Sophiahemmet
Forskning

Pris till svensk tennis och Sophiahemmet

Forskning, Mar 28, 2023

Tennisforskaren Fredrik Johansson och professor Eva Skillgate, som arbetar på Sophiahemmet Högskola, har fått utmärkelsen ”Best international paper” för en av sina artiklar om Smash-studien.

Det är ansedda amerikanska tidskriften Sports Health, med en internationell läsekrets, som en gång om året delar ut priset i olika kategorier.

– Det är en väldigt fin utmärkelse i en stenhård konkurrens. Även om priset är riktat till mig och Eva Skillgate så är det ett pris till svensk tennis. Vår högkvalitativa framåtriktade forskning är nu välciterad internationellt och har satt svensk tennis och Sophiahemmet Högskola på kartan, säger Fredrik Johansson.

Fyra artiklar

Den stora Smash-studien, som gjordes med Sophiahemmet Högskola och Karolinska Institutet som bas, är hittills publicerad i fyra artiklar och det är en av de artiklarna som är föremål för priset: ”Training load and shoulder injuries”.

Fredrik Johansson tror att uppmärksamheten beror på den unika omfattningen med 301 spelare, unga individer som tävlar på en relativt hög nivå.

– Parametrarna som kanske avgjorde priset är med stor sannolikhet studiedesignen, den statistiska bearbetningen samt kopplingen med min kliniska erfarenhet från tennisvärlden, säger Fredrik Johansson som vill passa på att tacka de medverkande i studien.

– Jag vill rikta mitt tack till tennissverige, Svenska Tennisförbundet med regionerna, coacherna och inte minst alla spelare som varit flitiga med att fylla i enkäterna. Utan deras hjälp hade det inte blivit någon artikel och inget pris.

Läs mer om forskning på Sophiahemmet Högskola
Läs mer om smash-studien
Läs hela artikeln