Sophiahemmet
Fråga specialisten

Diabetesfoten kräver varsamhet

Sjukvård, Nov 13, 2020

Kerstin Helmer, leg. ortopedingenjör vid Camp Pro Ortopedteknik Sophiahemmet, svarar på frågor om hur patienter med diabetes ska sköta sina fötter för att undvika allvarliga komplikationer.

Varför riskerar diabetespatienter att få problem med fötterna?
– Det är vanligt att de som har diabetes får försämrad blodcirkulation och nervskador med känselbortfall, speciellt i de yttre kroppsdelarna. Det gör att patienterna löper stor risk att drabbas av svårläkta sår på sina fötter.

Vad är risken med minskad känsel?
– Att patienterna inte känner om de får ett sår på foten. Det kan räcka med en sten i skon eller ett veck på strumpan för att huden ska gå sönder och bli infekterad. Sår av den här typen läker dåligt hos patienter med diabetes och i värsta fall kan såren bli så allvarliga att foten måste amputeras.

Vad bör patienter med diabetes tänka på?
– Att kontrollera sina fötter varje dag, speciellt undersidan av foten. De kan använda en spegel om det är svårt att komma åt, eller ta hjälp av en närstående. Upptäcker de ett sår ska de omgående ta kontakt med sjukvården. Det här är inget som läker av sig självt eller ska egenbehandlas. Det är också viktigt att gå på den årliga fotstatusundersökningen som alla diabetespatienter erbjuds.

Vad mer kan patienter göra själva?
– Att inte gå barfota eller i strumplästen utan alltid använda rätt sorts skor. De ska ha snörning eller kardborreband och stabil bakkappa så de sitter stadigt på foten. Högklackat, flip-flops, remsandaler och liknande är inte att rekommendera.

Vad kan du som ortopedingenjör erbjuda för hjälpmedel?
– I Camp Pros butik på Sophiahemmet kan alla, oavsett om de har remiss eller inte, få hjälp att hitta skor som passar just deras förutsättningar. Min uppgift är att prova ut skor och fotbäddar som gör att fötterna mår bra. I de fall personen har ett sår på foten provar jag ut en behandlingssko med avlastande fotbädd eller, om det inte räcker, en ortos. Det är en slags ställning, som i det här fallet håller foten still, vilket gör att området kring såret avlastas bättre än i en sko och läkningen underlättas.

Sophiahemmet arbetar med att skapa ett internt nätverk inriktat på diabetesfötter. Kan du berätta mer?
– Försäkringsmottagningen, Hälsocentralen, Husläkarmottagningen, Ögonkliniken och vi på Camp Pro vid Sophiahemmet ökar samarbetet kring våra diabetespatienter. Syftet är att underlätta kontakten med oss och att så långt det är möjligt kunna erbjuda patienterna att få sin vård vid ett och samma tillfälle, oavsett vilken klinik man besöker på Sophiahemmet.

Läs mer om Camp Pro

Text: Inger Sundelin
Foto: Pia Hultkrantz