Varför valde du det här forskningsområdet?
– Jag har arbetat som sjuksköterska inom allogen stamcellstransplantation i många år och önskade bidra till att utveckla omvårdnaden av patienterna. Vården ligger på en hög medicin-teknisk nivå, men ger ofta symtom och besvär under lång tid. Något som patienterna inte alltid är förberedda för, säger doktorand Katarina Holmberg vid Sophiahemmet Högskola som nu lägger fram sin doktorsavhandling.
Hur har du lagt upp din forskning?
– Jag har gjort enkätstudier och intervjuer med patienter, samt lett workshops och fokusgrupper med sjuksköterskor.
Vad har du kommit fram till?
– Att undervisning och förberedande samtal inte får så mycket utrymme under den tid patienterna vårdas på sjukhus. Det bidrar till att de är sämre rustade för den egenvård som följer efter en allogen stamcellstransplantation. Jag kan även se att ett samtalsverktyg för skattning av symtom kan utveckla dialogen mellan sjuksköterska och patient. Det ger patienten utrymme att beskriva sina symtom och problem.
Vilka slutsatser drar du av din forskning?
– Att den nära månadslånga tid som patienten vårdas på vårdavdelningen kan användas för samtal och utbildning för att förbereda patienterna om livet efter utskrivningen.
Var det något som överraskade dig?
– Att sjuksköterskorna vill jobba mer personcentrerat men ändå styr i stor utsträckning vad samtalen ska handla om. De beskriver att samtalen om egenvård bör läggas i samband med utskrivningen, medan patienterna vill ha dem tidigare. Det skulle ge dem större möjlighet att förbereda både sig själva och sin omgivning inför tiden efter sjukhusvistelsen.
Hur ska du sprida info om din avhandling?
– Tanken är att jag ska besöka avdelningarna som deltog i studien och berätta om resultaten. Jag planerar också att i större utsträckning få in egenvård och förberedelse i sjuksköterskeutbildningen här på Sophiahemmet Högskola.
Hur kommer din forskning patienterna till nytta?
– Jag hoppas att den modell för samtal om egenvård som jag använt i min forskning kan börja användas kliniskt. Den kan vara till stor hjälp för både patienter och sjuksköterskor.
Fakta
I Sverige görs cirka 300 allogena stamcellstransplantationer varje år. Med allogen menas att stamcellerna kommer från en släkting eller en donator som är registrerad i något donatorregister, till exempel Tobiasregistret. Behandlingen används främst vid olika typer av blodcancer. Patienternas immunförsvar blir försvagat av behandlingen och de behöver undvika sociala kontakter för att inte smittas av virus och bakterier.
Läs mer om forskning på Sophiahemmet Högskola
Läs mer om Katarina Holmberg