Utbildningen har uppdaterats med nytt innehåll och ger deltagarna de verktyg som krävs för att möta framtidens utmaningar inom vård och omsorg. Den nya strukturen gör utbildningen både mer anpassad för dagens behov och morgondagens utmaningar.
– Vi ser ett växande behov av undersköterskor med fördjupad kompetens inom vård av personer med kognitivsjukdom som demens. Den här utbildningen ger både kunskap och verktyg för att möta de krav som vården ställs inför, idag och imorgon, säger Christine Gustafsson, professor och programansvarig vid Sophiahemmet Högskola.
Teori och praktik
Den tvååriga utbildningen riktar sig till undersköterskor och startar med ett år av teoretiska distansstudier vid Sophiahemmet Högskola. Under det andra året får studenterna omsätta sina kunskaper i praktiken på sin egen arbetsplats.
– Det praktiska året är en viktig nyhet i utbildningen. Studenterna genomför förbättringsarbeten med stöd från Silviahemmet, samtidigt som de arbetar utifrån de fyra hörnstenarna i Silviahemmets vårdfilosofi: symptomkontroll, anhörigstöd, teamarbete och kommunikation, förklarar Christine Gustafsson.
I nära samarbete
Utbildningen sker i nära samarbete med Stiftelsen Silviahemmet och ger deltagarna tillgång till den senaste forskningen inom vård vid kognitiv sjukdom som demens. Silviasystrar får inte bara en fördjupad förståelse för kognitiva sjukdomar, utan också redskap att påverka och utveckla vården i sin vardag.
– Vi ger våra studenter möjlighet att verkligen göra skillnad, både för personer med kognitiv sjukdom och deras anhöriga. Det handlar om att höja vårdkvaliteten där den spelar störst roll, säger Christine Gustafsson.
Efter avslutad utbildning tilldelas studenterna diplom och brosch av H.M. Drottning Silvia – och kan titulera sig Silviasyster, ett erkännande som bär både stolthet och ansvar.
Läs mer om utbildningen till Silviasyster