Sophiahemmet
Sophiahemmet och coronapandemin

Victor fick akut hjälp på Capio Artro Clinic

Sjukvård, Jun 17, 2020

Under Coronapandemin har mer än 300 patienter överförts till Capio Artro Clinic från Danderyd sjukhus och Södersjukhuset för operation. Många patienter har hand- och fotfrakturer som måste opereras skyndsamt.
32-årige Victor Iusca är en av dem.

En eftermiddag i maj cyklade Victor Iusca i väg för att möta sin bror. Han råkade köra rakt in i en trottoarkant, kastades över styret rakt ner i marken och landade på sin högra hand.

– Cykeln blev bara skrot men handen såg ok ut. Eftersom det inte gjorde speciellt ont tänkte jag att det nog inte var så farligt. Jag fortsatte hem till min bror och hjälpte honom att måla som vi kommit överens om.

Tog sig till akuten

Morgonen efter hade hela handen svullnat upp och värkte ordentligt. Victor insåg att han måste söka vård och tog sig till akuten på Danderyds sjukhus. Röntgen visade att han hade en fraktur i handen strax ovanför tummen.

Frakturen måste opereras och det så fort som möjligt, förklarade läkaren. Ingreppet skulle göras på Capio Artro Clinic på Sophiahemmet eftersom Danderyds ortopedklinik tvingats att dra ner på operationer eftersom personalen behövs i vården av coronapatienter.

Sedan gick allt snabbt och inom en vecka var det dags för operation.

– Jag har aldrig opererats förut och inte heller blivit sövd, så jag var väldigt nervös när jag kom i morse, säger Victor när vi träffar honom bara någon timme efter operationen. Frakturen är åtgärdad och han har hand och underarm i gips.

– Allt har gått bra. Alla har varit så snälla och omtänksamma, säger han.
Nu väntar en månads sjukskrivning och sedan rehabträning för att få handen i form igen.

Mer än 300 patienter

Victor är bara en av fler än 300 patienter från akutsjukhusen som under våren har opererats på Capio Artro Clinic, berättar vd Gustaf Storm.

– Vi avlastar handkirurgikliniken och ortopedkliniken på Södersjukhuset och ortopedkliniken på Danderyds sjukhus och tar emot patienter som behöver opereras subakut, det vill säga inom två veckor från skadetillfället. Det kan vara hand- och fotledsbrott, axlar och avslitna senor.

Operationerna bokas på kort varsel, ibland så tätt in på som 24 timmar. För Capio Artro Clinics medarbetare har det inneburit en stor omställning eftersom de i normala fall enbart har planerade operation där patienten själv kan vara med och påverka när det ska ske.

– Det ställer stora krav på vår planering, inte minst när det gäller materialförsörjning. Vi har fått bygga upp ett helt lager av spikar, plattor och annat som krävs vid den här typen av komplicerade frakturer.

Samarbetet med akutsjukhuset har gått över förväntan bra, tycker Gustaf Storm. Danderyds Sjukhus är en aktiv samarbetspartner och kliniken bidrar med operatörer, instrument och material som behövs vid öppna frakturer.

Dessutom har de nya förutsättningarna svetsat samman kollegorna på kliniken och gett många nya kunskaper.
– Det är utmanande på ett positivt sätt och har visat att vi kan ställa om verksamheten på väldigt kort varsel. Dessutom vet vi att både akutsjukhusens operatörer och patienterna är väldigt nöjda med oss.

Text: Inger Sundelin
Foto: Pia Hultkrantz