Sophiahemmet
Sophiahemmet och coronapandemin

Tillfällig covidavdelning på Sophiahemmet

Sjukvård, Jan 13, 2021

Ryggkirurgiskt centrum vid Sophiahemmet är första privata vårdgivaren i regionen som gör om en befintlig avdelning till vård av covidpatienter. Det som ett led i arbetet att avlasta de hårt ansträngda akutsjukhusen.

När Ryggkirurgiskt centrum, RKC, fick frågan om att låna ut medarbetare regionens akutsjukhus kom förslaget att istället ta emot covidpatienter. Gensvaret från regionen blev positivt och ett avtal kom snabbt på plats. Redan två dagar efter öppnandet i början av januari var elva av platserna på RKC belagda med patienter från Karolinska sjukhuset, Danderyds sjukhus och Södersjukhuset.

Varför har ni valt att göra detta?
– Därför att det är viktigt på flera sätt. Akutsjukvården behöver vår hjälp om de ska klara det kraftigt ökande antalet covidpatienter. Det är också en möjlighet för våra medarbetare att bidra i ett svårt läge, något som många hos oss verkligen vill, berättar Per Svedmark, vd för Ryggkirurgiskt centrum.

Vilka patienter kan ni ta emot?
– Det är viktigt att understryka att det är akutsjukhusen som väljer vilka som ska föras över till oss. Det handlar om covidpatienter som behöver sjukhusvård och till exempel syrgas, men inte intensivvård. Vi har möjlighet att lägga patienter i respirator, men då enbart en kort tid och tills de är stabila nog att kunna skickas tillbaka till akutsjukhusen.

Hur har omställningen gått till rent praktiskt?
– Vi har gjort om ett helt våningsplan till en avdelning med plats för 16 covidpatienter. Detta innebär att vi nu har vård dygnet runt och att så gott som alla medarbetare omfattas.

Hur har ni förberett er?
– Det har varit ett intensivt arbete under hela julen. Dels har vi praktiskt ställt i ordning våra lokaler men vi har också kompetensutvecklat våra medarbetare. Personal från akutsjukhusen har hållit en utbildning som omfattade allt från hur man använder skyddsutrustning till vårdplaner och brytande av smittkedjor. Vi står också i daglig kontakt med läkarna på akutsjukhusen.

Vad händer med era ordinarie patienter under tiden?
– Avtalet gäller fram till den 5 februari. Under de veckorna genomförs endast operationer som inte kan vänta. Övriga operationer har pausats.

Kan det bli aktuellt att förlänga avtalet?
¬ Vi har varit noga med att ha ett slutdatum för uppdraget. Både för medarbetarnas skull och för att våra patienter inte kan vänta på operation längre än så. Men om det skulle bli ett riktigt katastrofläge i sjukvården kanske vi måste tänka om.

Fler vårdgivare avlastar
Under våren ställde verksamheter vid Sophiahemmet om för att avlasta akutsjukvården och flera kliniker öppnade upp för kirurgi som inte kan vänta. Nu har några av dem återupptagit den avlastande verksamheten igen. Capio Artro Clinic har i nuläget tagit över frakturkirurgi från Södersjukhuset och Danderyd sjukhus. GHP Kirurgkliniken avlastar Tema cancer på Karolinska sjukhuset med vårdplatser för nyopererade patienter med cancer i bäckenbotten.

Se inslaget från SVT:
svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/privat-vardgivare-staller-om-till-covidvard
Läs mer på: https://www.rkc.se/corona/

Text: Inger Sundelin
Foto: Pia Hultkrantz