Therese Norman, vad kännetecknar en kronisk sjukdom?
Det är ett långvarigt sjukdomstillstånd som man inte blir frisk från och där behandlingen går ut på att lindra symptomen. De flesta kroniska tillstånd kan ge psykologiska reaktioner. Det är inte ovanligt vid exempelvis långvarig smärta, olika neurologiska tillstånd eller diabetes. Det kan vara viktigt att få psykologisk hjälp i många av de här tillstånden. Måendet är mycket bredare än bara den fysiska upplevelsen av en sjukdom. Det handlar lika mycket om hur man upplever sin situation, sjukdom och framtid.
Hur kan reaktionerna se ut när en patient drabbas av kronisk sjukdom?
Man kan reagera väldigt olika på beskedet om kronisk sjukdom. Många reagerar inte alls medan andra blir oroliga, ledsna, arga och frustrerade. Oavsett känslor så är det viktigt att tillåta sig själv att reagera.
Kan reaktionerna bli skadliga för patienten?
Det kan vara skadligt att på längre sikt fastna i olika beteende- eller tankemönster kring sin sjukdom. Det kan till exempel handla om undvikande beteenden där man känner sig besegrad av sjukdomen. Man ger upp, orkar inte och vill inte utmana sig själv och sin sjukdom. Det gör att livet krymper och inte blir lika meningsfullt som tidigare.
Hur viktigt är det psykologiska stödet och när ska man söka hjälp?
Det är viktigt. Många människor får det stöd som de behöver från sin omgivning av familj, vänner och arbetsgivare. Men ibland kan det krävas mer stöd och då kan det vara bra att vända sig till en psykolog. När man fastnat i sina mönster, inte får ut det man vill av livet och har svårt att komma vidare på egen hand är det dags att söka hjälp.
Hur kan du stötta en patient som har hamnat här?
Först och främst försöker jag hjälpa patienten att se vad den fastnat i för mönster. Sedan utforskar vi vad patienten vill med sitt liv och till sist försöker jag hjälpa patienten att ta sig vidare. Det handlar om att försöka möta patienten där den är. Att tillsammans ta reda på vad som fungerar och vad som inte fungerar och vad som faktiskt är viktigt i livet. Och vilka förändringar som måste till utifrån de nya förutsättningarna som en kronisk sjukdom kan föra med sig.
Vad är dina bästa råd till den som fastnat i negativa tankemönster?
Mitt första råd är att tillåta sig själv att känna alla de känslor som kommer upp. De är inte konstiga utan helt naturliga. Det handlar om att landa i den nya situationen och se vad man kan göra här och nu. Att försöka hjälpa sig själv så gott det går, hitta andra sätt att ta sig framåt och se vad man kan göra snarare än vad man inte kan göra. Jag vill understryka att man ska söka hjälp om man fastnat. Det finns alltid vägar framåt för den som drabbats känslomässigt av att ha fått en kronisk sjukdom.
Läs mer om Hälsocentralen Sophiahemmet
Läs mer om Hälsocentralens psykologmottagning
Läs mer om Sophiahemmet