Sophiahemmet
Sjukvård, råd och hälsa

”På Vikthälsa pratar de så jag förstår”

Sjukvård, Jan 11, 2023

För två år sedan kom Oliver och hans mamma till Martina Centrum för Vikthälsa vid Sophiahemmet. Behandlingen har gett resultat. I dag är familjen mer medveten om hur viktigt det är med bra kost och regelbunden träning. Och Oliver har skaffat gymkort.

Vi träffar Oliver och Mia Jarny på Martina Centrum för Vikthälsas mottagning vid Sophiahemmet. Oliver är 13 år och går musikalprogrammet på Kulturama grundskola. Just nu är det fullt fokus på repetitionerna inför en föreställning där Oliver både dansar och sjunger.

Han och hans mamma har varit här många gånger och det syns att de är hemmastadda. För två år sedan blev familjen remitterade till Martina Centrum för Vikthälsa i samband med att Oliver fick en neuropsykiatrisk diagnos.

Med i forskningsstudie

Familjen Jarny är en av familjerna som ingår i en forskningsstudie från Karolinska Institutet som visar att Martina Centrum för Vikthälsa lyckas bättre med behandling av barnfetma jämfört med sedvanlig vård. När de fick frågan om de ville delta tackade de ja direkt.

Studien är avslutad men för Oliver och hans familj pågår behandlingen fortfarande. De träffar regelbundet ett behandlingsteam som bland annat består av en fysioterapeut och en dietist för att få råd och tips om kost och fysisk aktivitet.

– De är bra att prata med för de förklarar så att jag förstår. Jag har lärt mig att äta mindre portioner och ta mer grönsaker och frukt, säger Oliver.

Men den stora delen av arbetet gör Oliver hemma med stöd av familjen. Varje morgon ställer han sig på en specialvåg som visar hur han ligger till i förhållande till en viktkurva. Resultatet skickar Mia in till behandlingsteamet via en mobilapp.

– Vågen visar inga kilon utan hur väl Oliver följer en grönmarkerad viktkurva. Så länge han håller sig inom den går allt åt rätt håll, säger Mia.

Målet är livsstilsförändring

Målet med behandlingen är att han – och hela familjen – ska göra livsstilsförändringar som leder till bättre mående. Det handlar om att ändra vanor och lägga till nya rutiner, som att röra sig mer och äta hälsosamt. Men också att bli mer aktiv socialt.

– Lite mindre tid framför datorn, och mer tid utomhus och med vänner, säger Mia.

Rutiner och en bra våg har varit till stor hjälp, anser hon.

– Men att ändra vanor tar tid, och ett första steg är att bli medveten om att de måste ändras, säger Mia.

Det har varit en stor fördel att kunna hålla kontakt med behandlingsteamet digitalt mellan de fysiska träffarna.

– Är det något vi undrar över eller vill kommentera så gör vi det i appen, och får svar direkt. Det är verkligen bra.

Oliver har skaffat gymkort och följer oftare än tidigare med mamma och storasyster ut på skogspromenad. Att spela datorspel är fortfarande bland det roligaste han vet, men han spelar inte lika mycket som tidigare.

Börja med någon sport

Om ett år tänker han ha gått ner ytterligare i vikt, och kanske ha börjat med någon sport som handboll eller vattenpolo.

Vad skulle du säga till en kompis som har problem med vikten?
– Jag skulle säga – gå till Martina Centrum för Vikthälsa så får du hjälp och stöd att må bättre, säger Oliver.

– Vi är så nöjda och kan verkligen rekommendera dem. De finns där för oss när vi behöver, sammanfattar Mia.

Fakta
Under ett års tid har 100 barn och deras familjer som är inskrivna vid Martina Centrum för Vikthälsa deltagit i en forskningsstudie vid Karolinska institutet. Forskarna har jämfört viktnedgången bland barnen i studien med 300 barn ur det nationella barnobesitasregistret i Sverige, BORIS, som vårdats på andra kliniker i landet. Studien visar att patienterna vid Martina Centrum för Vikthälsa nådde ett dubbelt så bra resultat – alltså större viktnedgång – jämfört med kontrollgruppen.

Text: Inger Sundelin
Foto: Pia Hultkrantz

Läs mer om forskningsstudien
Läs mer om Sophiahemmet Sjukhus