Du gör succé med böcker, tv-program och föreläsningar om hur vår stenåldershjärna ställer till det i vårt moderna liv. Varför är intresset för detta så stort?
– Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle bli ett sådant gensvar. Kanske är förklaringen att jag på ett lättfattligt sätt, utan att förenkla, förklarar hur hjärnan fungerar och påverkar oss.
Vad vill du att vi ska ta med oss av det du berättar?
– Att vi ska sluta se oss som trasiga. Att vi ska förstå att våra reaktioner beror på att våra hjärnor, som har sett likadana ut sen stenåldern, är utvecklade för överlevnad, inte för att må bra. Historiskt har livet gått ut på att hitta föda och undvika att bli dödad. Överlevarna var de som kunde förutse och föreställa sig faror, och det är deras gener vi har i oss. Ångest och oro är hjärnans sätt att tala om att något är farligt.
Var åttonde person i Sverige äter antidepressiva läkemedel. Varför mår vi dåligt trots att vi lever i ett av världens mest utvecklade länder?
– Det är komplicerat, men när det gäller ungas psykiska hälsa som minskat tydligt, har sociala medier spelat in. Vi människor är flockdjur, och det är viktigt för oss att passa in. Under tusentals år jämförde vi oss med 20–30 personer. I dag jämför vi oss med hela planeten. Inte underligt att vi tror att vi inte duger när vi ser alla tillrättalagda bilder i våra mobiler.
Ofrivillig ensamhet anses i dag som ett av våra största folkhälsoproblem, varför?
– Forskningen visar att upplevd ofrivillig ensamhet i långa perioder är skadlig. Man behöver inte vara ensam, det räcker med att känna sig ensam för att risken för allvarlig sjukdom ska öka.
– För hjärnan är ensamhet lika med livsfara, och våra sinnen måste skärpas till det yttersta för att vi ska upptäcka faror som lurar. Det är därför den som är ensam lätt kan bli misstänksam och lite kantig mot omvärlden.
Vilka är dina bästa råd för att vi ska må bättre?
– Vårda dina nära relationer. Relationer är det viktigaste för att vi ska vara långsiktigt tillfreds med tillvaron.
– Motionera. Regelbunden motion är lika effektivt mot mild depression som antidepressiv medicin.
– Sov ordentligt. Sömnen är viktig för vårt fysiska och psykiska välbefinnande.
– Skär ner på skärmtiden. Överanvändning av sociala medier gör att vi känner oss otillräckliga.
Fakta om Anders Hansen:
Leg. Läkare, specialist i psykiatri på Försäkringsmottagningen Sophiahemmet och civilekonom.
Författare till ett flertal böcker, bland annat Depphjärnan, Skärmhjärnan och Hjärnstark.
Programledare och manusförfattare till TV-serien Din Hjärna i SVT
Slog lyssnarrekord med sitt Sommar i P1 från 2019.
Text: Inger Sundelin
Foto: Stefan Tell
Läs mer om Sophiahemmet Sjukhus
Läs mer om Försäkringsmottagningen Sophiahemmet
Läs mer om Hälsocentralen Sophiahemmet