Sophiahemmet
Att arbeta på Sophiahemmet

Distansarbete för en hållbar arbetsplats

Sjukvård, Mar 22, 2022

Med larmet från New Dehlis gator utanför fönstret sköter chefsjuksköterskan Charlotte Arnör sitt arbete på Sophiahemmet i Stockholm. Ett upplägg som blev en förutsättning för henne att stanna kvar på arbetsplatsen och en möjlighet för Sophiahemmet att behålla en kompetent medarbetare.

Charlotte Arnör, chefsjuksköterska på Försäkringsmottagningen på Sophiahemmet arbetar periodvis på distans från Indien. Det är möjligt tack vare en flexibel företagsledning och en säker internetuppkoppling.

– Bakgrunden är att min man som är officer, fick ett förordnande som försvarsattaché på ambassaden i New Delhi och jag både förväntades och ville följa med, berättar Charlotte Arnör.

Hon föreslog för sin chef att i stället för att ta tjänstledigt, eller om det inte fungerade, säga upp sig, kanske kunde hon arbeta på distans vissa perioder. Många av hennes arbetsuppgifter är rent administrativa och övrigt kunde ske via internettelefoni, e-post och digitala möten.

Maarit Korkeila Lidén, Försäkringsmottagningens verksamhetschef, ställde sig positiv till förslaget:

– Det här sammanföll med pandemin, och omställningen och acceptansen till digitala arbetssätt var redan i gång, så jag tyckte vi skulle testa. Skulle det inte fungera fick vi tänka om resonerade jag.

Ledningen sa ja

När också Sophiahemmets ledning gav grönt ljus gick det snabbt. På några dagar hade IT-avdelningen satt upp en säker internetförbindelse i form av ett virtuellt privat nätverk mellan Sophiahemmet och Charlottes hemmakontor i New Delhi.

– Jag kan utföra samma arbetsuppgifter i Indien som när jag sitter i mitt arbetsrum på Sophiahemmet, till exempel fakturering, schemaläggning eller kontakter med patienter och försäkringsbolag, säger hon.

Då och då går Charlotte in som vårdlots i den digitala förmedlingstjänsten Sophia Direkt där hon chattar med patienter och lotsar dem rätt bland Sophiahemmets vårdgivare.

– Eftersom Indien ligger 3,5 timme före Sverige kan jag ta itu med de administrativa uppgifterna direkt på morgonen och kan sedan vara tillgänglig för medarbetare och patienter när Stockholm vaknar, säger hon.

Charlotte understryker samtidigt att en förutsättning för att kunna arbeta på distans är att personalgruppen på Försäkringsmottagningen är välfungerande och stabil. En annan förutsättning är att tekniken fungerar.

Säker uppkoppling

Att ge Charlotte en säker uppkoppling till Sophiahemmets nätverk var enkelt eftersom tekniken redan fanns på plats.

– Utmaningen är när det uppstår problem. Teknikerna kan ju inte ta sig till medarbetarnas arbetsplats för felsökning, vilket gäller oavsett om de sitter i Uppsala, Madrid eller New Delhi. Vi löste det med ett program som gör att vi kan fjärrstyra Charlottes dator när något behöver åtgärdas, berättar Henrik Jagemyr, IT-chef på Sophiahemmet.

För Maarit Korkeila Lidén är en förutsättning att distansarbetet sker i perioder. Att ha en chefsjuksköterska som alltid arbetar utanför kliniken skulle inte fungera eftersom hon tycker att det är viktigt att träffa sina arbetskamrater på plats också.

– Den här lösningen är ett sätt för mig att skapa en hållbar arbetsplats och att rekrytera och behålla kompetenta medarbetare, förklarar hon.

Läs mer om Försäkringsmottagningen Sophiahemmet

Text: Inger Sundelin
Foto: Pia Hultkrantz