Sophiahemmet
På plats

Lisa Hörnblad snart på skidor igen

Sjukvård, Feb 12, 2020

Att åka rakt utför fjället i uppåt 100 kilometer i timmen kräver att allt stämmer. För Sveriges snabbaste fartåkare – Lisa Hörnblad – ledde ett felskär till ett fall där korsbandet i höger knä gick rakt av. I dag tillbringar Lisa sina dagar på Capio Artro Clinics rehabgym med fullt fokus att snart stå på skidorna igen.

– Här får jag ett fantastiskt bemötande och rätt förutsättningar för att bli återställd och kunna prestera igen, säger den 23-åriga landslagsåkaren och alpinstjärnan.

Lisa Hörnblad har på kort tid gjort sig känd som Sveriges snabbaste fartåkare. Hon ingår i det svenska alpina landslaget och tävlar i storslalom, super-G, störtlopp och alpin kombination. Lisa har en elfteplats i världscupen som bäst och deltog som enda svenska fartåkare i OS i Pyeongchang 2018.

Under ett träningspass i Åre gjorde att hon en vurpa och skadade sitt knä så illa att hela vinterns tävlingssäsong fick ställas in. Magnetröntgenundersökningen visade att korsbandet i höger knä var helt av och för fem månader sedan gjorde hon en avancerad korsbandsoperation på Capio Artro Clinic vid Sophiahemmet. Kirurgen tog en sena från framsidan av hennes ben och skapade ett nytt korsband.

– Operationen gick bra, men jag måste rehabträna minst nio månader innan knät är redo för utförsåkning igen.

Har gett resultat

När vi träffar Lisa Hörnblad i gymmet på Capio Artro Clinic på Sophiahemmet har det gått fem månader sedan operationen. Det har varit en tuff tid med mycket smärta men också med stora framsteg. Det är tydligt att den dagliga träningen har gett resultat. Lisa rör sig obehindrat och kan lägga på tunga vikter både i benpress och knäböj.

– Det blev lite av en identitetskris för mig att helt plötsligt sluta med skidåkningen. Men det här måste få ta den tid som behövs för att mitt knä ska bli starkt igen, säger Lisa.

Varje förmiddag rehabtränar hon i gymmet tillsammans med fysioterapeuten Fia Bringby. På eftermiddagarna blir det konditionsträning på egen hand med stakmaskin och andra övningar som inte belastar knät.

Lång erfarenhet

Här på Capio Artro Clinic görs flest korsbandsoperationer i hela landet så det finns lång erfarenhet och väl utarbetade rehabiliteringsprotokoll för den typen av skador. Att som fysioterapeut arbeta med elitidrottare är speciellt. Där handlar det mer om att bromsa än att pusha. Något som kan bli frustrerande för den som är van att träna hårt och ständigt ta i lite mer.

– Min uppgift är att se till att Lisa följer rehabplanen och inte blir för ivrig, säger hon.

Som en del i behandlingen får Lisa därför springa av sig överskottsenergi i en varmvattenbassäng. Det är låg belastning för knät men ändå bra konditionsträning.

– Det är ett bra sätt att rensa huvudet på, säger Lisa.

Fantastiskt bemötande

Lisa tycker att hon får ett fantastiskt fint bemötande på Sophiahemmet. Både läkarmottagning och rehab finns under samma tak, vilket ger rätt förutsättningar för att hon ska bli återställd och kunna prestera igen.

– Fia är ett enormt stöd. Hon motiverar mig och varierar övningarna så att det aldrig blir tråkigt, säger Lisa.

Nu pågår den alpina världscupen för fullt och kamraterna i landslaget åker från tävling till tävling, men den här gången får hon stå vid sidan om. Hur känns det?

– Jag hejar på dem allt jag kan så klart, men för egen del försöker jag stänga av tankarna på skidåkning och koncentrera mig på min rehab. Mitt mål är att vara tillbaka på skidorna igen i april.

Fakta om skidlandslagens samarbete med Sophiahemmet

Sophiahemmet är sedan 2007 stolt partner till skidlandslagen i alpint och längd. Här får åkarna snabbt tillgång till specialistvård vid skador och sjukdom, samt tillgång till förebyggande insatser. Allt för att de ska kunna fortsätta sina satsningar med så liten störning som möjligt.

Text: Inger Sundelin
Foto: Pia Hultkrantz