Sophiahemmet
Utbildning på Sophiahemmet Högskola

Sjuksköterska – viktigt yrke med många möjligheter!

Utbildning, Apr 4, 2024

Ett yrke som sjuksköterska är en dröm som snart blir sann för studenten Sonia Eidem. Efter snart fem terminer på sjuksköterskeprogrammet kan hon absolut rekommendera andra att söka sig till Sophiahemmet Högskola.

Varför vill du bli sjuksköterska?
Jag vill bli sjuksköterska för att jobba med människor och för att det är ett fint och viktigt jobb. Som sjuksköterska kan man arbeta med många olika saker och har hela världen som arbetsfält.

På vilket sätt ger sjuksköterskeyrket många möjligheter?
Man kan göra allt möjligt! Jobba på sjukhus eller mottagningar. På akuten, ambulansen, vårdcentral, skola eller inom psykiatrin. Man kan ta hand om små bebisar men också människor i de äldsta åldrarna. Det finns så många möjligheter och att arbeta som sjuksköterska innebär ett livslångt lärande.

Efter snart fem terminer på utbildningen och en hel del praktik har du fått känna på sjuksköterskeyrket. Hur är det?
Mötet med alla olika människor är väldigt givande. Att få lindra lidande och stötta personer i svåra situationer är en viktig uppgift som är mycket meningsfull. När jag är ute i vården känner jag att jag gör skillnad och hjälper personer.

Varför valde du att studera på Sophiahemmet?
Jag hade hört många bra saker om Sophiahemmet Högskola. Här jobbar pedagogiska och engagerade lärare som är väldigt hjälpsamma. Läget mitt i stan med närheten till naturen i Lill-jansskogen är en stor fördel. Sen är biblioteket och undervisningslokalerna mycket trevliga.

Hur är utbildningen?
Utbildningens upplägg med intressanta teoretiska kurser i kombination med praktikperioder är kul och lärorikt. Jag har alltid varit intresserad av biologi och hur kroppen fungerar och därför är den biten, liksom läkemedelshantering, mycket spännande.

Om lite drygt en termin ska du börja jobba som sjuksköterska, känner du dig redo?
Om jag ska vara helt ärlig kommer jag nog aldrig känna mig helt redo. Man blir ju aldrig färdiglärd men med erfarenhet och arbete på olika arbetsplatser kommer nya inlärningsmoment uppstå som bidrar till utveckling. Jag är lite nervös men samtidigt väldigt spänd på att börja jobba och växa ännu mer som människa och i min roll som sjuksköterska.

Läs mer om Sophiahemmet Högskolas sjuksköterskeprogram

Text och foto: Pia Hultkrantz