Sophiahemmet
Fråga specialisten

Pollenallergi vårens baksida

Sjukvård, Apr 18, 2023

Nu är det högsäsong för pollen som sprider sig med vinden när alla växter och träd slår ut. För många allergiska är det här en tuff period – men det finns hjälp att få. Mohanna Alavi, specialist i allergisjukdomar på Hjärt-lung-allergimottagningen vid Sophiahemmet, svarar på frågor om pollenallergi.

Vad är pollenallergi?
– Man kan säga att det är en försvarsreaktion. När pollenkornen kommer in i kroppen via ögon, näsa och mun aktiveras immunförsvaret och börjar bekämpa dem som om de vore något farligt för kroppen. Resultatet blir kliande ögon, rinnande näsa och ansträngda luftvägar.

Vilka pollen är mest besvärliga?
– Det varierar från person till person, men många reagerar på björkpollen. Eftersom vi har många björkar i vårt land blir halterna av björkpollen i luften höga. Det är också vanligt att vara allergisk mot al-, hassel- och gräspollen.

Ökar pollenallergin?
– Ja, sett över en längre tid har det blivit vanligare. Vi har också sett att pollenhalterna i luften har ökat på senare år.

Vad skiljer allergi från förkylning?
– Symtomen liknar varandra, men en förkylning går över efter ett par dagar. Det gör inte allergi. I regel ger allergi ingen feber, även om man kan få lite feberkänsla och känna sig trött och utmattad. Vid allergi har man också besvär med kliande och röda ögon.

Vad kan jag göra själv för att mildra symtomen?
– Så långt det är möjligt att undvika att utsätta sig för pollen, till exempel hålla fönster och dörrar stängda, inte utomhusträna dagtid, och duscha innan läggdags. Det är också viktigt att använda nässprej, ögondroppar eller allergitabletter. Det finns receptfritt på apoteket. Behandlingen ska helst börja innan du får symtom. Utan behandling finns det risk att allergin utvecklas till astma.

När ska jag söka läkare?
– Om man känner att den receptfria behandlingen inte fungerar, eller känner sig väldigt trött. När patienten kommer till mig tar vi först ett blodprov för att ta reda på vilka pollen som ger besvär och sedan sätter vi in behandling med en kombination av olika allergiläkemedel. Om det inte hjälper kan vi sätta in immunterapi för att kroppen successivt ska vänja sig vid allergenerna. Det finns bra behandling att få!

Kan pollenallergi gå över av sig själv?
– Ja, när man blir äldre är det inte ovanligt att symtomen minskar eller till och med försvinner.

Läs mer om Sophiahemmet sjukhus
Läs mer om Hjärt-lung-allergimottagningen vid Sophiahemmet

Text: Inger Sundelin