Sophiahemmet

IKT-pedagog för framtidens lärande

Okt 1, 2018

Spiros Lukas jobbar som IKT-pedagog på Sophiahemmet Högskola. Ett arbete där teknik och lärande är huvudingredienser.

Vad innebär ditt arbete som IKT-pedagog?
– Jag finns som ett stöd i den digitala förändring Sophiahemmet Högskola går igenom. Jag hjälper lärarna med nya tekniska lösningar i undervisningen och lär ut hur tekniken används. Exempelvis hur storbildsskärmar med pekskärm fungerar och hur man kan samarbeta med hjälp av teknik. Dessutom undervisar jag i hur teknik gör det möjligt för andra pedagogiska metoder i undervisningen och underlättar ett studentcentrerat lärande.

Vad har du gjort tidigare?
– Innan jag började här var jag lärare i engelska och religion och IKT-ansvarig på en gymnasieskola. I min roll som IKT-pedagog har jag därför förståelse för vad det innebär att vara lärare och är inte bara expert på tekniken.

Hur kan den digitala tekniken användas kreativt i undervisningen för blivande sjuksköterskor?
– Det går till exempel att visuellt använda program där man kan visa anatomiska figurer i genomskärning och ta bort organ i olika skikt. Studenterna kan också samarbeta mer fritt genom att dela dokument med varandra digitalt. Det går också att livesända och spela in föreläsningar. Studenterna förbereds för en framtid som innehåller mycket teknik i takt med att sjukvården digitaliseras.