Sophiahemmet
Forskning

Frågor ger bättre vård i livets slutskede

Utbildning, Nov 12, 2024

Ny forskning från Sophiahemmet Högskola visar att en enkel fråga från vårdpersonalen och att samarbete i team kan vara det bästa sättet att identifiera och bemöta patienter som närmar sig livets slut.

Jeanette Wallin, vad handlar din avhandling om?
– Jag har undersökt hur patienter som behandlas med bloddialys och som närmar sig livets slut kan identifieras av vårdpersonalen. Jag har också studerat sjuksköterskors och läkares erfarenheter av samtal vid allvarlig sjukdom.

Varför är det här ett viktigt forskningsområde?
Bloddialys är livsförlängande men inte botande och upp till var femte patient avlider varje år. Forskning visar att dessa patienter inte alltid får den vård i livets slutskede som de önskar och behöver. Det beror bland annat på att personal är osäkra på när det är dags att börja prata om att livet närmar sig slutet. Därför är det viktigt att läkare och sjuksköterskor får en djupare förståelse för när samtalen behöver ske.

Hur kan vårdpersonalen upptäcka att patienter närmar sig livets slut?
– Ett bra sätt är att ställa sig den så kallade förvåningsfrågan: ”Skulle jag bli förvånad om den här patienten avled inom 12 månader”? Det gör att vårdpersonal kan identifiera vilken patient som närmar sig livets slut. I min avhandling har jag studerat hur både sjuksköterskor och läkare besvarat frågan och vad de associerar sina svar till. Jag har även studerat deras erfarenheter av att samtala med patienter och deras anhöriga om frågor kring livets slut.

Forskningen ligger dig varmt om hjärtat, varför?
– Under mina år som dialyssjuksköterska har jag upplevt att patienter som behandlas med bloddialys inte alltid får den vård i livets slutskede som de önskar. Jag har mött svårt sjuka patienter där anhöriga inte har förstått att patienten inte har lång tid kvar i livet. Men jag har också mött patienter och anhöriga som fått vård i enlighet med deras önskemål. Jag vill att alla patienter och deras anhöriga samtal ska erbjudas samtal om vårdens innehåll och riktning inför livets slut, eftersom vården bör utgå från deras önskemål och preferenser.

Vilka viktiga slutsatser kom du fram till?
– Avhandlingen visar betydelsen av att samarbeta i team och att det finns sätt att upptäcka vilka patienter som närmar sig livets slut. Bland annat genom att ställa förvåningsfrågan och samtidigt ta hänsyn till exempelvis patientens ålder, fysiska kapacitet och samsjuklighet. Avhandlingen visar även att det för patienten och de närståendes skull är viktigt med olika typer av samtal vid olika tidpunkter och att dessa genomförs av olika professioner.

Hur kan din forskning komma patienterna till nytta?
– Förhoppningen är att denna kunskap ska bidra till att fler patienter med bloddialys och deras anhöriga får samtal vid allvarlig sjukdom och inför livets slut får vård som baseras på deras behov och önskemål. Kunskapen kan vara intressant även för andra patientgrupper.

Läs mer om Jeanette Wallin
Läs mer om forskning på Sophiahemmet Högskola