Sophiahemmet
Fråga specialisten

Ultraljud reumatologens nya hjälpmedel

Sjukvård, Aug 25, 2020

Erik af Klint, reumatolog vid Försäkringsmottagningen Sophiahemmet, svarar på frågor om ultraljudsdiagnostik som är ett nytt hjälpmedel vid diagnos och behandling av reumatiska sjukdomar.

Vad är nyttan med den nya ultraljudstekniken?
– Jag har stor nytta av det. Jag använder ultraljud vid ungefär vartannat patientbesök. Förutom snabb diagnostik och behandling kan det också fungera terapeutiskt. Till exempel blir patienter lugnade när jag direkt kan visa att leden inte är inflammerad.

Vad visar en ultraljudsundersökning?
– Den visar tydligare om en led är svullen eller inte. Det är betydligt svårare att ställa en sån diagnos vid en undersökning med enbart fingrarna, särskilt vid tidig sjukdom. Det går också att upptäcka ledinflammationer tidigt, redan innan svullnad i leden uppstår.

Vad kan du se mer?
– Det går också att se ifall det rör sig om aggressiv sjukdom då det med ultraljudsundersökningen ofta går att upptäcka en ledskada innan den syns på röntgen. Utöver det kan jag se inflammation i senfästen, senskidor och bursor (slemsäckar) och ökad kärltjocklek, något som är tecken på inflammation i artärer.

Vad är nyttan för patienten?
– Patienten får besked direkt vid undersökningen om det finns en inflammation eller inte. Det gör också mindre ont för patienten om läkaren till exempel behöver sticka i en led, eftersom bildskärmen visar exakt var nålen ska in.

Minskar ultraljudstekniken behovet av magnetröntgen?
– Ja, det gör den. Ultraljudstekniken används inom allt fler specialiteter förutom reumatologin. Kvaliteten på ultraljudstekniken är i dag lika bra som magnetröntgen och datortomografi, ibland bättre. Dessutom kan undersökningen göras direkt på mottagningen, vilket sparar mycket tid.

Hur många reumatologer i Sverige erbjuder ultraljudsdiagnostik?
– Jag har inget exakt antal, med det blir fler och fler eftersom ultraljud numera ingår i specialistutbildningen för reumatologer.

Läs mer om Försäkringsmottagningen

Text: Inger Sundelin
Foto: Pia Hultkrantz