Sophiahemmet
Sophiahemmet och coronapandemin

Nicole vaccinerade minst 2000 personer

Sjukvård, Jan 31, 2022

Blivande sjuksköterskan och medarbetaren på Sophiahemmet Nicole Assine, var en av de som bidrog till att Sophiahemmet kunde vaccinera 37 000 personer mot covid-19. Hennes arbete på vaccinationen var både intensivt och variationsrikt – men mötet med personerna som vaccinerades det viktigaste. Följ med på en tillbakablick till hösten 2021.

Nicole Assine har just börjat sitt arbetspass på vaccinationen på Sophiahemmet. I motsats till i våras då det som mest kom 700 personer på en dag, är det nu i september lite lugnare.
Patienterna slussas i en jämn ström från incheckning och registrering till vaccinationsbåsen, och när de fått sin spruta, vidare till sjukhusets restaurang där de väntar en kvart innan de får gå hem.

Vaccinationen har flyttat från Sophiahemmet Högskolas lokaler till anrika Salongen på Sophiahemmet. Förutom en imponerande kristallkrona i taket och ett porträtt av drottning Sophia på väggen syns inte mycket mer av prakten. Känslan är mer av en effektiv men välkomnande vårdcentral.

Snart klar sjuksköterska

Nicole, som är student vid högskolan och blir klar som sjuksköterska i januari, har arbetat som vaccinatör sedan i juni.

– Jag har jobbat vid alla stationer. Det har varit intressant och gett mig förståelse för hur viktiga vi alla är för att det ska fungera. Men det är mötet med de som ska vaccineras som jag tycker allra bäst om.

Hon hörde av sig till Sophiahemmet för att hon ville hjälpa till med vaccinationerna.
Hon låg bra till med studierna och såg inga problem med att kombinera dem med ett extrajobb.

– Jag började med att gå den digitala vaccinationsutbildningen som Sophiahemmet Högskola tagit fram. Den gav mig en bra bas att stå på, säger hon.

Den här kvällen är 370 personer inbokade under de fem timmar mottagningen är öppen. För att alla stationer ska vara bemannade behövs en personalstyrka på 13 personer. Bara att fylla på sprutor i lagom takt kräver två personer.

Nicole ropar in en ny patient till vaccinationsbåset. Hon kontrollerar att personnummer och andra uppgifter stämmer. Frågar hur patienten mådde efter den första vaccinationen och berättar om eventuella biverkningar som kan uppstå efter den andra.

– Det är bra att Alvedon eller Panodil hemma ifall att, tipsar hon.

Varje möte är unikt

Den som ska vaccineras kavlar upp ärmen, Nicole ger sprutan och sätter på ett plåster. Allt är klart på någon minut.
– Även om rutinerna i sig är de samma så är mötet unikt. Det är viktigt att varje patient känner sig sedd och bekräftad.

I juni var det i huvudsak äldre personer som vaccinerades. Då gällde frågorna ofta läkemedel i kombination med vaccin. Nu, när de flesta är runt tjugo, handlar frågorna mer om biverkningar eller något de läst på sociala medier.

– Den absolut vanligaste frågan är ”Vad är det för vaccin?”. Men det är ganska få frågor generellt. De som kommer hit har ju redan bestämt sig för att ta sprutan.

Nästa person som ska vaccineras är en ung mamma. Två små barn väntar tysta utanför, eller rättare sagt till en början tysta. När det dröjer lite för att Nicole behöver kontrollera en uppgift med tjänstgörande läkare blir de otåliga och ropar: ”Mamma, kommer du snart?”
Nicole skyndar sig och lovar att de strax ska få sin mamma tillbaka.

– Bemötande är en hjärtefråga för mig. Det var det jag skrev min uppsats om, förklarar hon.

Börjar på husläkarmottagningen

Arbetet som vaccinatör har inte bara varit intressant och viktigt, det har också fått yrkesmässiga följder för Nicole. I januari börjar hon som sjuksköterska på Husläkarmottagningen Sophiahemmet.

– Det var en av de ansvariga här på vaccinationen som tipsade om mig. Jag fick komma på intervju och det klickade direkt. Jag ser verkligen fram emot nästa år när jag får möta både patienter och medarbetare.

Namn: Nicole Assine.
Ålder: 36 år.
Familj: Man och 7-årig son.

Sophiahemmets vaccination
Pågick: 10 mars – 2 oktober, 30 veckor. (Planeringen påbörjades i början av februari.)
Antal givna vaccinationer: cirka 37 000
Antal medarbetare som arbetat i projektet: cirka 140

Fakta om Sophiahemmet Högskolas vaccinationsutbildning, Covidvaccinering i praktiken:
Webbaserad nationell endagsutbildning som gavs under perioden januari – juni 2021 med syfte att ge legitimerade sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor och läkare kompetens att ordinera covid-19-vaccin enligt Socialstyrelsens föreskrifter. Under perioden utbildades cirka 2 000 personer.

Läs mer om Husläkarmottagningen Sophiahemmet 

Text: Inger Sundelin
Foto. Pia Hultkrantz