Sophiahemmet
Sjukvård, råd och hälsa

Bättre syn på 10 minuter

Sjukvård, Sep 19, 2024

Allt fler väljer att operera bort sitt synfel för att slippa ha glasögon och linser. På Capio Ögon vid Sophiahemmet utförs ett hundratal synfelsoperationer och cirka 4000 gråstarrsoperationer varje år. Dessutom är det den enda privata kliniken i Sverige som genomför mer avancerad ögonsjukvård.

I dag väljer många att byta ögonens egna linser för att bli av med sitt synfel för gott. Man behöver kanske flera par glasögon och upplever vardagen som besvärlig.

– Har du någon typ av synfel så som närsynthet, långsynthet, astigmatism eller ålderssynthet som du vill korrigera med hjälp av synfelsoperation, så finns det flera olika metoder som vi kan erbjuda idag. Vilken man ska välja handlar om vilket synfel man har och hur gammal man är, säger Bo Andersén, medicinskt ansvarig läkare på Capio Ögon.

I Sverige görs över 100 000 gråstarroperationer/linsbytesoperationer varje år, och Capio Ögon utförde 2023 över 25 procent av dessa.

– Största fördelen med att byta ut linsen är förstås bättre synkomfort, oavsett om operationen utförs på grund av grå starr eller för att slippa eller minska sitt glasögonberoende. De som korrigerat större synfel brukar berätta hur fantastiskt det är att kunna uppleva världen igen. Det blir ett friare liv helt enkelt, säger Bo Andersén.

Synfelet styr operationsmetod
Det finns flera olika metoder. I huvudsak finns det två linsoperationer och två-tre typer av laserbehandlingar. En linsbytesoperation, då man tar ut den egna linsen och ersätter den med en specialslipad plastlins, är aktuell om man är över 40 år och lider av ålderssynthet. Innan ålderssynthet börjar märkas kan man istället för att byta ut den egna linsen lägga till en tunn lins inuti ögat.

– Är man yngre och har ett litet eller måttligt synfel brukar det räcka med att man korrigerar synen med en laserbehandling, berättar Bo Andersén.

RLE – linsbytesoperation vanligast
Operationsmetoden RLE, Refractive Lens Exchange, är en av de vanligaste operationerna som görs i Sverige idag eftersom det är samma metod som används när man opererar bort grå starr. Metoden hjälper för de flesta synfel som uppstår efter 40 års ålder. Antingen har man ålderssynthet eller så är man närsynt, översynt eller har astigmatism/brytningsfel.

– RLE har på senare tid blivit vanligare vid synfelskorrigering än laser. Den utförs på samma sätt som en operation för grå starr där man byter linsen inne i ögat, man bara genomför operationen tidigare i livet och slipper därmed grå starr i framtiden. Styrkan anpassas för ögat och man kommer att se bra på både nära och långt håll om man valt en sådan lins, säger Bo Andersén.

ICL – inopererade kontaktlinser vid större synfel
Hos personer mellan 20 och 45 år med större synfel kan det ofta vara lämpligare med ICL – Introcular Contact Lens, berättar Bo Andersén.

– Då opererar man in en ny plastlins bakom iris alldeles framför den egna linsen i ögat, det blir som en permanent kontaktlins. Jämfört med laserbehandling kan ICL åtgärda större synfel och metoden lämpar sig i första hand för de som är rejält närsynta.

Inför operationen
Inför en ögonoperation görs en ordentlig syn- och ögonundersökning samt en bedömning av kliniken att ingreppet bör ge ett bra resultat. Före ingreppet gör kirurgen en ny undersökning av ögonen, man får bedövningsdroppar och lugnande läkemedel.

– Många är nervösa och får lugnande medicin innan vi börjar operationen, förklarar Bo Andersén.

Om ingreppen utförs på friska ögon räknas de som estetisk kirurgi och då får patienten stå för kostnaden själv. Summan reduceras vid grå starr i de fall medfinansiering kan tillämpas. Det betyder att vissa regioner betalar en viss summa som för operation av grå starr. Som patient får man då möjligheten att finansiera en del av operationen själv vid val av en speciallins som korrigerar närsynthet, översynthet och astigmatism, eventuellt även ålderssynthet. Då betalar patienten mellanskillnaden själv.

Annan ögonkirurgi
Måttliga synfel hos yngre personer kan korrigeras med hjälp av ögonlaser. Dessa ingrepp (Lasik, Lasek och SMILE) görs inte på Capio ögon vid Sophiahemmet.

Här erbjuds däremot unik ögonsjukvård, utöver synfelskorrigering och gråstarrsoperationer. Bland annat glaskroppskirurgi för patienter med grumlingar i glaskroppen, näthinnekirurgi vid besvär i näthinnan och grönstarrsoperationer (glaukomkirurgi) för att motverka högt tryck i ögat. Annan medicinsk befogad kirurgi i anslutning till ögat som till exempel tårvägar och ögonlock utgör också en del av verksamheten på Sophiahemmet. Det vanligaste ingreppet är dock gråstarrsoperationer.

– Det bästa med jobbet är att vi kan hjälpa en stor del av Sveriges befolkning till bättre ögonhälsa och synkomfort. Det känns bra att tillhöra landets överlägset största utförare av världens vanligaste och mest framgångsrika operation, nämligen operation av grå starr, säger Bo Andersén.

Läs mer om Sophiahemmet Sjukhus
Läs mer om Capio Ögon vid Sophiahemmet