Sommaren 1912 var solig och nästan outhärdligt varm. De tjocka väggarna gav nog välkommen svalka i det nybyggda Lill-Janshuset, alldeles intill Sophiahemmet. Här skulle snart Allmänna BB flytta in och få nya moderna lokaler med förlossningsrum, ett 60-tal vårdplatser, laboratorier och undervisningsrum. Det nya huset var efterlängtat i ett Stockholm som led skriande brist på förlossningsplatser, nära var tionde gravid kvinna avvisades från BB och fick föda i hemmet.
Men husets första gäster var inte nyblivna mammor och deras bebisar, utan landets allra främsta idrottare. Det vankades nämligen olympiska spel i huvudstaden och delar av den svenska truppen inkvarterades i Lill-Janshuset, bara ett spjutkast från lika nybyggda Stockholms Olympiastadion.
En speciell relation
Thomas Henriques är överläkare på Ryggkirurgiskt Centrum, som har sin verksamhet i Lill-Janshuset. Han har en speciell relation till huset och dess historia: Thomas farfar Emil vann en silvermedalj i segling i OS 1912 – och han själv föddes i huset, som togs i bruk som BB året efter olympiaden och fortsatte att vara det till 1976.
– Vem vet, jag kanske är född i rummet där jag sitter just nu, säger Thomas Henriques och skrattar.
Han har sin farfars silvermedalj hemma och berättar att han och kollegorna på RKC talat om att placera den i något glasskåp på kliniken.
– Det här med olympiaden är väl inget man går och tänker på varje dag, men visst är det lite kul.
Några av deltagarna
Av de 2 547 deltagarna i Stockholmsspelen har några blivit särskilt ihågkomna. Shiso Kanaguri blev känd som ”Japanen som försvann”. Han var en av 34 löpare som bröt spelens maratonlopp på grund av den starka värmen. Kanaguri stannade till i en villaträdgård där han vilade och blev bjuden på saft. Därefter lämnade han Stockholm och spelen utan att meddela arrangörerna.
En av spelens 57 kvinnliga deltagare var den 17-åriga simhopparen Greta Johansson från Stockholm. Hon vann damernas raka hopp och blev historisk som Sveriges första kvinnliga olympiska mästare.
Det gick över huvud taget bra för hemmanationen i Stockholmsspelen. Sverige blev mest framgångsrika nation med 64 medaljer, varav 23 guld. Så stämningen var säkert på topp i Lill-Janshuset den där heta sommaren.
Den försvunne maratonlöparen Shiso Kanaguri återvände faktiskt till Stockholm. I mars 1967 sprang han till sist i mål på Stockholms Olympiastadion på sluttiden 54 år, åtta månader, sex dagar, åtta timmar, 32 minuter och 20,3 sekunder.
Text: Martin Engqvist
Läs mer om Sophiahemmet Sjukhus