Sophiahemmet
Sjukvård, råd och hälsa

Fotsjukvård nu på Sophiahemmet

Sjukvård, Aug 18, 2022

Nu erbjuds fotsjukvård på Sophiahemmet till både husläkarmottagningens listade patienter och privat betalande kunder. Monica Stahl heter Sophiahemmets nytillträdda fotterapeut.

Vad kommer du hjälpa patienterna med?
– Sedan årsskiftet ingår fotsjukvård i husläkarmottagningarnas uppdrag i Stockholm och jag ska ta hand om de patienter som är i behov av fotsjukvård. Men min kanske allra viktigaste uppgift är att lära människor att själva ha kontroll på sina fötter. På så sätt kan de på ett tidigt stadium söka vård om något inte står rätt till.

Du tar emot patienter på olika två mottagningar, hur fungerar det?
– Jag delar min tid mellan Camp Pro Ortopedteknik och Husläkarmottagningen Sophiahemmet där jag tar emot listade patienter i behov av fotsjukvård. Jag ingår också i diabetesteamet och är på plats på husläkarmottagningen vid behov. Jag kommer också att samverka med andra verksamheter på Sophiahemmet.

Vad har du för bakgrund?
– Jag är i grunden undersköterska och har arbetat med fotsjukvård i 25 år. Under åren har jag gått flera vidareutbildningar inom området. Senast deltog jag i Sophiahemmet Högskolas vidareutbildning i fotsjukvård, med det har jag egen förskrivningsrätt för fotbäddar och skor.

Vilka patienter tar du emot?
– Jag tar emot patienter som har rätt till fotsjukvård genom att de riskerar allvarliga fotproblem. Det gäller till exempel personer med diabetes i riskgrupp 3–4, personer med försämrad blodcirkulation, men också de med grava felställningar eller nervskador i fötterna.

Hur bokar man besök hos dig?
– Det vanligaste är att listade patienter kommer till mig via remiss från Husläkarmottagningen Sophiahemmet. I vissa fall kan jag även göra hembesök. Det finns också möjlighet att boka tid hos Camp Pro och betala privat.

Varför är det viktigt med fötter?
– Fötterna är ju fundamentet som ska bära upp hela kroppsvikten brukar jag säga. Får man fotproblem påverkar det hela livssituationen. Därför är viktigt att hålla koll på sina fötter. Se upp med förhårdnader och röda tryckmärken, eller om du plötsligt får ont.

Läs mer om fotsjukvård på 1177
Läs mer om Husläkarmottagningen Sophiahemmet