Sophiahemmet
Mötet

”På Sophiahemmet är vi som en familj”

Sjukvård, Sophiahemmet, Feb 6, 2024

Efter elva år på fastighetsavdelningen bytte Saadiye Shaaban karriär inom Sophiahemmets väggar sedan hon blivit headhuntad av Capio Ögon. I dag är hon glad att hon hade modet att ta ett nytt steg i livet.

– Jag är glad att jag vågade tacka ja när jag fick frågan. Det är roligt att få chansen att utvecklas och fantastiskt att få göra det på Sophiahemmet.
För drygt 11 år sedan arbetade Saadiye som undersköterska på ett äldreboende, men kände att hon ville vara mer tillgänglig för sina döttrar och sökte en tjänst på Sophiahemmets fastighetsavdelning.

Hon stortrivdes från första stund och arbetade till en början med att hantera Sophiahemmets tvätt. Så småningom fick hon chansen att prova på nya arbetsuppgifter. Bland annat lärde hon sig att sy färgglada operationsmössor till barn, märkte kläder och sydde upp gardiner.

– När jag med tiden ville gå upp heltid fick jag hoppa in på vaktmästeriet. Där tog jag hand om miljörummet och levererade paket till hela huset. Jag satt också i receptionen och svarade i växeln, vilket var lärorikt och roligt, säger Saadiye.

Växeln en bra skola
Saadiye har sina rötter i Zanzibar. När hon började arbeta på Sophiahemmet Sjukhus hade hon bara varit åtta år i Sverige och tog varje chans att förbättra sina språkkunskaper och lära sig mer om sin arbetsplats. På så vis var växeln en bra skola.

– Med tiden lärde jag mig hela Sophiahemmet och kunde svara på alla möjliga och omöjliga frågor. Eftersom jag varit runt till nästan alla vårdgivare och avdelningar så kände jag många i personalen och kunde hänvisa till rätt person eller avdelning. Jobbet var varierande och väldigt givande, säger Saadiye som gärna tar sig an nya utmaningar med entusiasm och glädje.

Lugn och positiv
Genom åren har hon träffat och småpratat med i stort sett alla inom Sophiahemmets väggar. Det var på så vis Saadiye blev handplockad till det nya jobbet. Förutom att vara utbildad undersköterska är hon också omvittnat duktig och mycket omtyckt.

– Först var jag tveksam eftersom jag aldrig arbetat på en operationsavdelning. Dessutom var jag över femtio och trivdes bra där jag var. Men personalen sa att jag skulle läras upp och snabbt få koll på alla rutiner. Jag har alltid varit nyfiken och gillar utmaningar, så varför inte prova? säger Saadiye som aldrig ångrat sitt beslut.

Visserligen saknar hon de gamla kollegorna på fastighetsavdelningen. Men de finns bara några hus bort och ibland stöter de på varandra ändå.
​​​​​​​
– Det är en stor fördel med Sophiahemmet. Det finns många olika vårdgivare under samma tak och jag har fått chansen att prova något helt nytt samtidigt som jag är kvar här.

Förbereder patienterna
Trots att hon känner sig hemma på Sophiahemmet så var hon ordentligt nervös inför sin första arbetsdag på Capio Ögon.

–Men alla är jättetrevliga och hjälpsamma och gjorde så att jag kände mig välkommen. På ett sätt är vi som en familj här på Sophiahemmet. Sammanhållningen är stark och alla hjälps åt, säger Saadiye med ett leende.

Hennes arbetsuppgifter handlar om att sterilisera instrument och förbereda patienten inför gråstarrsoperationen (som är det ingrepp som genomförs på Capio Ögon). Det kan innebära att lugna den som är orolig, förklara hur operationen kommer att gå till och vad som händer efteråt. Allt genomför hon proffsigt och med ett glatt humör. Hennes lugn och positiva attityd är ovärderliga egenskaper i mötet med patienterna och hon får ofta höra att hennes närvaro gör dem trygga och förvissade om att operationen kommer att gå bra.

Roligt med något nytt
Saadiye trivs minst lika bra här som på sin tidigare arbetsplats och känner att hon, efter bara några månader, har kommit in i rutinerna. Hon tycker det är roligt att lära sig nytt, växa och utvecklas i jobbet.

– Det allra bästa med min nya tjänst är att få vara med patienterna. Att få prata och lyssna på dem och besvara deras frågor. De flesta är väldigt nöjda med vården här och deras beröm är ett kvitto på att jag gör ett bra jobb!

Text: Maria Rundgren
Foto: Pia Hultkrantz

Läs mer om Sophiahemmet