Sophiahemmet
Sophiahemmet och coronapandemin

Covidsmittad – vad gör jag nu?

Sjukvård, Jan 21, 2022

Antalet covidsmittade i Sverige är rekordmånga och det är virusvarianten omikron som dominerar. Den verkar vara mer smittsam än tidigare covidvarianter, och kan även drabba vaccinerade.
Sophiahemmets chefläkare Marie Wickman Chantereau reder ut vad som gäller om du misstänker att du utsatts för smitta.

Jag har varit i närheten av en person som smittats av covid-19. Hur ska jag agera?
– När det gäller den nya virusvarianten omikron kan du bära på viruset utan symtom och trots att du är vaccinerad, och smittsamheten är hög. Jag rekommenderar därför att du tar ett självtest. Om du nu får ett positivt provsvar på ett självtest behöver det inte längre följas upp med ett PCR-test från regionen. Ett positivt självtest ska betraktas som att man har covid-19.

Vad gör jag om det är någon i mitt hushåll som KAN vara smittad?
– Enligt rekommendationerna bör den som har halsont, snuva, feber, hosta eller allmän sjukdomskänsla testa sig för covid-19, och stanna hemma i väntan på provsvaret. Personen bör dessutom hålla sig på avstånd från övriga och om möjligt vara i eget rum.
Övriga familjemedlemmar kan gå till arbete och skola, men ta ansvar och hålla avstånd så gott det går. Förutsatt att de inte har symtom så klart. Då ska de också hålla sig hemma och testa sig. Det kan vara bra att ta ett självtest, om man har möjlighet till det. Jag vill också understryka att hemarbete gäller för dem som har möjlighet. Undvik också kollektivtrafik så mycket som möjligt, och om du måste resa, använd munskydd.

Det är någon i mitt hushåll som ÄR smittad. Hur gör vi?
– Det kom nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten den 20 januari. Enligt dem ska den som har konstaterad covid-19 hålla sig hemma i fem dagar från symtomdebut eller dagen för positivt test, med två dagar som helt symtomfri. Du som är hushållskontakt kan efter fem dagar i karantän gå tillbaka till jobb eller skola om du är symtomfri, men var uppmärksam på om du får symtom. Om det är möjligt ska den sjuke hålla sig isolerad från övriga, gärna i ett eget rum. Det är inte lämpligt att ni äter tillsammans. Viktigt är också att alla tvättar händerna ofta, använder handsprit, har egna handdukar och ser till att hålla avstånd.
– Familjekarantän tas nu bort för dem som är vaccinerade med tre doser, varit sjuka i covid-19 de senaste tre månaderna och för viktiga samhällsgrupper. De kan alltså gå till jobb eller skola även om någon i familjen har covid-19. Men de ska ändå undvika att gå på exempelvis middagar och träningsaktiviteter under tiden som någon i hushållet är hemma i karantän.

Jag tror att jag ÄR smittad. Vad gör jag?
– Om du har symtom som kan tyda på covid-19 ska du stanna hemma. Det gäller även om du är vaccinerad eller har haft covid-19. Du bör testa dig, och hålla dig hemma i väntan på svaret. Du kan börja med att ta ett självtest, där positivt utslag nu inte längre behöver bekräftas med ett PCR-test från regionen. Den som har symtom men har fått ett negativt provsvar ska ändå stanna hemma i minst fem dagar och tills man känner sig helt frisk.

Vad gör Sophiahemmet för att minska risken för smittspridning?
– Från och med 18 januari gick Region Stockholm tillbaka till de tidigare rekommendationerna som innebär att våra medarbetare ska ha heltäckande visir och munskydd under hela arbetspasset och i alla våra lokaler där patienter vistas samt i personalutrymmen. Enda gången skydden får tas av är vid måltider. Att skydden bärs hela tiden är viktigt för att undvika att någon med asymtomatisk infektion, alltså bär på viruset utan ha några symtom, smittar.
– Vi är också generösa med att testa personalen med snabbtester, för att undvika att någon som bär på smitta utan att ha symtom arbetar med våra patienter. Alla våra patienter som ska opereras måste testa negativt innan operation och ha munskydd så mycket det går när de vistas inom Sophiahemmet.

Mer info finns på 1177.se och folkhalsomyndigheten.se

Text: Inger Sundelin