Sophiahemmet
Sjukvård, råd och hälsa

Så får du in mer rörelse under arbetsdagen

Sjukvård, Jan 7, 2021

Långa pass framför datorn, hemmajobb med nya rutiner och stillasittande kan påverka vår hälsa både på kort och lång sikt, menar Tobias Croner, specialistfysioterapeut hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

– Det gäller att avbryta stillasittandet – och varje liten aktivitet räknas. Om vi anstränger oss i 45 minuter två gånger i veckan – så mycket att vi svettas – kan vi förebygga många problem och livsstilssjukdomar, säger Tobias Croner.

Här är Tobias Croners tips för att få in mer rörelse och träning i vardagen:
1: Koppla rörelse till andra aktiviteter
Skapa rutiner för att få in rörelse som ett naturligt inslag under arbetsdagen. En tumregel är att ta en bensträckare var 30:e minut och gärna kombinera det med någon övning för att få upp pulsen och stärka kroppen. Fundera över om något av dina inplanerade möten kan bli ett digitalt eller fysiskt promenadmöte.

2: Glöm inte bort rörligheten
Styrka och kondition är det vi oftast förknippar med träning – men rörlighet är också en viktig träningskomponent som kan förhindra problem med kroppen.
– Jag vill slå ett slag för yoga, en skonsam träningsform som har många övningar med fokus på rörlighet, ligament och styrka, säger Tobias Croner.

3: Gör det enkelt
Är gymmet stängt –kanske finns ett utomhusgym i närheten eller undersök om ditt gym erbjuder onlinepass? Stavgång och stavlöpning är två effektiva träningsformer där hela kroppen aktiveras.
–Du använder hela kroppen och det är enkelt och billigt att komma igång och passar utmärkt nu på hösten.

Tips på bra rörelser att göra under din arbetsdag