Sophiahemmet
Utbildning på Sophiahemmet Högskola

Utbildning för kabinpersonal blir högskolekurs

Utbildning, Maj 26, 2020

Introduktionsutbildningen inom hälsa, vård och omsorg vid Sophiahemmet Högskola är en stor succé. Nu blir utbildningen en sommarkurs – öppen för alla med högskolebehörighet.

Hittills har 330 personer, bland annat permitterad kabinpersonal från SAS, deltagit i introduktionsutbildningen och arbetar nu med olika uppgifter inom sjukvård och omsorg. Alla med syfte att avlasta vården och bidra till god och patientsäker vård och omsorg.

Med utgångspunkt från den ökande arbetslösheten, och den samtidigt stora bristen på personal inom vård och omsorg, har utbildningsdepartementet gett Sophiahemmet Högskola i uppdrag att genomföra vidareutvecklad version av kursen i sommar.

– Vi fick besked från utbildningsdepartementet i början av maj. Två veckor senare hade vi tagit fram den nya kursen, säger Johanna Adami, rektor för Sophiahemmet Högskola.

Öppen för alla

Den nya utbildningen Introduktion till hälsa, vård och omsorg, är öppen för alla med högskolebehörighet och ger tre högskolepoäng. Kursen sker på distans med omväxlande självstudier och lärarledda delar via högskolans digitala lärplattform.

Totalt kommer 200 personer att utbildas i sommar och högskolan har kapacitet för ytterligare kursomgångar till hösten.

– Det är en utbildning som ger stora chanser att få jobb direkt, men är också en bra grund för vidareutbildning.

Johanna Adami ser uppdraget från utbildningsdepartementet som ett kvitto på Sophiahemmet Högskolas kompetens och kreativitet inom utbildningsområdet, och en förmåga att snabbt ställa om.

– Det känns stort att vi kan vara med och bidra till samhället i ett svårt läge, säger hon.

Läs mer om kursen här.

Text: Inger Sundelin