Sophiahemmet

Sjuksköterskan som påverkar vårdens digitalisering

Sjukvård, Maj 12, 2025

Som digitalt ansvarig på Sophiahemmets vårdavdelning har sjuksköterskan Elena Stenman fått ett hedersuppdrag. Hon har utsetts som deltagare i en referensgrupp för statens offentliga utredningar, om införandet av en nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården. Ett förslag till regeringen ska vara färdigt 2026.

Vad handlar uppdraget om?
– Jag och cirka tolv andra personer med olika befattningar inom vården har utsetts till referensgrupp i den här statliga utredningen. Jag blev tillfrågad i februari och tackade ja direkt, det kändes både hedrande och roligt. Målet är att hälsodata ska bli tillgänglig i hela vårdkedjan för all vård och tandvård, oavsett om den är kommunal eller regional och oavsett huvudman. Vår roll i referensgruppen är att under tre workshops diskutera vårdens behov av en nationell digital infrastruktur, utifrån olika frågeställningar.

Vad kan du bidra med?
– Som digitalt ansvarig på Sophiahemmets vårdavdelning har jag rätt bakgrund och erfarenhet. Jag har varit med och genomfört en digital lösning som har förbättrat och förenklat vårt journalarbete. Allt som handlar om IT intresserar mig och jag har både kunskap och idéer att dela med mig av. Det är en ära att få vara med och påverka.

Varför är det viktigt att vara med?
– Vi som sitter med i referensgruppen är bland annat sjuksköterskor, läkare och medicinska sekreterare från privata och offentliga vårdgivare. Våra synpunkter och förslag är betydelsefulla, eftersom vi jobbar i vården varje dag och ser vilka behov som finns. Det är vi som kommer att använda det nya digitala systemet i vårt dagliga arbete.

Varför kommer den här utredningen just nu?
– Det beror på den nya EU-lagen från 2025, EHDS-förordningen, som ska ge nya möjligheter att dela invånares hälsodata inom EU för gränsöverskridande vård. Enligt de nya reglerna ska privatpersoner få snabbare och enklare tillgång till e-hälsodata, oavsett om de befinner sig i sitt hemland eller i ett annat EU-land. De får också större kontroll över hur uppgifterna används.

På vilket sätt kommer den nya satsningen förbättra vården?
– Bättre samordning mellan kommuner, regioner och olika huvudmän gällande journalföring har längre efterfrågats. I dag finns det många olika journalsystem, vilket gör det ganska rörigt och ineffektivt. Så det känns positivt att den nya digitala satsningen är på gång. Min förhoppning är att det kommer att bli mer effektivt, patientsäkert och lättillgängligt för både patienter och vårdpersonal. Det ska bli väldigt spännande att se hur det blir!

Läs mer om Sophiahemmet