– Jag mår väldigt bra av yoga, så jag tänkte att även andra kanske skulle kunna göra det. Det är en fantastisk aktivitet för både kroppen och hjärnan, men det handlar minst lika mycket om att kunna bidra med rutiner, berättar sjuksköterskestudenten Hanna Thelander som själv praktiserat yoga i flera år och har även och instruerat på en studio under en period.
Det var när coronapandemin drog in i Sverige och universiteten började undervisa på distans som hon insåg att hon tillsammans med många andra skulle ägna mycket tid hemma. Insikten fick henne att fundera på vad hon skulle kunna göra för att hjälpa andra i denna förvirrande och oroande tid. Resultatet blev ett Instagramkonto där hon nu livesänder yogapass varje vardagsmorgon.
Inte en klassfråga
När Hanna startade sitt konto fick hon genast ett stort antal följare och hundratals personer deltog i livesändningarna varje dag. Nu, fem månader senare har hon snart nått 6000 personer och varje morgon startar hon dagen tillsammans ett femtiotal engagerade och trogna följare. Hur många som deltar i passen i efterhand är svårt att beräkna, men klippen brukar ha runt tusen visningar.
Deltagarna är allt från personer yngre än hon själv till hennes bästa kompis mormor, och många är kurskamrater från sjuksköterskeutbildningen. Eftersom yogapassen sänds via Instagram är det möjligt för alla att delta i passen, oavsett geografiskt läge, storlek på plånbok eller tidigare erfarenhet.
– Man behöver i princip ingenting för att yoga, knappt en matta. Ändå har yoga blivit en materialsport och en dyr aktivitet att hålla på med. Det ska inte vara en klassfråga, utan alla ska kunna praktisera det. Man kan faktiskt yoga hemma i sitt vardagsrum!
Förändrat liv
Hanna, som sänder sina pass från vad hon kallar sin “lilla etta” på Gärdet, tror att det är just detta som har gjort att så många vill yoga tillsammans med henne. Hon ställer upp sin mobiltelefon och kör, och det behöver inte vara mer komplicerat än så. Tjugofem veckor har gått sedan hon började, och Hanna har inga planer på att sluta.
– Så länge intresset finns kvar kommer jag att fortsätta. Att bidra med en halvtimme varje morgon är det minsta jag kan göra.
Att Hanna vill fortsätta med sina pass är mycket tack vare den fina respons hon fått. Hon berättar hur främlingar skrivit till henne och tackat för att hon har hjälpt dem med rutiner. Att de nu vågat testa yoga eller att deras olika kroppsliga åkommor blivit bättre sedan de började delta i hennes pass.
– Häromdan fick jag ett meddelande från en kvinna som sa att mina yogapass har förändrat hennes liv. Det kändes helt otroligt att mitt bidrag kan göra så stor skillnad.
Yoga i vården
För Hanna, som just börjat sitt sista läsår på sjuksköterskeutbildningen, är det viktigt att få en bra start på dagen fysiskt och mentalt.
– Om jag bara får yoga mina trettio minuter på morgonen kan jag göra ungefär vad som helst under dagen. Den gör mig redo på ett helt annat sätt. Jag tror att många skulle plugga mer fokuserat och effektivt, vara mer balanserade och må generellt bättre om de började dagen med att yoga.
Av just den anledningen är hon också en stark förespråkare av att yoga borde praktiseras mer i vården, både av patienter och vårdpersonal. Även de patienter som inte kan göra yoga i fysiska positioner kan ha stor nytta av andningsövningar och meditationer.
– För mig är yoga mer än fysisk träning – det är en hel livsåskådning. Det handlar om hur vi ser på andra, oss själva och på livet, och den korrelerar med hur vi ska se på människan mer holistiskt inom vården och inte bara som siffror och värden.
Hanna berättar också att hon i framtiden skulle kunna tänka sig att arbeta med yoga som företagshälsovård för vårdpersonal.
– Vårdpersonalen är väldigt åsidosatt, och det är svårt att göra ett bra jobb när man själv inte mår bra. Jag tror att vi skulle ha ett bättre samhälle om vi människor var mer holistiska. Det synsättet vill jag sprida.
Läs mer om Sophiahemmet Högskola
Text: Moa Linette Lindahl
Foto: Pia Hultkrantz