För fem år sedan satte sig Ahmad med sin fru och deras bebis i en undermålig gummibåt som skulle ta dem till Europa. En livsfarlig resa som blev både lång och krävande för den nyblivna familjen.
– Vi var 48 personer i en båt som knappt rymde 20. Vågorna gick höga, båten tog in vatten och vi var tvungna att kasta all packning över bord. Människor grät och bad till Gud, berättar Ahmnad Alkazem.
Han arbetar sedan förra året som fastighetsskötare på Sophiahemmet och rekryterades till tjänsten via ett samarbete mellan Sophiahemmet och Novare Potential, vars affärsidé är att sammanföra nyanlända och arbetsgivare.
Ahmad är uppvuxen i sju miljonersstaden Aleppo i Syrien. Han hade just blivit antagen till juristutbildningen vid universitetet när inbördeskriget gjorde det omöjligt att bo kvar. Ahmad, hans fru Roula och hela hans familj var tvungna att fly, först till grannlandet Libanon och sedan till Turkiet.
– Där hade vi det svårt, och när vår son Oseid föddes bestämde vi oss för att ta oss till Europa, säger han.
Mardrömsresa
De fick tag på dyrköpta platser i en liten gummibåt som skulle ta dem från Turkiet till den grekiska ön Mytilene. Det blev en mardrömsresa på över två timmar som kändes som tio. Genomblöta och på skakande ben steg de i land. Tacksamma för att ha överlevt, men väldigt oroliga för sonen som var helt genomfrusen.
Planen nu var att försöka ta sig till Sverige, ett land som de hört mycket gott om. Efter fem dygn fick de tillstånd att fortsätta till gränsen mot Serbien. Natten tillbringade de i ett stort tält tillsammans med tusen andra flyktingar. Det var kallt och regnade oavbrutet.
– Oseid frös så han blev blå. Jag rusade med honom i famnen till Rödakorsstationen och bad om hjälp. De gav mig en filt, med vi fick inte stanna i värmen utan var tvungna att gå tillbaka till tältet.
Dagen där på fortsatte resan tvärs genom Rumänien. Ofta med buss, men långa sträckor till fots.
– När vi kom till den ungerska gränsen möttes vi av poliser och en väldigt otrevlig stämning. Som tur var fanns media på plats och bevakade hur vi flyktingar blev behandlade.
Ahmad och Roula fick rådet att inte låta polisen stämpla deras pass, eftersom de då skulle vara tvungna att söka asyl i Ungern. Genom att ta en taxi till Bukarest lyckades de undkomma passkontrollen. Där kunde de hoppa på ett tåg till den österrikiska gränsen.
– När vi kom fram till Österrike kändes det lite lättare. Vi fick tak över huvudet och hjälporganisationerna på plats gav oss mat och rena kläder, berättar Ahmad.
Kom fram till Malmö
Efter 22 dagar var de till sist framme i Malmö.
– Då var vi både trötta och slitna och jag hade gått ner tio kilo. Men vi var tacksamma för att vi tagit oss oskadda hela vägen.
I väntan på besked om uppehållstillstånd placerades familjen på en flyktingförläggning i lilla Laxå. Ahmad längtade efter att få lära sig svenska, söka jobb och hitta en bostad.
– Men det gick inte utan uppehållstillstånd, så det vara bara att vänta.
Det tog tio månader, sen kom det efterlängtade beskedet att familjen fick stanna. De blev placerade i Nacka och fick en tillfällig bostad via kommunen. Ahmad började på SFI, Svenska för invandrare, och jobbade extra som servitör på restaurang. Vid sidan av sina svenskastudier och extrajobb utbildade han sig till fastighetsskötare. Men att efter avklarad utbildning få ett jobb visade sig vara betydligt svårare än han hade kunnat föreställa sig.
– Jag sökte över 200 jobb, men de valde alltid någon annan. Det kändes riktigt hopplöst, säger han.
Sophiahemmet tog hjälp med rekryteringen
Det var vid den här tidpunkten som Sophiahemmet behövde rekrytera en fastighetsskötare och tog hjälp av Novare Potential för att hitta lämpliga kandidater till tjänsten. Novare och Sophiahemmet har samarbetat många gånger tidigare. Bland annat vid vårens intensivutbildning i sjukvård för permitterad SAS-personal och ett flertal introduktionsutbildningar för läkare, sjuksköterskor och barnmorskor från länder utanför EU/EES.
Novare Potential lade ut annonsen om tjänsten till fastighetsskötare i olika kanaler och en av dem som sökte den var Ahmad. Efter en tid fick han ett telefonsamtal och blev kallad till anställningsintervju.
– Först var jag lite nervös, men Sophiahemmets fastighetschef och den fastighetsskötare jag träffade var jättetrevliga och efter ett tag kände jag mig lugn.
Mötet föll väl ut. Ahmad fick börja som projektanställd och gjorde så bra ifrån sig att han i våras fick en fast tjänst.
– Jag trivs bra och jag har lärt mig så mycket. Nu är jag på riktigt en del av mitt nya land, säger Ahmad.
Namn: Ahmad Alkazem
Ålder: 26 år
Bor: I Nacka
Familj: Frun Roula, som är utbildad barnskötare, sonen Oseid 6 år samt föräldrar och syskon
Gör: Fastighetsskötare på Sophiahemmet
Intressen: Familj, vänner, träning, går med sonen på fotboll- och simskola
Sophiahemmet Högskola och rekryteringsföretaget Novare Potential har genom åren samarbetat i flera framgångsrika projekt. Ett är ”Beredskapslyftet” vars syfte är att mobilisera och omskola tillfälligt tillgängliga personalresurser så att de kan avlasta pressade verksamheter under coronapandemin. Det första initiativet från Beredskapslyftet var den intensivutbildning som Sophiahemmet Högskola och Novare med finansiering av Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse tog fram för permitterad kabinpersonal från SAS.
Ett annat är Introduktionsutbildning i svensk hälso- och sjukvård för läkare, sjuksköterskor och barnmorskor från länder utanför EU och EES. Utbildningen syftar till att förbereda deltagarna för det medicinska kunskapsprov som krävs för att få en svensk legitimation och med det kunna utöva sitt yrke.
Text: Inger Sundelin
Foto: Pia Hultkrantz