Sophiahemmet
Sophiahemmet och coronapandemin

Bröstcancerpatienter får hjälp på Sophiahemmet

Sjukvård, Jun 9, 2020

När alla bröstcanceroperationer på Karolinska Universitetssjukhuset ställdes in på grund av coronapandemin flyttades delar av verksamheten till Art Clinic på Sophiahemmet. Kirurgen Irma Fredriksson är mycket nöjd med lösningen.

– Samarbetat med Art Clinic har fungerat fantastiskt bra. Det är så fint att se hur alla anstränger sig maximalt för att det här ska fungera, säger hon.

Varje år utreds och opereras cirka 600 kvinnor för bröstcancer vid Bröstcentrum på Karolinska Universitetssjukhuset Solna. Men coronapandemin fick en dramatisk inverkan på verksamheten när en mycket stor andel av sjukhusets verksamhet fick ställas om för att ta emot patienter i behov av intensivvård.

— När operationsavdelningens resurser togs till intensivvården såg det ut som om alla bröstcanceroperationer skulle behöva ställas in, säger Irma Fredriksson, som sedan 2009 är kirurg på Bröstcentrum.

Men så illa blev det lyckligtvis inte.

– Vi valde att flytta våra operationer till Art Clinic på Sophiahemmet eftersom vi tidigare hyrt salar på Sophiahemmet i samband med långa vårdköer, och då med goda erfarenheter.

Flytt över en natt

Själva flytten av bröstkirurgin från Karolinska till Sophiahemmet gick i princip över en natt. På torsdagen fattades beslutet och på måndagen stod Irma Fredriksson och opererade i Art Clinics lokaler. Sedan i början av april har hon och två av hennes kollegor genomfört mellan 16 och 20 operationer varje vecka.

Art Clinic tar hand om allt annat runt operationerna; anestesi, bemanning av operationssal och uppvak. En del av patienterna har legat kvar över natten på Sophiahemmets vårdavdelning.

– Den stora utmaningen har varit att bygga upp en fungerande logistik kring hanteringen av preparat. Det får ju bara inte gå fel, säger Irma Fredriksson.

Under operationen röntgas nämligen den bortopererade bröstvävnaden på Sophiahemmet. Bilderna länkas sedan till Karolinskas röntgenläkare som ringer upp och meddelar svar till kirurgen som väntar vid operationsbordet. Bröstvävnader och lymfkörtlar måste därefter transporteras med väntande budbil från Sophiahemmet till Karolinska för att direkt omhändertas av patologerna.

– Visst var jag lite nervös i början, men allt har fungerat jättebra tack vare gott samarbete mellan alla parter.

Stor lättnad

För patienterna innebär det en stor lättnad att få möjlighet till operation så snart som möjligt efter diagnos trots det ansträngda läget inom Stockholms sjukvård. Många tycker också att det känns säkrare ur smittspridningssynpunkt och skönt att ingreppet sker i en lugnare miljö.

För Art Clinic, som i vanliga fall arbetar med estetisk och rekonstruktiv plastikkirurgi, har uppdraget från Bröstcentrum inneburit en stor omställning. Inte bara när det gäller rutiner och logistik utan också i fråga om omhändertagande av patienter som just har fått ett chockartat cancerbesked.

– Både jag och mina medarbetare har lärt oss mycket om hur vi ska möta patienter i en mycket svår situation och hur viktigt det är att vi kan skapa en lugn och trygg atmosfär för dem, säger klinikens verksamhetschef Thomas Johansen.

Text: Inger Sundelin
Foto: Pia Hultkrantz