Sophiahemmet
Sjukvård, råd och hälsa

Robotkirurgi räddningen för Jonas

Sjukvård, Nov 22, 2022

– Sök läkare, det finns hjälp att få mot prostataförstoring, säger Jonas som i höstas opererades med hjälp av robotkirurgi. I dag är besvären helt borta och han kan leva som vanligt igen.

Det började för fem år sedan med att Jonas blev mer kissnödig än vanligt, Han tänkte inte så mycket på det, kanske hade han blivit kall eller att det var något som kom med åldern. Han var ju ändå över femtio. Vad han inte visste var att det skulle bli värre, mycket värre.

– När det var som värst gick jag på toaletten 20 gånger per dygn. Det förstörde min nattsömn och trasade sönder mina arbetsdagar.

Kom på ursäkter

Också det sociala livet påverkades. Han försökte ständigt komma på ursäkter för att gå ifrån viktiga möten eller slippa stöta ihop med någon pratglad bekant i mataffären.

– Jag gjorde allt för att mörka att jag hade problem, till och med för mig själv.

Vad Jonas inte visste var att hans prostatakörtel var kraftigt förstorad. Den täppte till urinröret så att det blev svårt för urinen att passera. Bara en liten mängd kunde kissas ut, resten stannade kvar i blåsan.

När blåsan inte blir helt tömd bildas bakterier som i sin tur leder till urinvägsinfektion. Det hände Jonas. Han fick en kraftig infektion som gick upp i njurarna och han blev akut inlagd på sjukhus. Den första urinvägsinfektionen följdes av flera infektioner varav en resulterade i bitestikelinflammation, kraftig antibiotikabehandling och uppföljande undersökningar.

Specialisthjälp

Läkarna konstaterades prostataförstoring och han ordinerades läkemedel. Men det hade liten effekt, och han insåg att han behövde söka specialisthjälp. Via sitt försäkringsbolag fick han tid hos en urolog på C-Medical Urologi på Sophiahemmet.

– Urologen förklarade att det enda sättet för mig att bli av med besvären var en operation där man tar bort stora delar av prostata. Han berättade också att ingreppet skulle göras med robotassisterad kirurgi.

Jonas har genom ett av sina uppdrag regelbunden kontakt med forskare och tillverkare av operationsrobotar. Så tanken på att han skulle bli opererad av en robot kändes inte främmande.

– Tvärt om. Jag var tacksam eftersom jag vet att robottekniken är mycket precis och skonsam mot omgivande vävnader. Förr var det vanligt med att patienterna blev impotenta och inkontinenta efter en prostataoperation. Så är det inte i dag.

Inre organ påverkade

Det vanliga är att patienten återhämtar sig snabbt efter en robotassisterad operation. I Jonas fall tog det lite längre tid.

– Det berodde på att min kropp och mina inre organ var väldigt påverkade av alla år då jag ignorerade mina besvär.

I dag mår han utmärkt och behöver inte längre gå på toaletten i tid och otid.

– Mitt råd till alla män: vänta inte, ta kontakt med en urolog om du har problem att kissa, säger han.

Fakta:
Behandling av prostataförstoring
I första hand behandlas prostataförstoring med läkemedel. Om det inte är tillräckligt kan operation bli nödvändig.
Prostatakörteln kan i de flesta fall hyvlas/skrapas bort med en operation via urinröret (TURP). Men om prostatakörteln är större, måste operationen göras genom buken (adenomenukleation) som på C-Medical utförs som titthålsoperation med robot.

Text: Inger Sundelin
Foto: Pia Hultkrantz

Läs mer om Sophiahemmet Sjukhus