Sophiahemmet
Utbildning på Sophiahemmet Högskola

Drömmen sann för ukrainska läkaren Nataliia

Utbildning, Sep 26, 2024

Den ukrainska läkaren Nataliia Petryk som flydde till Sverige efter krigsutbrottet i Ukraina, har nu nått sitt första delmål. Bara ett halvår efter avslutad Förberedande kurs för ukrainska läkare på Sophiahemmet Högskola har hon klarat det nationella kunskapsprovet. Det betyder att Nataliia nu kan ansöka om en svensk läkarlegitimation och börja arbeta som gynekolog i Sverige.

– Jag är jättestolt. Nu är det svåraste bakom mig, säger en glad Nataliia om nyheten att hon klarat kunskapsprovet.

Den 24 februari 2022 väcktes 42-åriga läkaren och forskaren Nataliia Petryk och hennes familj av de ryska bombanfallen över Kiev. Två dagar senare flydde hon och de två sönerna till västra Ukraina, medan maken – som också är läkare – blev kvar. Via Rumänien och Italien anlände Nataliia och sönerna några veckor senare till Stockholm.

Att de kom till just Sverige beror på att Nataliia blev erbjuden en forskningstjänst inom sin specialitet – gynekologi – på Karolinska Institutet. European Research Council (ERC) hade öppnat upp för att ta emot ukrainska forskare på flykt och tjänsten passade Nataliia perfekt. Under sitt första år i Sverige bedrev hon forskning om kronisk livmoderinflammation, vilket hon forskade om även i Ukraina. Parallellt studerade hon svenska.

Positivt med höga krav

– Jag fick en bra start. Jag kom in i en fin arbetsgemenskap, knöt värdefulla kontakter och fick träna på att tala svenska. Men jag förstod att det skulle ta många år innan jag skulle kunna jobba som läkare igen. Socialstyrelsen ställer höga krav för att få läkarlegitimation och det tycker jag är bra, säger Nataliia på utmärkt svenska.

I Ukraina drev hon och maken en privat fertilitetsklinik och Nataliia har hjälpt tusentals par att bli gravida. Om hon inte kan återvända till Ukraina vill hon arbeta som läkare i Sverige. Hon berättar att sönerna har börjat rota sig och om kriget inte tar slut snart så kommer de inte vilja återvända.

– När jag kom till Sverige hade jag lågt ställda förväntningar på framtiden och mina möjligheter att få jobb som läkare. Men jag kämpade på med kurserna och var väldigt målinriktad. Jag gav aldrig upp!

Lärdomar om svensk mentalitet

Nataliia blev klar med Förberedande kurs för ukrainska läkare på Sophiahemmet Högskola för ett halvår sedan och har nu alltså klarat av både det teoretiska och praktiska nationella provet för läkare utanför EU/EES. Hon är mycket nöjd med kursen på Sophiahemmet Högskola och lyfter särskilt fram de mänskliga aspekterna och personcentrerad vård.

– Kursen hjälpte mig att förstå den svenska mentaliteten och hur man bemöter svenska patienter. Här är skiljer sig länderna mycket. Inom den offentliga vården i Ukraina är kommunikationen ganska hård, medan den svenska har ett vänligare tilltal, säger Nataliia.

Saknar Ukraina

Saknaden efter livet i Ukraina är stor. Familjen levde ett gott liv och Nataliia var en mycket framgångsrik gynekolog och kirurg. Efter kriget har allt ställts på ända. Den elva år äldre maken fortsätter att arbeta som läkare och youtuber i Kiev, men förhoppningen är att också han så småningom ska komma till Sverige. Nataliia ler mjukt och rycker lite på axlarna.

– Livet blir inte alltid som man tänkt sig. Vem trodde att jag skulle hamna i Sverige och behöva börja om från noll? Men nu är det så och jag klagar inte. Vi trivs bra här, vi lever och är friska. Det är huvudsaken.

FAKTA:
Sophiahemmet Högskolas insatser för att ta tillvara utländsk sjukvårdskompetens:

2016 – 2020 genomför cirka 150 läkare och sjuksköterskor från ett 45-tal länder en skräddarsydd utbildning som kortar deras väg till svensk legitimation och leder till att vårdkompetens snabbt kommer till nytta i svensk hälso- och sjukvård.

2022: Vid krigsutbrottet i Ukraina mobiliseras krafter för att genomföra en introduktionsutbildning i svensk hälso- och sjukvård för läkare och sjuksköterskor som har uppehållstillstånd i Sverige enligt massflyktsdirektivet. Totalt utbildas 44 läkare och sjuksköterskor med målet är att förenkla deras väg in i svensk hälso- och sjukvård och hjälpa dem till en meningsfull sysselsättning i Sverige.

2023 – 2024: Sophiahemmet Högskola fortsätter att utbilda ukrainsk vårdpersonal med 19 miljoner i stöd från Europeiska Socialfonden (ESF). Introduktionsutbildningen genomförs i tre olika kursomgångar med läkare, sjuksköterskor, barnmorskor och även övrig sjukvårdspersonal. Under januari 2023 – september 2023 utbildas totalt 150 personer med ukrainsk sjukvårdsutbildning. Under oktober 2023 – mars 2024 genomförs ytterligare en kurs för 52 ukrainska läkare med målet att förbereda dem inför det teoretiska kunskapsprovet som är ett av kraven för att få en svensk läkarlegitimation.

Läs mer om Sophiahemmet Högskolas utbildningar