Sophiahemmet
Sophiahemmet och coronapandemin

Examensceremoni i ny tappning

Utbildning, Feb 10, 2021

Covid-19-pandemin har medfört att större delen av Sophiahemmet Högskolas verksamhet blivit digital. Så även examensceremonin som i sin digitala version har ambitionen att skapa en värdig inramning för studenterna som normalt firar examen i Stockholms stadshus.

– Det är viktigt att vi, trots pandemin, kan manifestera att så många studenter nu gått i mål med sin utbildning till samhällsviktiga vårdyrken. Jag är så glad att vi på det här sättet kunde genomföra en digital ceremoni med delar från den traditionella examenshögtiden i Blå hallen, säger rektor Johanna Adami som tillsammans med Sophiahemmets hedersordförande H.K.H. prinsessan Sofia, lyckönskade alla nyutexaminerade Sophiasystrar och barnmorskor.

Redan i höstas förstod högskolans ledning att årets första examenshögtid vid Sophiahemmet Högskola inte skulle kunna genomföras som vanligt och påbörjade planeringen för en digital ceremoni.

– Vår ambition har varit att ta med viktiga inslag från den traditionella examenshögtiden och anpassa dem till ett digitalt format. Vi har gjort vårt allra bästa för att det ska bli så stämningsfullt och högtidligt som möjligt med till exempel tal, musik och stipendieutdelning, säger projektledaren Pia Jonsson.

En stor ära

För barnmorskestudenten Emilia Tronde, som höll barnmorskans tal ,var det förutom den stora äran att hålla tal till sina kurskamrater, första gången hon var med om en inspelning.

– Jag var lite nervös, men kanske inte så mycket för själva filmningen utan mer för vad jag skulle säga och hur det skulle tas emot, säger hon.

I planeringen ingick också att säkerställa att tekniken skulle fungera när så många som 300 personer skulle vara inloggade samtidigt. Själva sändningen skedde utifrån ett detaljerat körschema där vissa delar var förinspelade och andra sändes direkt från en av högskolans hörsalar.

Sophiahemmet Högskola har aldrig tidigare genomfört en digital sändning i den här omfattningen, men det kan säkert bli fler i framtiden.

– Det är ett nytt format som vi ser att vi kan ha användning för framöver när vi vill nå ut till omvärlden med allt fantastiskt vi tillsammans åstadkommer här på Sophiahemmet, säger Johanna Adami.

Text: Inger Sundelin
Foto: Pia Hultkrantz