Sophiahemmet
Sophiahemmet och coronapandemin

Sophiahemmet avlastar akutvården

Sjukvård, Apr 9, 2020

Sophiahemmet ställer nu om stora delar av verksamheten för att avlasta akutsjukvården under den pågående Coronapandemin. I uppdraget från Region Stockholm ingår bland annat akut frakturkirurgi, bröstcanceroperationer och eftervård av canceropererade patienter.

Den pågående Coronapandemin slår hårt mot hela samhället, och speciellt mot den redan hårt ansträngda sjukvården. För att avlasta akutsjukhusen har Sophiahemmet ställt sina resurser till Region Stockholms förfogande.

– Det är självklart för oss att hjälpa till, säger Åsa Larsson, biträdande sjukhuschef för Sophiahemmet. Genom att en stor del av planerade operationer i regionen är inställda för närvarande har vi både ledig operationskapacitet och kompetent personal, plus ett 20-tal vårdplatser.

Region Stockholm har tacksamt tagit emot erbjudandet och flera avtal har skrivits mellan regionen och vårdgivare på Sophiahemmet. Allt har hanterats med rekordfart och de första patienterna togs emot redan i början av april.

Akut frakturkirurgi

Capio Artro Clinic tar över akut frakturkirurgi, till exempel arm- eller benbrott från akutsjukhusen. I första hand handlar det om patienter som behöver opereras inom någon vecka efter de fått frakturen. Mestadels görs det i dagkirurgi, men patienter som behöver kan läggas in på Sophiahemmets vårdavdelning.

Till Ryggkirurgiskt Centrum kommer patienter från Karolinska Universitetssjukhuset som har behov av så kallad imperativ neurokirurgi och ryggkirurgi, alltså planerad vård som inte kan vänta.

Art Clinic, som i vanliga fall utför estetisk plastikkirurgi, hjälper Tema Cancer på Karolinska Universitetssjukhuset med bröstcanceroperationer. Också här får patienter övernatta på vårdavdelningen vid behov.

UroClinic har tecknat avtal med akutsjukhusen i Stockholm  om att operera prostata- och urinblåsecancer liksom prekära njur- och uretärstenar.

Sophiahemmets vårdavdelning tar inte bara hand om de patienter som opererats på Sophiahemmet, utan även patienter som genomgått avancerade canceroperationer på Karolinska Universitetssjukhuset. Patienterna kommer till avdelningen några dagar efter operationen och stannar tills de är starka nog att skrivas ut.

Utlånad personal

Dessutom är ett 40-tal anestesiläkare, anestesisjuksköterskor, operationssjuksköterskor och undersköterskor från Sophiahemmet utlånade till akutsjukhusen, där de främst arbetar med intensivvård.

Åsa Larsson är stolt över det fina samarbetet mellan Region Stockholm, Sophiahemmet och alla vårdgivarna, och att anpassningen till den nya och svåra situationen kunnat ske så snabbt.

– I grunden handlar vårt samarbete om patienterna, och det känns fantastiskt att vara med i ett team där alla arbetar för att hitta lösningar i en mycket svår situation, säger hon.

Läs mer om Sophiahemmet Sjukhus

Text: Inger Sundelin