Sophiahemmet
Mötet

Från sjuksköterska till klinikchef

Sjukvård, Nov 18, 2020

För tjugo år sedan började Thomas Johansen arbeta som sjuksköterska. Nu är han klinikchef över Art Clinic som i början av året slog upp portarna på Sophiahemmet. Vägen dit har varit både slitsam och rolig.

Thomas Johansen har gjort en spännande resa under sina tjugo år i vården – från nyexaminerad sjuksköterska till chef för två kliniker – en på Sophiahemmet och en i Uppsala. Ett ansvarsfullt arbete som kräver gott ledarskap och stor flexibilitet.

Som 16-åring var tanken att han skulle bli murare precis som sin morfar, men efter att ha tagit gesällbrev och därefter bara några år i yrket lämnade Thomas jobbet och hemstaden Oslo för militärtjänstgöring i Bergen. Där såddes fröet som kom att bli första steget på den hittills tjugo år långa yrkeskarriären inom vården. Thomas fick syn på en akutväska i ett förråd under sin FN-tjänst i Libanon. Ingen visste vem som var ägare till väskan och Thomas erbjöd sig att ta hand om den.

– I väskan fanns ampuller och sprutor av alla dess slag, så jag lärde mig att sticka och sätta nålar på medsoldater. Jag läste mig till hur man skulle göra och sa bara att jag kunde det, berättar Thomas. Jag har aldrig varit rädd för att testa nya grejer.

Ville göra något vettigt

Där väcktes intresset för sjuksköterskans roll och när han kom hem och skulle utbilda sig föll valet naturligt på att bli sjuksköterska.

– Jag har alltid tyckt om att arbeta med människor och att hjälpa andra, så det låg liksom för mig att bli sjuksköterska. Och så tyckte jag att den tekniska biten med narkosapparater och olika sprutpumpar och en massa olika pipande här och där kändes spännande och rolig.

Efter att ha studerat i Stockholm började han jobba som sjuksköterska och inte långt därefter uppnådde han det mål han hade satt upp för sig själv: att arbeta med anestesi. Han märkte också att den prehospitala vården var särskilt intressant och hamnade därför i ambulans och senare även i en av de två akutbilar som fanns på den tiden.

Intresse för verksamhetsutveckling

Hur spännande det än är att vara ute på fältet och där det händer började Thomas intressera sig mer och mer för verksamhetsutveckling. Det resulterade i att han de senaste åren har arbetat som chefsjuksköterska på anestesikliniken Danderyds sjukhus, byggt upp BB Sophia på Sophiahemmet, haft chefsansvar för Sophiahemmets operationsavdelning och nu slutligen … ett övergripande klinikansvar för Art Clinic vid Sophiahemmet och i Uppsala. Med det är han inne på sitt sjunde år på Sophiahemmet och det går inte att ta miste på den stolthet och entusiasm han känner både inför kliniken, sin yrkesroll och sina medarbetare.

– Vi är som en stor familj här. Tillsammans har vi skapat ett team som är helt unikt där alla är handplockade. Och vi har oerhört kul på jobbet, det är viktigt för oss.

Under rundvisningen i de nya, stilsäkra och mysiga lokalerna visar han, nästan med ett barns förtjusning, hur de har den allra senaste tekniken och hur den fungerar.

Fortfarande operativ sjuksköterska

Det tycks ha varit lite av Thomas grej att bygga upp, förbättra och förändra och att han, när han känner ”mission accomplished” går vidare till ett nytt projekt. Här på Art Clinic vill han dock stanna en längre tid för att se det växa och frodas tillsammans med sina kollegor.

– Min styrka är att bygga team och att ständigt se utvecklingspotential. Mitt motto är att vi inte ska springa fortare, utan arbeta smartare. Och det är något jag jobbar mot hela tiden i det jag gör.

Som chef tror han på ett närvarande ledarskap och att vara delaktig i teamet. Det är uppenbart att han inte vill vara chefen som sitter på höga hästar och domderar, utan att han vill arbeta ”hands on”.

– Jag sätter på mig blåstället och är med på operationerna, söver själv och tar hand om patienterna på uppvaket, när så behövs. Det är lättare för mig att kunna identifiera förbättringspotentialen och föra dialog om jag själv är på plats, resonerar han.

Dessutom är han inte redo att hänga ifrån sig blåstället till förmån för kostymen på heltid. Det var ju faktiskt sprutorna och pipandet som fångade hans intresse från början. Även om Thomas Johansen har valt chefsvägen har han alltid tagit chanserna att göra det han älskar allra mest – att ta hand om människor.

Thomas fem tips till dig som vill bli sjuksköterska

  1. Som nybliven sjuksköterska rekommenderar jag dig att söka dig till akutsjukvården. Där få du en bredd som är ovärderlig och du får hålla på med i princip allt kring patientomhändertagande: medicinsk teknik, läkemedel, såromläggning och det personliga mötet.
  2. Välj inte inriktning baserat på lön. Välj det område som intresserar dig och som du brinner för.
  3. Följ dina drömmar. Du kan bli vad som helst som sjuksköterska – chef, jobba på helikoptern, jobba med Läkare utan gränser. Det finns enorma utvecklingsmöjligheter!
  4. Njut av utbildningen, den är rolig! Alla ämnen är såklart inte lika roliga, men i det stora hela är den kul.
  5. För att bli en bra sjuksköterska krävs empati och en holistisk människosyn. Du måste se hela människan, inte bara den amputerade foten eller just det här såret. En hel människa med känslor, smärta och sorg.

Art Clinic vid Sophiahemmet öppnade sin Stockholmsbaserade verksamhet i februari 2020. På grund av coronapandemin pausades den ordinarie verksamheten till förmån för operationer av bröscancerpatienter vars operationer omdirigerades hit från Karolinska sjukhuset Solna. Nu är Art Clinic återigen igång med sin egen verksamhet och erbjuder estetiskt och rekonstruktiv plastikkirurgi såsom till exempel bukplastiker, bröstkirurgi, ansiktsoperationer av totalt tre meriterade kirurger som opererar i två högteknologiska operationssalar. Art Clinic finns även i Göteborg, Jönköping och Uppsala.

Läs mer om Art Clinic

Text: Moa Linette Lindahl
Foto: Pia Hultkrantz