Sophiahemmet
Fråga specialisten

Influensavaccinering extra viktig i år

Sjukvård, Dec 6, 2021

Christina Rönnmark, läkare och specialist i allmänmedicin vid Husläkarmottagningen Sophiahemmet, förklarar hur vaccin fungerar, varför vissa bör ta influensavaccin och varför det är extra viktigt denna säsong.

Vad är vaccin?
– Det är ett slags läkemedel som gör att vi inte blir sjuka, eller bara lindrigt sjuka, i den sjukdom som vaccinet skyddar mot. Flera av de vanligaste vaccinerna har använts i många år.

Vad händer i kroppen vid en vaccinering?
– När vaccinet sprutas in skapas en simulerad – och kontrollerad – infektion som i sin tur gör att vårt immunsystem börjar producera antikroppar. Då är kroppen redo till försvar när vi utsätts för till exempel ett influensavirus.

Varför måste vissa vaccin tas varje år, medan andra ger livslångt skydd?
– Mot vissa sjukdomar, som mässling och röda hund, räcker det med enstaka eller några få doser. Men influensavaccin måste tas varje år, eftersom influensaviruset ständigt förändras – muterar – både över tid, och under sin resa runt jorden.

Nu är det snart dags för influensavaccinering, vilka får sprutan?
– Personer över 65 år, gravida efter vecka 16, personer med kroniska sjukdomar som hjärt- eller lungsjukdom, kronisk lever- eller njursvikt eller på annat sätt har kraftigt nedsatt immunförsvar samt personer med svårbehandlad diabetes eller svår fetma.
Även de som bor tillsammans med någon som tillhör riskgrupperna bör vaccinera sig, liksom de som arbetar inom vård och omsorg.

Finns det några risker med influensavaccinet?
– Väldigt få, och det är farligare att bli sjuk i influensa än att få vaccinet.
Man kan bli svullen och öm kring vaccinationsstället några dagar, eller få lite feber och ont i kroppen. Den som har svår allergi mot ägg ska remitteras till en allergimottagning och få sin vaccindos där.

Vilka är riskerna med att inte vaccinera sig?
– Förutom att själv bli svårt sjuk kan ovaccinerad sprida infektionen till andra som kan bli allvarligt sjuka.

Går det att kombinera influensavaccin med covid 19-vaccin?
– Ja, enligt riktlinjerna bör de båda vaccinerna om möjligt samordnas, bland annat för att patienter inte ska behöva komma till mottagningen två gånger. För personer på särskilt boende eller med hemsjukvård ska det däremot gå minst sju dagar mellan vaccinationstillfällena, eftersom de får ett högdosvariant av influensavaccinet.

Varför är det extra viktigt att ta influensavaccinet i år?
– Förra året hade vi få fall av säsongsinfluensa för att människor höll sig hemma. Men i år när restriktionerna är hävda kan smittspridningen öka. Detta eftersom immuniteten mot influensa i befolkningen möjligen är lägre i år jämfört med ett normalår. Trycket på hälso- och sjukvården skulle då kunna bli mycket högt ifall många blir svårt sjuka i säsongsinfluensa och covid-19 under samma säsong.

Fakta:
Från 9 november till 28 februari 2022: influensavaccin erbjuds personer 65 år och äldre, medicinska riskgrupper under 65 år och de som bor tillsammans med personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.
Från 22 november till 28 februari 2022: vård- och omsorgspersonal erbjuds influensavaccin.
Från 6 december till 28 februari 2022: allmänheten erbjuds influensavaccin.

Husläkarmottagningen Sophiahemmet vaccinerar endast listade patienter. Övriga kan boka tid för vaccination på vårdcentral, husläkarmottagning eller vissa apotek.

Text: Inger Sundelin
Foto: Pia Hultkrantz