Sophiahemmet
Fråga specialisten

Sola säkert och kolla prickarna!

Sjukvård, Maj 21, 2024

Med våren och sommaren kommer det efterlängtade ljuset och värmen. Men solens värmande strålar kan också vara skadliga. Därför är det viktigt att vistas i solen på ett säkert sätt för att inte drabbas av elakartade hudförändringar.

Vilka skador kan jag få av solen?
Solljus ökar risken att drabbas av hudcancer. Det är den näst vanligaste cancertypen bland både kvinnor och män i Sverige och är en av de cancerformer som ökar mest. Solljus ökar dessutom risken för gråstarr.

Hur kan jag njuta av solen på ett säkert sätt?
Sola med måtta! Barn och personer med ljus hy, är rödlätta eller har fräknar måste vara extra försiktiga. Undvik att vistas i solen mellan klockan 11 och 15. Ta på kläder som täcker även armar och ben, använd hatt och smörj in ansikte och händer med solskyddsmedel. Använd vattenfast solskyddsmedel med hög faktor (minst 30) och som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Det är viktigt med ett tjockt lager om det ska ha någon effekt. Upprepa efter några timmar eller efter bad.

Vad gäller för barn?
Barns hud är mycket känsligare än vuxnas och behöver extra skydd. Barn under ett år ska inte vistas i solen. Lite äldre barn bör använda heltäckande kläder, solhatt och solskyddsmedel. Vid bad kan de gärna ha på sig heltäckande UV-badkläder eftersom solskyddsmedlet sköljs bort när man badar.

Prickar på huden, alltså födelsemärken och leverfläckar, kan utvecklas till hudcancer. När ska jag kontakta vården?
Sök vård om du har en prick som inte ser ut som vanligt – eller om den ändrar färg, form, börjar klia eller blöda. En tidigt upptäckt hudcancer går att bota. Det är viktigt att du själv har koll på dina prickar. Ring och prata med din vårdcentral, eller boka en tid direkt. Det är bättre att kontakta vården en gång för mycket än för lite!

Hur går undersökningen av prickar på huden till?
För att bedöma hudförändringar använder läkarna på Husläkarmottagningen Sophiahemmet ett förstoringsglas speciellt avsett för huden, ett dermatoskop. Om en misstänkt hudförändring upptäcks fotograferas den med hjälp av teledermatoskopi och bilderna skickas digitalt till hudläkarspecialist för ytterligare bedömning. Hudförändringar kan därefter opereras bort direkt på mottagningen för att sen skickas för mikroskopisk analys.

Vad händer om förändringen är cancer?
Om hudförändringen visar sig vara en cancer kan den redan vara borttagen i sin helhet efter operationen. För säkerhets skull görs ytterligare en operation, på en hud- eller plastikmottagning, där en större del av området kring förändringen tas bort. Hudcancer är faktiskt den enda cancerformen vi kan bota på en vårdcentral.

Finns det något som är positivt med solens strålar?
Sol och värme ökar vårt välbefinnande. Solen hjälper oss att reglera vår dygnsrytm och solstrålarna gör att kroppen bildar D-vitamin som vi alla behöver.

Läs mer om Husläkarmottagningen Sophiahemmet

Publicerad 2022-04-28