Sophiahemmet
Sjukvård, råd och hälsa

Fysioterapeut i VM-fotbollens hetluft

Sjukvård, Sep 5, 2023

Annica Näsmark är inte bara fysioterapeut på Capio Artro Clinic. Hon är också fysioterapeut för damlandslaget i fotboll. Under fotbolls-VM var hon på plats för att hjälpa spelarna till bästa form.

Vad är din uppgift som lagets fysioterapeut?
– Jag ska se till att spelarna är tillgängliga för träning och spel. I det ingår både förebyggande behandlingar och rehabilitering ifall någon skadar sig. Det kan vara massage av värkande muskler, tejpning av stukade fötter eller att ta fram träningsprogram vid ryggproblem eller liknande.

Vad var din roll under fotbolls-VM?
– Jag ingick i ett medicinskt team med två läkare och tre fysioterapeuter som var på plats under hela mästerskapet.

I vilka situationer är din kompetens extra viktig?
– När någon blir skadad under match. Då springer vi ut på planen och gör en snabb bedömning för att ta reda på om spelaren kan fortsätta spela eller inte.

Vilka var de stora utmaningarna under mästerskapet?
– Att se till att alla 23 spelarna var i så bra form som möjligt när spelen började, och att de skulle fortsätta vara skadefria under hela turneringen. De skulle klara av att spela match var fjärde dag, och ännu oftare när det var dags för slutspel. Eftersom mästerskapet hölls i Australien och Nya Zeeland hade vi även jetlag att ta hänsyn till. Tidsskillnaden är cirka tio timmar och det tar ungefär en timme per dygn för att komma i fas.

Hur länge har du arbetat med damlandslaget?
– Jag har varit lagets fysioterapeut sedan 1995. Jag har även en egen bakgrund inom elitfotboll.

Vad var skillnaden mellan årets VM och tidigare mästerskap?
– Det var flera deltagande lag och många länder som inte har varit med tidigare. Det innebar att många fler matcher skulle spelas. Damfotbollen har utvecklats stort de senaste åren och det är tuffare än någonsin på högsta nivån. Fotbollen är också mer explosiv i dag vilket ökar risken för muskelskador.

Hur känns det nu så här några veckor efteråt?
– Klart att det är tråkigt att Sverige inte gick till final. Men det är roligare att åka hem med en bronsmedalj än ingen medalj alls. I höst fortsätter spelet i Women’s Nations League, och jag är tillbaka på mitt arbete på Capio Artro Clinic på Sophiahemmet igen.

Text: Inger Sundelin

Läs mer om Sophiahemmet Sjukhus
Läs mer om Capio Artro Clinic