Sophiahemmet
Fråga specialisten

Framfall – så känsligt att många inte söker hjälp

Sjukvård, Jul 23, 2024

Framfall innebär att delar av slidmynningen buktar ut. Något som för många är både obehagligt och pinsamt. Saskia Eklind, gynekolog på Carlakliniken vid Sophiahemmet, uppmanar de som drabbats att ta tag i problemet och söka vård.

Vad innebär det att få ett framfall?
Ett framfall kan bestå av olika saker, men det vanligaste är när livmodern glider ner i slidan. Andra alternativ är att den främre eller bakre slidväggen buktar fram i slidmynningen. Sen kan man ha ett symptom eller olika kombinationer av dessa eller till och med alla tre samtidigt.

Hur känns det att få ett framfall?
Det visar sig som en tyngdkänsla i underlivet. När man duschar känns det som att någonting faller fram i slidmynningen. Många beskriver det som känslan av en tampong som sitter på snedden. Vid ett väldigt stort framfall kan det till och med vara så att det hänger ut ur slidmynningen på sätt så att det skaver i trosorna.

Är det något som sker plötsligt eller kommer det smygande?
Det är lite olika. Vissa beskriver att det är något som tilltar under flera års tid. Andra kan beskriva att framfallet kom väldigt plötsligt i samband med ett tungt lyft.

Vad beror ett framfall på?
Att bindväven och stödjevävnaden som finns runt hela slidan blir svag och brister och till slut inte håller ihop. Om trycket kommer från framväggen är det blåsan som trycker på, från bakväggen är det tarmen och kommer trycket uppifrån är det livmodern som faller ner. Ett framfall kan jämföra med ett ljumskbråck eller ett navelbrock som orsakas på samma sätt.

Vilka är de som drabbas och hur påverkas de?
Det är framför allt de äldre kvinnorna men det finns också en hel unga kvinnor som efter förlossning drabbas av framfall. Livet påverkas ganska mycket av att kvinnorna ständigt går runt med en tyngdkänsla eller ett obehag i underlivet. Många begränsas vad gäller saker de tidigare gjort som till exempel träning eller trädgårdsarbete då besvären ofta förvärras vid lyft. Det kan också påverka de sexuella relationerna och leda till en genans över att se ut på ett annorlunda sätt än tidigare.

Kan man undvika att drabbas av framfall?
Nej, det kan man inte göra. Många kvinnor känner sig dumma över att de inte gjort sina knipövningar, men det har inte med saken att göra. Bäckenbottenträning är alltid bra men minskar framför allt risken för urininkontinens. Längre upp i slidan, vid stödjevävnaden och bindväven, finns inga muskler som man kan träna och knipa med.

När ska man söka vård?
Om något känns konstigt, en tyngdkänsla i slidmynningen eller underlivet, ska man söka hjälp. Då kan gynekologen undersöka framfallet och föra en diskussion med kvinnan om vilken behandling som är bäst.

Vilka olika behandlingar finns?
Det finns några olika behandlingsalternativ. Så kallad ringbehandling är ett bra alternativ för den äldre kvinnan, någon som inte vill bli opererad eller som väntar på operation. Då för man in en silikonring i slidan som håller livmodern, främre och bakre slidväggen på plats. Den här metoden lindrar bara symptomen och botar inte. De flesta kvinnor i aktiva åldrar väljer därför operation som kan ske via slidan eller som en titthålsoperation.

Kan man bli återställd efter att ha fått ett framfall?
Man kan bli återställd om man väljer att operera framfallet. Det finns väldigt bra operationsmetoder för att åtgärda framfallet och efteråt kan kvinnan återgå till ett normalt liv igen.

Se hela intervjun med Saskia Eklind här
Läs mer om Sophiahemmet sjukhus
Läs mer om Carlakliniken