Sophiahemmet
Sjukvård, råd och hälsa

Fint pris till tv-aktuella Anders Hansen

Sjukvård, Sep 23, 2019

Anders Hansen, författare och läkare vid Sophiahemmet, har just fått 1,6 miljonersklubbens ”Årets Hälsopris 2019”. I kväll gör han tv-debut med ett program om hur hjärnan fungerar.

Stort grattis till utmärkelsen! Hur känns det?
– Tack, det känns bra förstås. Det är trevligt att bli uppmärksammad för det jag gör.

Du har i dina böcker ökat vår kunskap om hur hjärnan fungerar. Ser du någon konkret förändring i samhället också?
– Varje dag kommer det fram människor till mig och säger att jag har förändrat deras liv. Enligt Friskis och Svettis har mina böcker fått många fler att börja träna. Så visst kan jag se att information om hur hjärnan fungerar, presenterad på ett lättfattligt sätt utan pekpinnar, kan påverka. 

Vad är dina viktigaste råd till människor för att de ska må bra och slippa psykisk ohälsa?
– I grunden handlar det sånt som vi vet hjärnan mår bra av: sova ordentligt, röra på oss i vardagen, umgås med människor på riktigt – inte via en skärm – och inte minst stressa lagom. Och för att det ska fungera måste vi lägga ifrån oss mobilen då och då.

Mår vi sämre psykiskt i dag än för 10–15 år sedan?
– Det är svårt att säga, det är så många faktorer som påverkar. Men vi mår i alla fall inte bättre, trots att vi har fått det så mycket bättre materiellt. Så något gör vi fel, men frågan är vad.

Hur tror du att sociala medier påverkar oss?
– Inte heller här finns ett enkelt svar. Jag skulle säga att i låga doser kan sociala medier vara gynnsamt, men negativt i höga doser. Speciellt för unga kvinnor som kan ägna flera timmar per dag åt att titta på – och jämföra sig med – andras mer eller mindre tillrättalagda uppdateringar. Sociala medier är fortfarande en ny företeelse i mänsklighetens historia, så vi vet inte hur de påverkar oss på sikt. Därför tycker jag det är klokt att vara lite försiktig.

Du har ju haft enorm framgång med dina böcker Hjärnstark och Skärmhjärnan. Vad är ditt viktigaste budskap från dem.
– Att vi ska acceptera att vi har den biologi vi har. Vi är väldigt naiva om vi tror att det går att bortse från våra grundläggande behov.

Vad har du på gång härnäst?
– Nu är det premiär för tv-serien Din hjärna på Sveriges Television där jag i fem avsnitt undersöker hur vår hjärna fungerar.

Text: Inger Sundelin
Foto: Stefan Tell