Sophiahemmet
Att arbeta på Sophiahemmet

”Bästa jobbet och arbetsplatsen”

Sjukvård, Utbildning, Maj 12, 2023

Efter tretton år som sjuksköterska vid Sophiahemmet är 38-årige Gustav Westöö fortfarande lika nöjd över sitt yrkesval. Jobbet är givande och meningsfullt och han stortrivs med sina kollegor. Det bästa jobb man kan ha, tycker han.

För Gustav Westöö var vägen in i sjuksköterskeyrket rak och självklar. Han visste att det var ett bristyrke och att det var lätt att få jobb efter avslutad utbildning, vilket lockade honom att söka. Han visste också att han ville jobba med människor.

Efter att ha arbetat ett år på Lunds lasarett direkt efter examen – och senare en period i Norge – arbetar han i dag som nattsjuksköterska på Sophiahemmets vårdavdelning. Han stortrivs med både arbetsuppgifter och kollegor. Här vårdas de flesta patienterna efter sina operationer inom flera olika specialiteter såsom exempelvis gynekologi, urologi och ortopedi. En dag i veckan är Gustav också HLR-koordinator, vilket innebär att han bland annat ser över Sophiahemmets 33 hjärtstartare.

Trivs att jobba natt

Nattarbetet på avdelningen passar honom som handen i handsken.

– Jag lägger i hög grad själv upp mitt arbete och på natten finns det mer tid för patienterna och man får en närmare kontakt. Många patienter har behov av att prata eller ställa frågor och på kvällar och nätter finns utrymme för det, konstaterar Gustav.

Han gillar sjuksköterskeyrket av en rad anledningar. En är bredden och de många möjligheterna. Man kan vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska, jobba utomlands – eller med IT om man så vill! För egen del tycker han att det bästa är att yrket är meningsfullt, lärorikt och omväxlande.

– När jag går på mitt pass på kvällen vet jag aldrig vad som väntar. Vad som helst kan hända och det gör att jobbet aldrig blir monotont eller tråkigt.

Tretton år har det hittills blivit vid Sophiahemmet och han ser ingen anledning att byta arbetsplats. Trivseln bland kollegorna är hög och på hans avdelning har de en tajt och fin sammanhållning.

– Det är inte bara jag som har jobbat länge här. Det gör oss till ett bra team som litar på varandra. Det är kul att komma till jobbet och jag vet att patienterna blir väl omhändertagna även efter att jag gått av mitt pass, säger Gustav.

Konkret jobb

Han berättar att han ger sitt allt i engagemang och närvaro medan han jobbar – men han tar inte med sig jobbet hem.

– Jag tycker det är skönt att man inte kan jobba hemifrån som sjuksköterska! Jag älskar att jobbet är så konkret och tydligt.

Att arbeta natt är ett aktivt val som han tycker fungerar utmärkt för honom. Han har inga problem med att kunna somna dagtid, vilket är en förutsättning. Nattjobbet ger honom mer fritid än om han hade jobbat dagtid. Den fritiden ägnar han åt sin familj och resor. Målet är att besöka världens 193 länder. Hittills har han betat av 101. Senast var han på Cap Verde och nästa resa går till Galapagosöarna. Längre fram kan det bli en lite längre vistelse i Thailand med frun och barnen.

Text: Maria Zaitzewsky Rundgren
Foto: Therese Asplund

Läs mer om Sophiahemmets vårdavdelning
Läs mer om Sophiahemmet Högskolas sjuksköterskeprogram