Sophiahemmet
Sjukvård, råd och hälsa

”Tryggt operera sonen på Sophiahemmet”

Sjukvård, Jun 20, 2023

Petters tvåårige son hade en körtel bakom näsan som behövde tas bort. Han fick snabbt tid för operation på Öron-näs-halskliniken vid Sophiahemmet. I dag sover sonen bättre och har inte varit förkyld på länge. Här är pappans berättelse om operationen.

”Det hade alltid varit lite si och så med sömnen för vår son. Han var ofta förkyld och förkylningarna höll i sig länge, och när han väl sov brukade han snarka. När vi berättade om det för sjuksköterskan på barnavårdscentralen sa hon att små barn inte ska snarka och gav oss en remiss till Öron-näs-halskliniken vid Sophiahemmet.

Polyp bakom näsan

Läkaren som undersökte vår son konstaterade att han hade en ganska stor körtel bakom näsan, en så kallad polyp. Hon förklarade att den borde tas bort men att vår son ännu var för liten för att opereras. Han måste vara två år och väga minst 15 kilo, så det skulle dröja att tag. Ganska precis efter att sonen fyllt två och uppnått rätt vikt fick vi en kallelse till operation.

Väldigt bra bemötta

Innan operationen fick jag och min sambo träffa kirurgen som skulle utföra ingreppet. Han var jättebra, lugn och förtroendeingivande, och förklarade tydligt vad som skulle hända. Vi blev väldigt bra bemötta och läkaren förstod att vi var oroliga. Han försäkrade att det här var ett litet ingrepp och att det var något som han gjorde varje dag.

Jag var med i operationssalen till en början, och sonen fick sitta i mitt knä när han skulle sövas. Under själva operationen fick jag och sambon vänta utanför. Det var nervöst, men redan efter 45 minuter fick jag komma till uppvakningsavdelningen och träffa vår pojke. Kirurgen berättade att allt gått bra och att vi skulle få åka hem lite senare. Vi fick också tips om mat och annat som skulle underlätta läkningsprocessen.

Nöjda med resultat och bemötande

Nu, några månader senare, sover sonen mycket bättre och han har faktiskt inte varit förkyld en enda gång sen operationen. Vi är så nöjda både med resultatet av operationen och det fina bemötandet vi fick av personalen. Vi kände oss både trygga och väl omhändertagna.”

Stort antal operationer:

2022 utförde Öron-näs-halskliniken vid Sophiahemmet 355 abrasiooperationer (körtel bakom näsan/polyper) och 444 tonsilloperationer (halsmandlar) och vissa av dem i kombination.

Text: Inger Sundelin
Foto: David Bicho

Läs mer om Sophiahemmet Sjukhus
Läs mer om Öron-näs halskliniken vid Sophiahemmet