Sophiahemmet
Sjukvård, råd och hälsa

Ett dygn på Sophiahemmets vårdavdelning

Sjukvård, Mar 14, 2019

Följ med till vårdavdelningen på Sophiahemmet. Hit kommer patienter från vårdgivare som finns på sjukhusområdet, men även från andra delar av landet. Några patienter ska opereras och är lite spända inför det. Men personalen gör allt för att alla ska bli väl omhändertagna och förhoppningen är att värk och andra bekymmer som plågat dem snart ska vara åtgärdade.

06.55
En taxibil stannar framför hus O på Sophiahemmet. Personen som kliver ur bilen går lite illa och tar därför hissen upp till plan tre. Personalen hälsar välkommen och en ny dag på Sophiahemmets vårdavdelning tar sin början.

07.00
Alla som jobbar här, både nattpersonalen som snart ska gå hem och de som ska stanna till sena eftermiddagen, samlas inne på expeditionen. De båda nattsköterskorna berättar om hur natten varit. För var och en av de inneliggande patienterna går man igenom hur de mår, vilka mediciner de tar och om det finns något som måste undersökas mer noggrant under dagen. De berättar även om dem som har särskilda behov eller av andra skäl behöver tittas till lite extra.

07.30
När nattpersonalen har gått hem sätter de som ska jobba vidare i gång med alla olika vardagsrutiner. Morgonen är den mest intensiva delen av dagen på avdelningen. Det är högt tempo och mycket som ska fixas samtidigt. För sjuksköterskorna handlar det om att i god tid förbereda patienter för operation. För de som redan har opererats är det dags för frukost och mobilisering. När det är klart kan personalen ta en kort morgonfika men även då pratar de mest om vad det är som ska göras under dagen.

– Hur många patienter vi har varierar från dag till dag, ibland är det ordentlig rusning men i dag är det ganska lugnt, säger sjuksköterskan Charlotta Sjöberg.

08.07
De patienter som ska opereras på förmiddagen förbereds. Blodtryck och temperatur kontrolleras samtidigt som sjuksköterskorna kopplar intravenös infusion (dropp). Det är viktigt att inga sår finns på kroppen inför operation, om det finns sår kan operation ställas in på grund av ökad infektionsrisk.

– Jag är nervös, säger Gilda Jenson som ska operera sin höft under förmiddagen.

Men redan i nästa andetag berättar hon hur mycket hon har längtat efter den här dagen.

– Under senare tid har mitt liv varit begränsat av smärta men nu hoppas jag att allt ska bli bra. Mest av allt längtar jag efter att kunna leka med mitt lilla barnbarn.

09.12
Kjell Wendin sätter ner foten på golvet för första gången efter knäoperationen dagen innan och som tur är går det att stå på benet utan problem.

– Det var lite läskigt att ta det första steget, men allt verkar vara okej. Än märkligare är att den värk som har plågat mig så länge nu är helt borta. Att jag i stället har lite ont efter operationen kan jag leva med.

Charlotta Sjöberg är där och håller uppsikt över Kjell och lovar att knät kommer att hålla.

– Det är bara bra om du är uppe och rör på dig, men du ska vara försiktig i början eftersom du fortfarande kan vara lite påverkad av läkemedel.

09.30
Alla som har opererat ett knä- eller en höftledsplastik ska till röntgen. Ingen får gå hem utan att den opererande läkaren har fått tillfälle att granska bilderna.

10.08
Per-Mats Janarv, som är ortoped på Capio ­Artro Clinic, kommer upp på avdelningen för att träffa och undersöka dem han opererat dagen innan. De som ska gå hem får vägledning, råd och tips om fortsatt rehabilitering, men mest av allt några uppmuntrande ord om att den smärta de har i dag snart kommer att vara borta. Och inte minst viktigt, den led som han har opererat kommer med största sannolikhet att fungera utmärkt igen.

10.34
Charlotta Sjöberg tittar till en patient som har opererat gallan. Allt ser bra ut men såret måste läggas om.

11.00
Alla patienter som ska hem under dagen ska nu helst vara utskrivna. Samtidigt som de lämnar avdelningen kommer den första patienten tillbaka från operationsavdelningen. Många nyopererade är trötta och sover, en annan är mest yr och behöver hjälp med smärtlindring. Att opereras är alltid mer eller mindre en påfrestning för kroppen.

– Nu gäller det för oss att hålla koll på hur de mår och se till att de inte har ont, säger ­Charlotta Sjöberg.

 

11.14
Ingrid Holmqvist som står på tur att opereras är lite orolig.

– Jag tycker inte om att flyga, men jag har en teknik som jag använder mig av för att våga mig upp i flygplan. Den använder jag nu, och det fungerar hyggligt.

– Att vara nervös är inget fel, menar ­Charlotta Sjöberg. Snarare tvärtom, det är kroppens sätt att förbereda sig för en tuff prövning.

När det är dags skjutsas hon i väg i sin säng till operationsavdelningen där lugn och professionell blåklädd operationspersonal tar emot.

12.00
Lunch för alla patienter. Maten tillagas i Sophiahemmets eget kök och serveras på en dukad bricka där varje tallrik har ett eget silverlock.

14.22
Kjell Wendin som tidigare tog några försiktiga steg får hjälp av fysioterapeut Erika Svensson. Det stora testet är om han ska klara av att gå i en trappa. Med en hand på ledstången och en på en krycka går allt utmärkt. Men inte snabbt, det handlar trots allt om att ta ett steg i taget.

15.00
Dagpersonalen går hem efter att ha rapporterat till dem som ska arbeta under kvällen.

17.00
Dags för middag och allt är så lugnt det kan vara på ett sjukhus. Senare under kvällen fortsätter rutinerna från dagen och patientsamtal varvas med nödvändiga medicinska åtgärder.

19.47
Den sista patienten kommer upp från operationsavdelningen. För den personal som är i tjänst gäller det att göra postoperativa kontroller av exempelvis blodtryck, puls och andningsfrekvens, men även se till att de får komma till toaletten och att de får något att dricka och äta.

20.32
Lugnet sänker sig alltmer över avdelningen inför nattsömnen och personalen lägger stor vikt vid att skapa en trygg atmosfär. Någon behöver smärtstillande, en annan hjälp med en sömntablett. För vissa räcker en värmande kopp te.

21.30
Kvällspersonalen avslutar sitt arbetspass och de som ska jobba natt axlar ansvaret. Men först ska all personal samlas för rapportering.

02.45
Under natten ser personalen till att alla får den omvårdnad de behöver.

07.00
Ny dag. Nya taxibilar anländer till hus O med nya patienter som ska opereras eller få annan behandling. Här på vårdavdelningen är verksamheten alltid i gång.

Text och foto: Per Westergård