Demenssjukdom påverkar inte bara individen, utan också anhöriga och hela omsorgskedjan. För biståndshandläggare i Malmö innebär mötet med personer med kognitiv sjukdom som demens, en komplex uppgift där kunskap och förståelse är avgörande för att fatta rätt beslut. För att möta det växande behovet har Malmö stad valt att satsa på kompetensutveckling.
– Biståndshandläggarna har blivit mer professionella och trygga i att utföra sitt uppdrag. De arbetar mer i team och stödjer varandra i utredningarna, säger Linda Arvidsson, utvecklingssekreterare vid hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i Malmö stad.
Distansutbildning underlättar
Utbildningen Den äldre människan med demenssjukdom i ett socialt perspektiv ges på distans av Sophiahemmet Högskola i samarbete med Silviahemmet. För Malmö har distansformatet varit en viktig faktor.
– En fördel med Sophiahemmet Högskolas utbildning är att den är webbaserad. Det gör att många fler har möjlighet att delta än om utbildningen skulle hållas på plats. Jag kan verkligen rekommendera den, säger Linda Arvidsson.
Utöver nya kunskaper har utbildningen också bidragit till ökad samverkan mellan kollegor. Det handlar inte bara om teori utan också om att skapa förutsättningar för en tryggare och mer personcentrerad omsorg.
Fakta:
Utbildning: Den äldre människan med demenssjukdom i ett socialt perspektiv
Ger: 7,5 högskolepoäng, kvartsfart
Undervisningsform: Webbaserad distansutbildning
Behörighet: Grundläggande behörighet, verksam som biståndshandläggare