Sophiahemmet
Fråga specialisten

Ät skonsamt efter vinterkräksjukan

Sjukvård, Jan 25, 2022

Hilmar Gerber, specialistläkare i allmänmedicin och verksamhetschef för Husläkarmottagningen Sophiahemmet, svarar på frågor om vinterkräksjukan och ger sina bästa råd om kost efteråt.

Varför är kräksjukan vanligast på vintern?
– Man kan drabbas av kräksjuka året om, men att den är mer förekommande på vintern beror förmodligen på att vi tillbringar mer tid inomhus och är närmare varandra.

Vad händer i kroppen?
– Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus. När det kommer in i kroppen skadas tarmens slemhinna så att den inte kan ta upp vätska som den brukar. Det leder i sin tur till kräkningar och diarréer.

Vad är viktigt att tänka på om jag drabbas?
– Först och främst att undvika uttorkning. Vätskebalansen i kroppen blir störd när man kräks och har diarré, så se till att få i dig vätska. Gärna blandat med lite socker och salt eftersom kroppen förlorar mycket salter. Det finns färdig vätskeersättning att köpa, men det går också att göra egen.

När jag ska börja äta igen?
– Efter en rejäl magsjuka behöver man verkligen fylla på krafterna igen. Men börja försiktigt med små portioner, en sked i taget. Återgår du till vanlig föda för snabbt kan den lätt komma upp igen. Nyponsoppa eller blåbärssoppa är bra att starta med, det är skonsamt för magen och ger energi eftersom det innehåller socker. Blåbärssoppan är dessutom lätt stoppande. I nästa steg kan det vara bra att äta probiotika, dryck eller yoghurt som innehåller goda bakterier. Om det känns bra kan du gå vidare med lättsmält kokt mat, som vit fisk, potatis eller ris.

Vad ska jag undvika?
– Generellt är fet och stark mat ofta alltför krävande för magen, som stekt kött. Undvik också alltför fiberrik föda – det är svårsmält – och mejeriprodukter. Yoghurt med goda bakterier går bra men mjölk, grädde och ost bör du vänta lite med.
Det tar ett tag för kroppen att bygga upp näringsreserverna igen så det är bra att ta det lugnt några dagar.

Läs mer om Husläkarmottagningen Sophiahemmet

Text: Inger Sundelin

Recept på vätskeersättning
• 1 liter vatten
• 6 strukna teskedsmått strösocker (1 teskedsmått = 5 milliliter).
• ½ teskedsmått salt (½ teskedsmått = 2,5 milliliter)
Källa: 1177.se