lagerman, kvalitetsutvecklare på Sophiahemmet svarar på frågor om varför det är viktigt att tvätta händerna.
Annette Alvariza, professor i palliativ vård berättar varför det behövs specialistsjuksköterskor. Sedan hösten 2019 ger Ersta Sköndal Bräcke högskola ett samordnat program med inriktning palliativ vård tillsammans med Sophiahemmet Högskola.
Docent Nils Wilking, verksam vid Christinakliniken vid Sophiahemmet svarar på frågor om bröstcancer.
Saskia Eklind, överläkare på Carlanderska sjukhusets kvinnoklinik och som gör kirurgiska ingrepp vid Sophiahemmet, svarar på frågor om robotassisterad titthålskirurgi.
Mia Granberg-Stånge, specialist i allmänmedicin vid Hälsocentralen Sophiahemmet, svarar på frågor om vikten av att göra regelbundna hälsoundersökningar:
Fredrik Johansson, naprapat och forskare på Sophiahemmet Högskola, svarar på frågor om unga och träning.
Christina Iskull, diabetessjuksköterska vid Husläkarmottagningen Sophiahemmet svarar på frågor om diabetes typ 2.
Maria Hagströmer, Leg. sjukgymnast och professor vid institutionen för Hälsofrämjande vetenskap vid Sophiahemmet Högskola, svarar på frågor om fysisk aktivitet.
Claes Wirgin, allmänspecialist på Försäkringsmottagningen vid Sophiahemmet tipsar om vad som bör finnas hemmaapoteket och vad du ska ta med dig på resan.
Mohanna Alavi, specialist i allergisjukdomar vid Hjärt-lung-allergimottagningen vid Sophiahemmet, svarar på frågor om pollenallergi.
Cecilia Bergsten, läkare och allmänspecialist vid Husläkarmottagningen Sophiahemmet, svarar på frågor om fästingburen TBE.
– Jag hoppas ge röst åt människor som lever med kognitiv sjukdom och deras närstående. Det är viktigt att de får komma till tals så att vården ger dem rätt stöd, säger Marie Tyrrell som i dag lägger fram sin avhandling vid Sophiahemmet Högskola.
Antalet drabbade av kognitiv sjukdom kommer med stor sannolikhet att öka de närmaste åren. Därför är det viktigt att vårdpersonalen har rätt kunskaper för att kunna ge den omvårdnad som behövs.
Sophiahemmet Högskola lägger nu allt mer fokus på området vård vid kognitiv sjukdom. Detta i takt med att befolkningen blir äldre, fler insjuknar och att behovet av beprövad forskning i ämnet och sjuksköterskor med specialistkunskaper blir allt större.
Klara har egen erfarenhet av psykisk ohälsa under studietiden. Hon sökte, fick hjälp och i dag är hon frisk. Hennes råd till andra i samma situation är att våga ta tag i problemen med stöd utifrån.
Som 15-åring blev Frida Johansson sjuk i anorexi. Ändlösa samtal inom psykiatrin ledde ingenstans. Först när hon fick behandling med Mandometermetoden vände det. Nu, nio år senare, lever hon ett aktivt liv med jobb, träning och vänner.
För 25 år sedan tog Cecilia Bergh emot sin första anorexipatient. I dag är hennes metod den behandling som visat sig vara mest effektiv vid ätstörningar. 75 procent av patienterna blir symtomfria. Nu öppnar Mando en klinik vid Sophiahemmet.
Att förenkla och förbättra är målet med den ständiga kvalitetsutvecklingen på Sophiahemmet. Så snart en nivå är nådd höjs ribban och arbetet tar ny fart. Engagemanget bland medarbetarna är stort - alla vill bidra till en ännu bättre verksamhet.
När patienterna tyckte att klockorna på vårdavdelningen tickade för högt byttes den ut direkt. Bara ett av flera exempel där Sophiahemmet lyssnar på patienterna för att göra omvårdnaden ännu bättre.
Anette Natanaelsson, som är kund på Hälsocentralen Sophiahemmet sedan åtta år, är en av patienterna som svarat på Sophiahemmets patientenkät.
Sara Heldrings doktorandstudier fortgår - men inte riktigt som vanligt. En av vårens datainsamlingar ställdes in och alla studier sker hemifrån. Sara är noga med social distansering och arbetet som ambulanssjuksköterska sker till stora delar i full skyddsmundering.
Mia Bergenmar har vigt större delen av sitt yrkesliv åt cancervård och cancerforskning och på senare år åt att lära ut sina kunskaper till studenter. Nu befordras hon till professor på Sophiahemmet Högskola.
En ny metod som går ut på att uppmärksamma fostrets rörelser under graviditeten kan leda till ökat välmående för barnet vid födsel och att risken för kejsarsnitt minskar. Metoden kallas Mindfetalness och Sophiahemmet Högskolas Anna Akselsson presenterar nu studien i sin avhandling.
Sara Heldring, är en av doktoranderna som går den nya forskarutbildningen på Sophiahemmet Högskola. Hon har en bakgrund inom akutsjukvården och arbetar fortfarande som specialistsjuksköterska på ambulansen. Med sin forskning tänker hon ta reda på om det med hjälp av virtuell verklighet och artificiell intelligens går att mängdträna olika scenarier på ett mer realistiskt sätt.
– Jag hoppas ge röst åt människor som lever med kognitiv sjukdom och deras närstående. Det är viktigt att de får komma till tals så att vården ger dem rätt stöd, säger Marie Tyrrell som i dag lägger fram sin avhandling vid Sophiahemmet Högskola.
Sophiahemmet Högskola lägger nu allt mer fokus på området vård vid kognitiv sjukdom. Detta i takt med att befolkningen blir äldre, fler insjuknar och att behovet av beprövad forskning i ämnet och sjuksköterskor med specialistkunskaper blir allt större.
Nu är forskarutbildningen på Sophiahemmet Högskola i full gång. Nio doktorander har startat sina projekt och Sara Heldring är en av dem.
Just nu pågår världens största studie om vad som påverkar studenters psykiska hälsa. 5 000 studenter kommer att följas under ett års tid. Bakom studien Sustainable University Life står Sophiahemmet Högskola och Karolinska Institutet.
I dag är det en historisk dag på Sophiahemmet Högskola. Det är premiär för forskarutbildningen och åtta förväntansfulla doktorander samlas för första gången.
Sophiahemmet Högskolas Linda Gellerstedt har ägnat de senaste fem åren åt att forska om patienters sömn när de vårdas på sjukhus. Ett eftersatt område där det finns många förbättringspunkter. Här är Lindas tips för att hantera och förbättra sömnen för inneliggande patienter:
Det finns fördelar med att föda barn i vatten. Det visar studier av Sophiahemmet Högskolas Hanna Ulfsdottir som ägnat de senaste fyra åren åt att forska om vattenförlossningar. I dag disputerar hon och presenterar de första svenska studierna i ämnet.
Utvecklingen av livsförlängande behandlingsmetoder för män med avancerad prostatacancer går snabbt framåt. Men forskningen om hur männens livskvalitet påverkas har inte hängt med. Det vill Agneta Wennman-Larsen, forskare vid Sophiahemmet ändra på.
Nyutbildade sjuksköterskor behöver bättre introduktion på första arbetsplatsen. Det visar en studie från Sophiahemmet Högskola. För sjuksköterskan Klara Lindqvist var glappet mellan studier och jobb betydligt större än hon hade väntat sig.
I dag installerades två professorer och för första gången även tre adjungerade professorer vid Sophiahemmet Högskola. Installationen genomfördes under högtidliga former vid den traditionsenliga examenhögtiden i Blå Hallen, Stockholms stadshus.
Forskaren och sjuksköterskan Maria Wahlström lägger nu fram sin doktorsavhandling om MediYoga för patienter med förmaksflimmer. Det är den största studie som gjorts i Sverige.
Att åka rakt utför fjället i uppåt 100 kilometer i timmen kräver att allt stämmer. För Sveriges snabbaste fartåkare – Lisa Hörnblad – ledde ett felskär till ett fall där korsbandet i höger knä gick rakt av. I dag tillbringar Lisa sina dagar på Capio Artro Clinics rehabgym med fullt fokus att snart stå på skidorna igen.
Dags att komma igång med träningen? Välkommen till Capio Artro Clinic Rehabgym på Sophiahemmet!
Arcademy vid Sophiahemmet är en klinik där högspecialiserad hand- och fotkirurgi genomförs av de främsta kirurgerna på området.
Sophiahemmet Högskolas ambulansstudenter tränas i att hantera trauma och katastrofsituationer. Följ med bakom kulisserna på en övning!
Kasper Bjerka föddes utan vänsterhand men kan ändå göra i stort sett vad han vill. Hjälpen får han på Camp Pro Ortopedteknik vid Sophiahemmet.
Sophiahemmets hedersordförande Prinsessan Sofia besöker den nyöppnade Mandometerkliniken för personer med olika typer av ätstörningar. – Om jag kan göra något för att stötta dem så vill jag gärna göra det, säger Prinsessan.
För 25 år sedan tog Cecilia Bergh emot sin första anorexipatient. I dag är hennes metod den behandling som visat sig vara mest effektiv vid ätstörningar. 75 procent av patienterna blir symtomfria. Nu öppnar Mando en klinik vid Sophiahemmet.
Sophiahemmet sjukhus erbjuder en skräddarsydd inskolning för alla som är nyexaminerade sjuksköterskor. Forskning från Sophiahemmet Högskola visar att det är precis vad nyblivna sjuksköterskor önskar.
En klämd nerv i ryggraden ger Lise-Lott Tronders problem med värk och domningar i benen. I dag ska en operation råda bot på det.
Följ med till vårdavdelningen på Sophiahemmet. Hit kommer patienter från vårdgivare som finns på sjukhusområdet, men även från andra delar av landet.
Till dånande technomusik och blinkande diskoljus genomförde 19 blivande ambulanssjuksköterskor sin slutexamination. Men platsen var inte ett diskotek, utan ett industriområde i Solna.
Rekordmånga sommarstängda vårdplatser. Strömhopp från akutvården. Brister i patientsäkerheten. Bakom alla svarta vårdrubriker finns ett gigantiskt moment 22 men också nya lösningar och kreativa initiativ.
För första gången börjar idag två nyanlända sjuksköterskor Sophiahemmet Högskolas skräddarsydda introduktionsutbildning i svensk hälso- och sjukvård. Vid de tidigare utbildningsomgångarna har enbart läkare deltagit i kursen men nu är den alltså öppen även för sjuksköterskor.
För tjugo år sedan började Thomas Johansen arbeta som sjuksköterska. Nu är han klinikchef över Art Clinic som i början av året slog upp portarna på Sophiahemmet. Vägen dit har varit både slitsam och rolig.
Många på Sophiahemmet har fått hjälp av Ahmad Alkazem när något krånglar med driften. Men alla vet kanske inte att hans väg till Sverige och jobbet som fastighetsskötare varit både lång och riskfylld.
För Carola Hellman blev coronautbrottet i Sverige minst sagt speciellt. Över en natt blev hon ansvarig för att på rekordtid utforma den utbildning som skulle ge permitterad SAS-personal kunskaper för att kunna avlasta sjukvården. För några blev detta starten på ett nytt yrkesliv – för högskolan starten på en rad utbildningar i covid-19-pandemins spår.
Vem var Florence Nightingale? Inte den ni tror, är det korta svaret. Hösten 1854 blev hon världsberömd över en natt.
Mia Bergenmar har vigt större delen av sitt yrkesliv åt cancervård och cancerforskning och på senare år åt att lära ut sina kunskaper till studenter. Nu befordras hon till professor på Sophiahemmet Högskola.
– När en människa lever med obotlig sjukdom, när tiden kvar i livet är kort och döden närmar sig ställs det mesta i livet på sin spets. Därför behövs sjuksköterskor med specialistkompetens i palliativ vård. Det säger Annette Alvariza, professor i palliativ vård vid Ersta Sköndal Bräcke högskola.
Att åldras är en process – och en ofrånkomlig del av att leva. Men hur vi åldras är något vi själva väljer. Det budskapet ger författaren och terapeuten Patricia Tudor Sandahl vid sina uppskattade föreläsningar om åldrande. Nu senast på Husläkarmottagningens Äldreträff där hon föreläste på temat ”det livsviktiga åldrandet”.
Det har gått 42 år sedan Bosse Carlsson började arbeta på Sophiahemmet. Mycket har förändrats, men en hel del är också sig likt. Som fastighetstekniker är hans uppgift att se till att allt i lokalerna fungerar så att verksamheterna helt kan ägna sig åt patienter och studenter.
Att hjälpa människor att må bättre - så beskriver professor Eva Skillgate sitt uppdrag på Sophiahemmet Högskola. Här tycker hon att hennes forskningsområde – kopplingen smärta och psykisk ohälsa – får den viktiga uppmärksamhet det förtjänar.
Kommunikation och bemötande är en förutsättning för bra vård. Det har professor Bjöörn Fossum på Sophiahemmet Högskola kommit fram till efter många års forskning. Nu är han aktuell med en bok i ämnet.
För 20 år sedan blev hon verksamhetschef på Sophiahemmet Sjukhus och en av de första sjuksköterskorna i Sverige på en sådan befattning. I dag är hon biträdande sjukhuschef med uppdraget att rusta sjukhuset för framtiden.
Nyfiken, vetgirig och solidarisk med människor som har det svårt. Möt Cecilia Håkanson, prefekt vid Sophiahemmet Högskola.
Han har gått från fullsatta NHL-arenor till att läka brustna senor, från proffsliv på hockeyrör till en kroppslig inspiratör. Mikael Renberg, fysioterapeut på Capio Artro Clinic på Sophiahemmet, berättar om hur en skada ledde honom till en karriär där lärandet aldrig tar slut.
När Sophiahemmets arbetskläder behövde bytas ut väcktes en idé. Tanken var att använda de gamla kläderna för att skapa något nytt. Nu cirkulerar ett 100-tal västar som annars hade eldats upp och ökat på växthuseffekten.
Saskia Eklind, överläkare på Carlanderska sjukhusets kvinnoklinik och som gör kirurgiska ingrepp vid Sophiahemmet, svarar på frågor om robotassisterad titthålskirurgi.
Kasper Bjerka föddes utan vänsterhand men kan ändå göra i stort sett vad han vill. Hjälpen får han på Camp Pro Ortopedteknik vid Sophiahemmet.
För 25 år sedan tog Cecilia Bergh emot sin första anorexipatient. I dag är hennes metod den behandling som visat sig vara mest effektiv vid ätstörningar. 75 procent av patienterna blir symtomfria. Nu öppnar Mando en klinik vid Sophiahemmet.
Att förenkla och förbättra är målet med den ständiga kvalitetsutvecklingen på Sophiahemmet. Så snart en nivå är nådd höjs ribban och arbetet tar ny fart. Engagemanget bland medarbetarna är stort - alla vill bidra till en ännu bättre verksamhet.
Säker överföring och garanterad sekretess är två viktiga ingredienser när Sophiahemmet utvecklar en portal för digital ärendehantering. Först ut är en tjänst där patienter kan lämna klagomål och synpunkter.
Ett unikt samarbete mellan två konkurrerande IT-leverantörer har lett till en helt ny digital lösning där primärvårdsläkare får stöd i att göra rätt bedömningar vid misstänkt prostatacancer. Nu pilottestas det tekniska systemet på Husläkarmottagningen Sophiahemmet.
Sophiahemmet och Sophiahemmet Rehab Center (SRC) löser nu utmaningarna att dela patientinformation trots olika journalsystem. Detta tack vare ett innovativt samarbete med e-hälsoföretaget FRISQ och leverantören av hälsoinformationssystem Compugroup Medical (CGM).
Att behandla fetma hos barn och ungdomar kräver något alldeles extra. Nu erbjuds den mycket svårbehandlade patientgruppen hjälp i form av en helt ny delvis digital behandlingsmetod på Barnsjukhuset Martina.
Vem var Florence Nightingale? Inte den ni tror, är det korta svaret. Hösten 1854 blev hon världsberömd över en natt.
Efter flera år som intensivsjuksköterska tog Caroline Lagerman steget över till mer administrativa uppgifter. I dag är hon kvalitetsutvecklare på Sophiahemmet och verkar för god kvalitet och patientsäkerhet genom att skapa engagemang och delaktighet.
I dag examineras och diplomeras närmare 130 studenter vid Sophiahemmet Högskola. Ethar Al Shimaysawee är en av de läkare som gått intensivutbildningen Introduktion i svensk hälso- och sjukvård. Grattis till dig och alla andra studenter!
Vad betyder ordet tradition för medarbetarna och studenterna på Sophiahemmet? – Ständig utveckling, förbättring och innovation. Att utvecklas, förändras och följa med i tiden är några av svaren på den frågan.
Fokus på patientsäkerhetsarbete, att förbereda studenterna för ett hållbart arbetsliv och se över fastighetsförvaltningen. Det är bara några av aktiviteterna när Sophiahemmet nu uppdaterar sin hållbarhetsplan. Tanken är att bidra till, och ge samtliga medarbetare kunskap om FN:s globala mål.
I dag den 17 september är det den internationella patientsäkerhetens dag. För Sophiahemmet är det självklart att uppmärksamma detta, eftersom patientsäkerhet alltid varit och är ett prioriterat område.
God handhygien är det bästa och enklaste sättet att minska spridning av infektioner. På Sophiahemmet gör sjukhusledning och medarbetare allt för att uppmärksamma hygienrutinerna och undvika smitta.
På Sophiahemmet bedrivs toppmodern medicinsk vård och forskning. Ändå är historien aldrig långt borta. Som i Lill-Janshuset, där flera olympiska medaljörer bott och långt mer än hundratusen barn har fötts.
Strålkniven är en svensk uppfinning. Mer än en miljon patienter världen över har behandlats med tekniken, som gör det möjligt att till exempel operera hjärntumörer utan att skallen behöver öppnas. Den första behandlingen genomfördes för 50 år sedan – på Sophiahemmet
På drygt hundra år hinner man en hel del. Åtminstone om man som Greta Björklund är lite äventyrlig. Hon blev Sophiasyster redan 1941 och var sedan sjuksköterskeyrket trogen till långt efter pensioneringen.
För tjugo år sedan började Thomas Johansen arbeta som sjuksköterska. Nu är han klinikchef över Art Clinic som i början av året slog upp portarna på Sophiahemmet. Vägen dit har varit både slitsam och rolig.
För Carola Hellman blev coronautbrottet i Sverige minst sagt speciellt. Över en natt blev hon ansvarig för att på rekordtid utforma den utbildning som skulle ge permitterad SAS-personal kunskaper för att kunna avlasta sjukvården. För några blev detta starten på ett nytt yrkesliv – för högskolan starten på en rad utbildningar i covid-19-pandemins spår.
Efter tre veckors utlåning till intensivvården för covid-19-patienter har sjuksköterskan Anna Nilsson återkommit till sin ordinarie tjänst på Sophiahemmet. – Jag är imponerad av vad vi kan åstadkomma när vi hjälps åt.
Mia Bergenmar har vigt större delen av sitt yrkesliv åt cancervård och cancerforskning och på senare år åt att lära ut sina kunskaper till studenter. Nu befordras hon till professor på Sophiahemmet Högskola.
Efter ett par år i yrket och en bronsplats i yrkes-VM för undersköterskor har nu Jonna Mjörnell påbörjat sina studier vid Sophiahemmet Högskola för att uppfylla den dröm hon har haft sedan fem års ålder – att få bli sjuksköterska.
Sara Heldring, är en av doktoranderna som går den nya forskarutbildningen på Sophiahemmet Högskola. Hon har en bakgrund inom akutsjukvården och arbetar fortfarande som specialistsjuksköterska på ambulansen. Med sin forskning tänker hon ta reda på om det med hjälp av virtuell verklighet och artificiell intelligens går att mängdträna olika scenarier på ett mer realistiskt sätt.
– Jag hoppas ge röst åt människor som lever med kognitiv sjukdom och deras närstående. Det är viktigt att de får komma till tals så att vården ger dem rätt stöd, säger Marie Tyrrell som i dag lägger fram sin avhandling vid Sophiahemmet Högskola.
Efter flera år som intensivsjuksköterska tog Caroline Lagerman steget över till mer administrativa uppgifter. I dag är hon kvalitetsutvecklare på Sophiahemmet och verkar för god kvalitet och patientsäkerhet genom att skapa engagemang och delaktighet.