Sophiahemmet
Innovation, kvalitet och utveckling

Nominerad till kungligt stipendium

Utbildning, Dec 22, 2020

Daniela Tapia Mendoza, student vid Sophiahemmet Högskola, är nominerad till Queen Silvia Nursing Award. Detta för hennes idé om en röststyrd assistent som ska underlätta för äldre i deras vardag.

Stipendiet Queen Silvia Nursing Award har sedan 2013 delats ut till sjuksköterskestudenter som vill bidra till framtidens utveckling av vård och omsorg. I år är uppdraget inriktat på förslag som kan förbättra covidvården och speciellt sådana som syftar till att ge förbättrad livskvalitet hos äldre och grupper med demenssjuka.

– Mitt förslag handlar om en mobilapp ska hjälpa äldre och inte så teknikvana att hålla reda på läkarbesök och andra viktiga möten, påminna om mediciner och underlätta kontakten med sina nära och kära, säger Daniela.

Slipper knappar

Genom att appen är röststyrd slipper de äldre komma ihåg vilka knappar de ska trycka på, utan behöver bara säga vad assistenten ska göra.

– Som en enklare variant av Iphone-funktionen Siri och andra digitala assistenter, men skräddarsydd för just den personen och dennes behov.

Tanken på en digital assistent väcktes när Daniela i sitt arbete som sjuksköterska på akuten på Danderyds sjukhus träffade många äldre som behövde hjälp att ringa en närstående eller ta fram en uppgift i sin kalender.

– För mig och andra i min ålder som är ”födda med mobilen i handen” är det här enkelt. Men för äldre kan det vara komplicerat, speciellt i en situation när de hamnat på sjukhus, säger Daniela.

Speciellt i dessa tider, när covid-19 gör att möjligheterna till fysiska besök är begränsade, har Daniela upplevt att det är extra viktigt för patienter och deras närstående att kunna hålla kontakt via telefon och videosamtal.

– Även om det inte tar mig många minuter att hjälpa till kan det vara svårt för oss i personalen att hinna med sådana saker när vi har fullt upp med svårt sjuka patienter. Då skulle en sån här digital assistent var till stor hjälp, säger Daniela.

Prissumma och praktik

Den 23 december, på drottning Silvias födelsedag, tillkännages vem som får årets Queen Silvia Nursing Award. Vinnaren får en prissumma på 6 000 euro – drygt 61 000 kronor – och en skräddarsydd praktik hos olika partners som är kopplade till stipendieprogrammet. Syftet med stipendiet är att uppmärksamma sjukskötestudenters – och från i år också sjuksköterskors – kreativitet och idéer som kan förbättra vården. Så mot den bakgrunden är Danielas idé verkligen mitt i prick.

– Oavsett om jag vinner eller inte är det väldigt hedrande och inspirerande att bli nominerad. Jag hoppas också att kunna ta min idé vidare på något sätt. Jag tror det finns ett stort behov av ett hjälpmedel som detta, säger hon.

Läs mer om Queen Silvia Nursing Award

Fakta
Sedan ett antal år erbjuder Sophiahemmet Högskola i samarbete med Stiftelsen Silviahemmet ett antal utbildningar vars gemensamma mål är att bidra till utvecklingen av framtidens demensvård.

Specialistsjuksköterskeprogrammet – inriktning vård vid kognitiv sjukdom
60 högskolepoäng, avancerad nivå, utbildningen genomförs på halvfart

Silviasjuksköterska – Omvårdnadsvetenskap, inriktning vård vid kognitiv sjukdom
30 högskolepoäng, avancerad nivå, utbildningen genomförs på halvfart.

Demensvård – Den äldre människan med demenssjukdom i ett socialt perspektiv
7,5 högskolepoäng, grundnivå, kvartsfart, fristående kurs

Silviasyster – Specialisering i demensvård för undersköterskor
60 högskolepoäng, grundnivå (uppdragsutbildning)

Läs mer om utbildningarna

Text: Inger Sundelin
Foto: Pia Hultkrantz