Varför valde du det här forskningsområdet?
– Jag har en bakgrund som nutritionist och är sedan länge intresserad av sambandet mellan levnadsvanor och fysisk och mental hälsa. När jag såg att Sophiahemmet Högskola utlyste en doktorandtjänst inom det området sökte jag direkt.
Vad har du forskat om?
– Min forskning baseras på två stora studier som bedrivs av forskare på Sophiahemmet Högskola, Sustainable University Life – SUN-studien – och Den svenska handbollskohorten. Jag har studerat levnadsvanor bland universitetsstudenter och unga handbollsspelare och vanornas betydelse för risken att drabbas av vanliga besvär i muskler, skelett, leder och bindväv. Deltagarna har vid upprepade tillfällen fått svara på enkäter om bland annat vad och när de äter, hur mycket de tränar och hur de mår fysiskt.
Vad har du kommit fram till?
– I en av delstudierna undersökte vi skillnader i universitetsstudenters levnadsvanor under covid-19-pandemins första sex månader och innan pandemin. Där kunde vi generellt se små förändringar till det bättre i fråga om stillasittande, matvanor samt användning av alkohol och droger. I en senare studie fann vi att universitetsstudenter med en ohälsosam livsstil har en ökad risk att drabbas av rygg- och nackbesvär. Det kan handla om beteenden som fysisk inaktivitet, stillasittande, oregelbundna måltider samt riskanvändning av alkohol, tobak och droger.
Något som överraskade dig?
– I studien av unga handbollsspelare fann vi att det är mer vanligt att kvinnor äter frukt och grönsaker, äter färre måltider per dag, väljer bort vissa typer av livsmedel och använder kosttillskott med vitaminer och mineraler jämfört med män. Det vi fann var att risken att drabbas av skador i knän och axlar var högre hos kvinnliga deltagare som följer de allmänna kostrekommendationerna med mycket grönsaker och begränsat intag av fett och snabba kolhydrater. Det kan bero på att de helt enkelt får i sig för lite energi i förhållande till hur mycket de tränar. De här unga kvinnorna skulle möjligen behöva mer energi och kolhydrater – och äta både innan och efter träningen, för att potentiellt minska risken att drabbas av skador.
Vad hoppas du att din forskning ska leda till?
– Min förhoppning är att den ska leda till att kunskapen om sambanden mellan levnadsvanor och hälsa hos unga ökar, och att hälsosamma levnadsvanor ska främjas i större utsträckning Det är viktigt att arbeta preventivt och tidigt verka för sunda levnadsvanor.
Avhandlingens namn:
Levnadsvanor och muskuloskeletala tillstånd hos universitetsstudenter och idrottare på gymnasiet.
Läs mer om forskning på Sophiahemmet Högskola
Läs mer om Clara Onell