Sophiahemmet
Sjukvård, råd och hälsa

Behåll semesterlugnet för en bra jobbstart

Sjukvård, Aug 24, 2023

Hur behåller du sommarens lugn och inspiration och får till en stressfri start på hösten, full av positiv energi och kraft? Här är psykologens tips.

Långa lata sommardagar har förhoppningsvis gjort dig fylld med pepp inför en nystart i höst. Så hur får vi till den på bästa sätt, för att bli produktiva och samtidigt behålla semesterlugnet?

– Om du känner dig utvilad och inspirerad – njut av det! När vi känner oss utvilade brukar lusten att ta tag i saker öka. Ge dig hän, men inte för mycket! Fall inte i fällan att då ta på dig för mycket, att starta upp för många projekt både på arbetet och hemma – utan hushåll med din energi, den ska räcka hela hösten. Det låter kanske lite tråkigt, men är mitt absolut bästa tips för en bra start på hösten, säger Magdalena Wiik, legitimerad psykolog på Sophiahemmet Rehab Center.

Prioritering och pauser

Sen gäller det även att plocka fram kalendern och skapa en smart plan och struktur kring ditt arbete och din kalender för hösten. Se till att boka in både återhämtning och jobb.

– Ju tröttare vi blir desto sämre planeringsförmåga, så passa på att planera nu efter semestern när du har energi. Våga prioritera kring allt som du vill göra i höst och portionera ut utmaningarna och allt det roliga. Planera även in saker att se framemot i höst, du kommer att bli glad och kunna njuta bara av tanken på att planerna finns där, tipsar Magdalena.

Säg nej eller flytta på projekt om du ser i kalendern redan nu att det kommer att bli för mycket.

– Ignorera tankar som att ”det måste gå”, utan ha tillit till din egen bedömning av vad som är rimligt, säger Magdalena.

Magdalenas tips för en bra start på hösten

1. Sätt av tid för planering nu efter ledigheten
Att förebygga stress handlar till viss del om att hålla sig till en struktur och en realistisk planering. Avsätt tid nu efter sommarledigheten när du är återhämtad, för att planera och strukturera ditt arbete och din kalender för hösten.

Boka in veckovisa tider i din kalender för planering av de kommande två veckorna på jobbet. Se till att göra tid för möten, verkställning, planering och pauser. Gör samma sak privat, och se över träning, tid för att slappa och sociala aktiviteter eller hobbys.

Du som är ledare – reflektera kring din tillgänglighet för dina medarbetare, hur tillgänglig behöver du vara och i vilka kanaler/forum ska den tillgängligheten synas?

Öva sen på att hålla dig till din planering i höst!

2. Prioritera
Om du prioriterar och vid behov vågar välja bort så kommer det att ge positiv effekt på ditt välmående och din långsiktiga prestation. Det gäller både på arbetet och privata åtaganden.

Ofta blir det för mycket för att vi vill så mycket eller för att vi är rädda för att säga nej. Gör tid för reflektion kring detta i början av hösten och fundera kring din motivation kring olika projekt. Vad väcker lust, vad är bara saker du vill få gjort? Kan du säga nej till något?

Behöver du planera in flera saker som väcker motivation och gör att du känner dig kompetent, eller aktiviteter där du är en del av ett sammanhang? Dessa saker ger energi och ”smittar av sig” på mindre lustfyllda aktiviteter, och gör oss mer rustade för att möta utmaningar.

För dig som är arbetsledare gäller det att ha samma tanke kring prioritering för dina medarbetare, hur ser deras belastning ut över hösten, finns det variation i arbetsbelastning och arbetsuppgifter i höstens planering, behöver du tänka om kring någon deadline?

3. Gör tid för återhämtning
Att prioritera bort återhämtning är lätt hänt när vi kommer tillbaka efter semestern och känner oss påfyllda, men det kan leda till att vi blir långsammare, får sämre tålamod och svårare att samla fokus och prioritera rätt saker. Vi kan också tappa energi och lust.

Se det som ett långdistanslopp, du vill inte ta ut dig för fort! Se över hur du kan göra tid för energipåfyllning i höst.

Håll fast vid aktiviteter som får dig att varva ned och ger dig energi, löpträna eller kanske göra en utflykt med familjen? Prioritera gärna in några timmar varje helg för något som är nedvarvande för just dig.

4. Ta små pauser under dagen
Om vi tar små pauser under dagen klarar vi en arbetstopp bättre. Sätt rutinen för detta direkt när du börjar i höst så blir det lättare att hålla i. Lägg in även pauser i din arbetskalender!

Tänk att du bör återhämta dig fem gånger om dagen och göra något helt annat än den aktivitet du just utfört en kortare stund, kanske 10–15 minuter.

5. Variera ditt tempo
När vi blir stressade eller mycket fokuserade har vi en tendens att försöka göra saker fortare och det kan bidra till att vi får svårt att slappna. Öva på att sänka tempot några gånger om dagen. Varför inte se stoppet framför rödljuset i trafiken som en stund att passa på att andas långsamt?