Sophiahemmet
Fråga specialisten

Håll koll på dina prickar!

Sjukvård, Apr 28, 2022

Elinor Nemlander, specialist i allmänmedicin på Husläkarmottagningen Sophiahemmet, svarar på frågor om hur vi kan sola på ett säkert sätt och vilka hudförändringar som bör undersökas.

Vilka skador kan jag få av solen?
– Vi vet sedan länge att solljus ökar risken att drabbas av hudcancer. Det är den näst vanligaste cancertypen bland både kvinnor och män i Sverige. Solljus ökar dessutom risken för gråstarr.

Hur kan jag njuta av solen på ett säkert sätt?
– Sola med måtta. Barn och personer med ljus hy, är rödlätta eller har fräknar måste vara extra försiktiga. Undvik att vistas i solen mitt på dagen. Ta på kläder som täcker även armar och ben. Använd hatt och smörj in ansikte och händer med solskyddsmedel.

Vad gäller för barn?
– Barn under ett år ska överhuvudtaget inte vistas i solen. Lite äldre barn kan med fördel ha UV-badkläder eftersom de badar mycket och då sköljer bort solskyddsmedel.

”Prickar” på huden, alltså födelsemärken och leverfläckar, kan utvecklas till hudcancer. Vad ska jag vara uppmärksam på?
– Alla typer av förändringar, som att en leverfläck ändrar färg eller form, börjar klia eller blöda. En tidigt upptäckt hudcancer går att bota. Men det är viktigt att du själv har koll på dina prickar. I tre av fyra fall av malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer, har patienten själv eller en närstående upptäckt förändringen.

När ska jag kontakta vården?
– När du har en prick som inte ser ut som vanligt – eller om den ändrar sig. Ring och prata med oss, eller boka en tid direkt. Det är bättre att komma en gång för mycket.

Hur går undersökningen till?
– Här på Husläkarmottagningen använder vi ett dermatoskop, ett förstoringsglas speciellt avsett för huden, för att bedöma hudförändringar. Om vi hittar något misstänkt kan vi fotografera hudförändringen och skicka teledermatoskopiska bilder till hudläkarspecialister för bedömning. Vi kan också skära bort hudförändringar här på mottagningen och skicka för analys.
– Om hudförändringen visar sig vara en cancer är den då redan borttagen men för säkerhets skull görs då även en ny operation där en större del av området kring förändringen tas bort. Den utförs av en plastikkirurg och ska ses som en extra säkerhetsåtgärd. Cancern i sig försvann redan vid den första operationen. Hudcancer är faktiskt den enda cancerformen vi kan bota på en vårdcentral.

Läs mer om Husläkarmottagningen Sophiahemmet